Най-очакваният хит: „Гражданството“ (режисьорска версия)

  • 26 октомври 2021 12:05

  • 6033
  • 0
Най-очакваният хит: „Гражданството“ (режисьорска версия)
© Булфото(архив)/ Колаж: Novini.bg

Ще споделя едно силно непопулярно мнение: не смятам, че гражданството на един българин трябва да е пречка той да заема висш държавен пост, а пречка трябва да бъде анти-българската политика, поведение и намерения. 

Това, че си „уседнал“ на едно място, НЕ Е достатъчно да ме убеди, че интересът на България ти е важен. „Аз съм се родил в България, аз ще умра в България!“ е глупав мотив. Знаете ли кой още може абсолютно същото – да си стои в България? Дърветата, камъните, храстите…

Знаете ли кой още е български (от всякъде, поне по документи) гражданин? Хубостникът, дето го съдят за шпионаж в полза на Русия. През март разкриха още петима шпиони – военни, все българи по документи, но по сърце… По сърце: они любят деньги.

Всичките плужеци, които продаваха България на всяка стъпка – цялата паплач от политбюро, ЦК, ДС и производните им после форми, като  Мултигруп, ВИС, СИК… почти всичките са български граждани. Гошо Тарабата (Георги Димитров) хитро, навреме се отказва от съветското си гражданство, преди да се намърда на трона. 

Кой режисира скандала с двойното гражданство на Кирил Петков?

На фона на това, ми е изключително смешен целият рев по казуса с гражданството на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Дори няма да си правя труда да отбелязвам простащината с „прилича на Джон Траволта“, защото ми звучи като: „Я, èла тука бе, Битълс!“

Какво стана с: разчитаме на младите да се върнат от чужбина и да внесат опит, с който да управляват държавата? 

Върнаха се, обаче опитът им се оказа прекалено „напреки“ на сараите, задкулисието и цялата милиционерско-мутренска сбирщина и изведнъж – вой до небесата. 

Така промяна не се прави, така се прави подмяна. След 1989 г. същите, които държаха властта, си смениха етикета и пак я държаха. От „комунисти“ станаха „банкери“ и „бизнесмени“ (нищо, че са умни колкото пробита пощенска кутия, с бухалка и гръб ум не ти трябва), назначаваха си прокурори, смениха одеждата и пак си останаха на върха. Подхвърляха ни всякакви „спасители“, които пак си работеха за тях. И все отказваха лустрацията, и все керванът си вървеше, докато на кучетата им стана все тая. Сега българският народ е толкова апатичен, че с кило ракия и буркан туршия можеш да му затвориш устата и да си купиш малко мълчание и тишина. 

Но, както всяко нещо на този свят, и това си има край. Никой човек, група, диктатура, държава или империя не могат да са завинаги само на върха или само на дъното. Социалната еволюция не работи така. 

След като има такъв рев по гражданството на Петков, аз мога да кажа, че съм доволен. След като са ровили, ровили, ровили и накрая само това са изровили, аз съм доволен. Първият тест беше минат успешно. 

***

Знаете ли как си превеждам аз това тропане с крак и инатене управляващите ни да са САМО с българско гражданство? Превеждам си го ето така: не щем умни, подготвени и можещи с опит, образование и успехи, постигнати на голямата сцена – на световната сцена. НЕ! Искаме си да ни управляват простите мутри и ченгета, те са си наши, харесват си ни, хубаво ни е. 

Добре, но в такъв случай ще трябва да спрете да мрънкате. Не може хем да се оставяш да те води овчар, който името не може да си напише, а е експерт само в „усвояването“ и присвояването, хем да викаш: „Съсипàха я тая държава!“ Не ми стига, че трябва да им търпя тарикатлъците, издевателствата над България, кражбата от бъдещето ми, но трябва същевременно да ви търпя и мрънкането, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че решението на същия проблем е във вашите ръце. 

Положението е „хем сърби, хем боли“, Фройд щеше да си изяде пурата от ужас, ако ни видеше. 

Знаете ли защо е опасно „окопаването във властта“? Защото една партия, клика, група или каста започва да присвоява различни части – прокуратура, съд, община, конституционен съд, лека полека прилапва структурите на МВР, следствието и още, и още. 

И след това същите тези казват: трябва да се спазва законът!!! Я, да дадем сега на „специалистите“ да разтълкуват закона и после да го „спазят“. 

Дават го на „специалистите“, които може би са си техни хора, да се заемат да тълкуват и приложат закона. И какво имаме? Законност? Мхм, точно…

После една група „ръководители“ изтупват ръце и казват: всичко е законно, ето – „специалистите“ отсъдиха. 

***

Сещам се, че конституционният съд не разреши на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически да се защити, да представи доказателства и въобще да участва в защитата си… 

Не разрешиха на Петков да се защити. Само това ми е достатъчно, за да ми стане ясно доколко Конституцията и върховенството на правото, и (най-вече) справедливостта са били защитени. Но пък, хей… те – тези български „експерти“ – са български граждани отгоре до долу! 

Адвокат Екимджиев: КС нарушава конституционни права в казуса с Кирил Петков

Докато сме на темата с Конституцията – нарушено конституционно право на Петков е ето това: „Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, СЕРИОЗНО ЗАСЯГА ПУБЛИЧНАТА РЕПУТАЦИЯ, ДОБРОТО ИМЕ И ДОСТОЙНСТВОТО НА ПЕТКОВ, КОИТО СА СЪЩНОСТНИ АСПЕКТИ ОТ ПРАВОТО МУ НА ЛИЧЕН ЖИВОТ, ГАРАНТИРАНО ОТ ЧЛ.32 ОТ КОНСТИТУЦИЯТА, както и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи (КЗПЧОС)“. ~ адв. Михаил Екимджиев.

Адвокат Екимджиев припомни също и че според чл. 32 от Конституцията: „Личният живот на гражданите е неприкосновен. ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЗАЩИТА срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име“.

Петков искаше да се защити, но не – конституционният съд не му разреши! 

Конституционният! 

Същевременно ни занимава гражданството му, от което той се е отказал! Ама кога се бил отказал. Две секунди по-рано или две секунди по-късно… все едно политиката е спорт и е важно да отмериш до секунда, метър и милиметър. Което може би е логично – в държава, която я управляват спортисти, каратисти, борци и друга спортна слава. 

А разкритите корупционни практики за милиарди? Не са важни, гражданството…

А прекъснатите парични потоци към фирмите нарушители? Не са важни, гражданството…

Ами осветляването на шокиращи данни за брутални корупционни практики на бившите управляващи? Не са важни, гражданството…

Съжалявам, но не всички магистрати и не всички закони са добри. Законите остаряват и се налага да се преправят. Представяте ли си как щяхме да живеем в 2021 г., ако не съществуваха например закони за интернет престъпленията? 

В Конституцията пише, че депутати, министри, президент и премиер трябва да имат САМО българско гражданство. Това добре, но Конституцията ни е от 1991 г. и – нека сме честни – тогава колко българи имаха друго гражданство? Защо един закон да не може да се промени, ако промяната е положителна? Нищо ли не се промени от 1991 г. досега? Все там ли сме си? Дори циничните киселяци ще трябва да признаят, че не сме. 

Последвайте канала на

Александър Томов
6033 0

Свързани новини

Водещи новини