Зам.-министър Павлова участва в министерска конференция за радикализацията и насилствения екстремизъм в затворите в Югоизточна Европа

  • 25 октомври 2021 12:40

  • 309
  • 0
Зам.-министър Павлова участва в министерска конференция за радикализацията и насилствения екстремизъм в затворите в Югоизточна Европа
© МП

„Радикализацията е комплексен, динамичен и сложен процес, който не е свързан с конкретна религия, етнос или част от обществото. Дори когато непосредствена терористична заплаха не е налице, трябва да бъдем бдителни, защото картината може да се промени твърде бързо. Длъжни сме да търсим решения на национално, регионално и европейско равнище“. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова, която участва в министерска конференция на тема: „Превенция на радикализацията и насилствения екстремизъм в затворите в Югоизточна Европа - предизвикателства и визия за бъдещето“, провела се в Босна и Херцеговина.

В събитието взеха участие още министрите на правосъдието на Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Косово, Албания и Словения. Отношение по темата изразиха представители на Европейската комисия и на Съвета на Европа.

В своето изказване заместник-министър Павлова направи преглед на корекционните програми за превенция на междуетническото насилие, които се прилагат у нас. В българските затвори са утвърдени програмите „Насърчаване на толерантността“, „Толерантност в затвора, толерантност в живота“, както и „Намаляване на етническото насилие и насърчаване на толерантността“ и „Овладяване на гнева“. „Непосредствен елемент от веригата, която гарантира ефективно противодействие срещу радикализацията, е и осигуряването на достатъчен персонал в местата за лишаване от свобода, както и постоянното повишаване на неговата квалификация чрез обучения и програми. При обученията следва да се заложи на основните характеристики на радикализацията – фактори, признаци за появата ѝ, възможни последици и мерки за противодействие“, заяви още заместник-министърът.

Янаки Стоилов се срещна с ръководството и съдии от ВКС

Министрите на правосъдието приеха декларация със заключения, в която се казва, че националните мерки не са достатъчни, доколкото притеснителен феномен като радикализацията и насилствения екстремизъм не са обвързани с държавните граници. Срещи на високо равнище полагат основите за продължаване на сътрудничеството и за провеждане на обмен на опит и добри практики, чрез които да се даде единен отговор срещу радикализацията и последиците от нея.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини