България и Виетнам ще работят за задълбочаване на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес

  • 26 октомври 2021 17:44

  • 425
  • 0
България и Виетнам ще работят за задълбочаване на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев и вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан потвърдиха желанието на двете страни да активизират двустранните отношения на базата на възможностите за сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес.

България и Виетнам се радват на дългогодишно близко приятелство, а през 2020 г. отбелязаха и 70-годишнината от установяване на дипломатическите отношения. "Ние не сме само доверени приятели, но смятам, че за в бъдеще ще бъдем и стратегически партньори, като отношенията ни ще се базират на основата на взаимно уважение и доверие", заяви министър Стоев. Той отправи поздравления към Во Тхи Ан Суан за избирането й за вицепрезидент и изрази задоволство, че България е първата страна от визитата й в Европа.

На срещата в МВнР българският външен министър подчерта значението на Виетнам, който е приоритетен партньор за страната ни в Югоизточна Азия.  Налице е необходимата база, както по двустранна линия, така и по линия на отношенията ЕС-Виетнам, за надграждане и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. България приветства подписването на споразуменията за свободна търговия и за защита на инвестициите между ЕС и Виетнам през 2019 г. и ще продължи да оказва своята подкрепа за азиатската страна в рамките на международните форуми.

Високата оценка на страната ни за партньорството с Виетнам е видна и от активния политически диалог на ниво президент, вицепрезидент, председател на Народно събрание, министри на външните работи. По време на срещата българската страна потвърди желанието за поддържане на диалог между външните министерства на двете страни, включително чрез политически консултации и обмен на визити.

Страната ни отдава изключително значение на търговско-икономическите отношения с Виетнам. Потенциал за развитие на сътрудничеството има в енергетиката, промишлеността, високотехнологичното земеделие, медицината, фармацията, информационните технологии, иновациите и туризма. Посочена бе необходимостта посолствата на двете държави да положат усилия за сключване на споразумения, които да дадат базата и гаранциите за задълбочаването на икономическите отношения в тези области . "Нашата цел е Виетнам да стане предпочитан партньор за България и България да стане предпочитан партньор за Виетнам", изтъкна външният ни министър.
Обсъдени бяха също отношенията в сферата на образованието и културата, туризма, както възможностите и осигуряването на ваксини срещу Ковид-19 на Виетнам. Българската страна изтъкна възможностите, които предоставят българските университети за обмен на специализанти и докторанти и подчерта желанието на България да приеме повече студенти от Виетнам в бъдеще. Подчертана бе и необходимостта от актуализиране на двустранните споразумения в областта на културата и туризма, за да бъде контактът между хората прагматичен и реален.

Вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан  изтъкна значението, което страната й отдава на връзките с България като традиционна приятелска държава в Европа и като страна-член на Европейския съюз. Тя увери, че ще продължи да подкрепя България в рамките на международни форуми и ще полага усилия за осъществяване на контакти между страната ни и държавите членки на АСЕАН.  Виетнамската страна изказа благодарност към МВнР и към посолството ни в Ханой, че работят активно за връзките между България и Виетнам.

 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини