Министър Стоев прие посланика на Великобритания

  • 25 октомври 2021 18:39

  • 645
  • 0
Министър Стоев прие посланика на Великобритания
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има прие посланика на Великобритания Роб Диксън, съобщиха от пресцентъра на МВнР. В хода на разговора бяха отбелязани активният политически диалог между двете страни, както и доброто сътрудничество в областта на външната политика, сигурността и отбраната, миграцията, борбата срещу тероризма, кибер- и хибридните заплахи.

„Великобритания е важен съюзник на България в НАТО. Ценим високо това партньорство, особено в контекста на сигурността в Черноморския регион“, подчерта министър Стоев. Сред акцентите на срещата бяха отношенията след Брекзит, както в двустранен план, така и на ниво ЕС – Великобритания, включително прилагането на Протокола за Северна Ирландия и лицензиите за риболова. 

Стефан Янев проведе среща с посланика на Великобритания Роб Диксън

Българската страна подчерта необходимостта от уреждане на множество двустранни въпроси след излизането на Великобритания от ЕС, включително в социалната сфера. Британската страна изрази готовността си за предприемане на скорошни стъпки в това отношение. Във Великобритания постоянно пребивават над 300 000 български граждани, а по данни на британското посолство в София, британските граждани с постоянно пребиваване у нас са 12 000.

Важна тема в разговора бяха и бъдещите отношения в областта на образованието. Университетите във Великобритания са сред най-предпочитаните от българските студенти, като в момента там се обучават около 6 500 наши сънародници. По данни на британската страна български висши учебни заведения са избрали над 3 500 британски младежи за своето образование, главно в областта на медицината. Посланик Диксън изрази надежда, че интересът на българските студенти към висшето образование във Великобритания ще се запази. Той сподели, че се работи върху съвместни проекти между български и британски университети. 

На срещата бяха обсъдени и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма въпреки трудностите в сектора, предизвикани от пандемията от COVID-19. „Туризмът е най-прекият път за активизиране на контактите между хората, а оттам - и на сътрудничеството в множество сфери“, подчерта министър Стоев, като добави, че страната ни предлага отлични условия за предстоящия ски сезон.

В разговора бяха обсъдени и теми от международния дневен ред, сред които приоритетни въпроси от предстоящата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменението на климата COP-26 в Глазгоу, Великобритания.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
645 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини