Адв. Екимджиев за двойното гражданство на Кирил Петков: Политически картел, за да не се допуснат кадърни хора от чужбина в политиката ни

  • 21 октомври 2021 12:25

  • 3320
  • 29
Адв. Екимджиев за двойното гражданство на Кирил Петков: Политически картел, за да не се допуснат кадърни хора от чужбина в политиката ни
©

Аз имам позиция, че нормата в Конституцията, визираща това изискване народните представители, министрите, президентът, вицепрезидентът да имат само българско гражданство. Норма, която е в българската Конституция от 1991 г., което е доста овехтяло. Трябва да бъде тълкувана от Конституционния съд с разума на закона, отчитайки променения политически контекст, или отчитайки изтъняването на гражданството като защитимо от правото ценност.

Това коментира адв. Михаил Екимджиев в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком.

"Но това е политически картел, за да не се допуснат кадърни хора от чужбина, които има и друго гражданство, в политиката ни. И този текст е приет единодушно. Това са мини заложени в Конституцията", заяви адвокатът.

Адвокат Екимджиев: КС нарушава конституционни права в казуса с Кирил Петков

"Да влезем в обувките на тези, които смятат, че двойното гражданство е проблем за националния суверенитет. И че Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически е в конфликт на лоялност. Но не е ли проблем на националния суверенитет ако сме изцяло зависими от Канада, кога тя ще реши да освободи Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Той самият още през май е подал заявление за освобождаване. Но само канадската държава може да реши кога ще го го освободи. А представете  си, че не беше Канада, а беше Афганистан. Тоест ние изцяло сме зависими от волята на чужда държава", коментира Екимджиев.

"Правото ненавижда абсолютните права и абсолютните закони. Единственото абсолютно право е правото да не бъдеш малтретиран. А изведнъж решиха човек да няма двойно гражданство. Казвайки, че забраната е абсолютно и се поставиха над живота. Трябва да има гъвкава уредба, която да се занимава с тези реалности", допълни той.

"В Конституцията има още една глупава норма, като тази, че правото на личен живот не може да бъде ограничаван. Тогава КС трябваше да отмени налагането на всякакви ограничителни мерки и това щеше да е противоконституционно и не можеше да се противопоставим на епидемията. Но елегантно си затвориха очите в името на здравия разум", припомни Екимджиев. 

Експерт анализира: Абсолютна ли е конституционната забрана министрите да имат двойно гражданство

"Двойното гражданство не е абсолютно, търпи известни корекции и от гледна точка на добросъвестността на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически", посочи той.

"Аз съм смутен от отказа на КС да даде възможност на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически да изложи своята позиция. Иска мнението на шестима юристи, но не и на самия Петков. И се казва, че той е нарушител, не спазва закона, но не може да представи становище да се защити. Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически би могъл да заведе дело в Страсбург не за гражданството си, а за отказа да се защити", смята адвокат Екимджиев. 

КС ще се произнесе следващата сряда за гражданството на Кирил Петков

Конституционният съд ще заседава по казуса с двойното гражданство на бившия служебен министър на икономиката Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и ще обяви решението си следващата седмица. Заседанието е за приемане на доказателства по делото. Съдът беше сезиран от 55 народни представители от ГЕРБ от 46-ото Народно събрание с искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев от 10  май в частта, свързана с назначаването на Петков.

Филип Епитропов
3320 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
0000

2021.10.22 | 12:32

29
КИРЧО И КУКОРЧО СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ
???

2021.10.22 | 09:51

28
А за фирмите КОИТО все още управлява нищо не казвате. Какъв е този медиен чадър над този хубавец??? Защото гражданството му е най-малкото законо нарушение. Той е декларирал и неучастие във фирми.
????

2021.10.22 | 09:51

27
А за фирмите в КОИТО все още управлява нищо не казвате. Какъв този медиен чадър над този хубаец??? Защото гражданството му е най-малкото законо нарушение. Той е декларирал и неучастие във фирми.

2021.10.21 | 15:28

25
Екимджиев олекна,стана подлога на мафиотския кръг около Червенибузестия.Никой не знае дали прехваления мошеник К.Петков има задължения към канадската държава ,което изисква проверки.Каква завимост е една законна процедура и какво точно ни пробутват,че Киро е излъгал президента и обществото е видно.А дали нормата е остаряла или не няма значение и в САЩ имат такова изискване.Не всички живели на запад са читави за политици,след като 15- 20 г.са живели в други държави,т.е .те са предпочели тяхното гражданство.Като искат да работят за БГ,да се откажат,да видим колко са патриоти.
Сандра

2021.10.21 | 15:47

26
Адвокате, колко ти платиха?
Covid

2021.10.21 | 15:27

24
Като си радетел за справедливост и човешки права, защо не атакуваш Нацисткият сертификат. Няма пари в това вероятно.
Родолюбец

2021.10.21 | 15:16

23
Не щеме ний масони (Гнусен Моше Гадев), не щеме ний пари (дубайски дирхами), а искаме свобода, човешки правдини! Припев: Напред! Напред! Напред да вървим! България от робство да освободим! Не щеме ний военни, не щеме ний паши (олигарси) – жадуват свободата нашите души! Нее щеме ний подлоги (черепарски), ни православен цар (царя) – свободата свята е нашият олтар! Не щеме ний Маями, не щеме Бабикяни ни екзарх-шарлатани (Киро Ментата)! Не щем да сме робове на Господ самозван (Славуца)! Разкъсайте робове робския ярем, щом не сме свободни, по-добре да мрем!
Въх

2021.10.21 | 15:15

22
Не знаех че на закон може да се вика картел! Но щом тая подлога на Прокопа казва ...
тая мека китка

2021.10.21 | 14:46

21
съквъртирант на КИРЕ КРАДЕЦО при бай СТАВРИ
бай Гошо

2021.10.21 | 14:46

20
Съд и затвор за Кирил Петков и протежето му Румен Радев!
щ

2021.10.21 | 14:39

19
Ясно е записано, че трябва политик трябва да е български гражданин. Какво не му е ясно на този ?

Добави коментар

Водещи новини