Транспортният министър: Заради инцидента с „Вера Су“ ще променим плавателните пътища

  • 26 октомври 2021 14:59

  • 769
  • 1
Транспортният министър: Заради инцидента с „Вера Су“ ще променим плавателните пътища
© Булфото архив

След инцидента със засядането на товарния кораб „Вера Су“ ще бъдат предприети мерки за избягване на подобни инциденти в бъдеще. Едната е да се преразгледат на плавателните пътища в района, защото са прекалено близо до брега. Другата мярка е създаване на ясни процедури за действие при такива случай. Това заяви транспортният министър Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни на брифинг по повод успеха на операцията по изтегляне на плавателния съд.

По думите му "корабът е вече на държавата", но "едва ли ще бъде опериран в бъдеще", но ще бъдат извършени дейности по неговия ремонт и укрепване, съобщава БНТ.

Довлякоха "Вера Су" до Варна 

България очаква застрахователите на кораба "Вера Су" да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд, каза още служебният министър на траспорта.

"Ако не бъдат покрити разходите по спасителната акция, страната ни ще заведе иск срещу корабособственика и срещу застрахователя", допълни министърът.

По думите на Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни подобен инцидент не се е случвал в български води през последните 30 години, а страната ни не е била готова да реагира в такава ситуация.

Служебният министър на транспорта изтъкна, че България е единствената европейска морска държава, която няма нито спасителен кораб, нито готов екипаж, нито каквато и да е готовонст за такива операции. Миналата година единственият български спасителен кораб "Перун" е бил нарязан на скрап.

"И сега от скрап се наложи да правим много сложна спасителна операция." - изтъкна Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни - "Е, успяхме. Успяхме на първо място да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция и при едни много тежки атмосферни условия. Успяхме и да освободим товара от кораба и да запазим както околната среда, така и поминъка на местните хора."

Предстои товарът, който беше източен от кораба, да бъде насочен към място, на което да се разтовари и да се преработи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
769 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.26 | 15:36

1
Абе и транспортният министър има нужда от промяна....

Добави коментар

Водещи новини