Министър Белчев се срещна с генералния директор на ГД „Реформи“ Марио Нава

  • 22 октомври 2021 11:24

  • 16184
  • 0
Министър Белчев се срещна с генералния директор на ГД „Реформи“ Марио Нава
© МФ

Министърът на финансите Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична и заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър се срещнаха с Марио Нава - генерален директор на ГД „Подкрепа на структурните реформи“ на Европейската комисия и неговия екип. Сред темите на дискусия бяха усилията и мерките за преодоляване на негативните последици от пандемията и за възстановяване, актуалната икономическа конюнктура, както и преходът към въглеродно неутрална икономика и енергийна ефективност.

Министър Белчев представи етапа от бюджетната процедура и напредъка по изготвянето на проекта за бюджета и подчерта: „Усилията на министерството и правителството са насочените да поддържат стабилни макроикономическите показатели на страната ни“. Тема в разговора бяха още напредъкът по изпълнение на мерките и изискванията, заложени в Националния план за въвеждане на еврото в България и Планът за възстановяване и устойчивост, който беше внесен в ЕК в края на миналата седмица. Валери БелчевВалери БелчевВалери Иванов Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична изрази благодарност за подкрепата и помощта, които Марио Нава и екипът му предложиха за успешно осъществяване на структурни реформи у нас.

Зам.-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър откри форума за дигитални финанси, финтех и банкови иновации

По време на срещатa заместник-министър Моника Димитрова-Бийчър посочи, че част от усилията на МФ на този етап са съсредоточени към увеличаване на ефективността, законосъобразността и контрола в областта на обществените поръчки. Тя отбеляза, че сред предприетите мерки са изготвяне и предлагане на законодателни промени, съвместно с Министерството на правосъдието и други ведомства, с което се цели постигане на повече прозрачност, засилване на фокуса върху предварителния и последващия контрол при обществените поръчки, както и подобряване на координацията между отговорните институции в този процес с оглед постигане на унифициран подход при прилагане на националното и европейското законодателство.

Предстоящите реформи ще осигурят изпълнение на изискванията на Европейската комисия към ефективно и законосъобразно разходване на ресурсите, предвидени на национално и европейско ниво.

Теодора Александрова
16184 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини