Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

  • 18 октомври 2021 16:13

  • 401
  • 4
Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа
© МРРБ

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа. Работим упорито по изграждането на паневропейския транспортен коридор 8, който е най-късата връзка между Адриатика и Черно море". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета КомитоваВиолета КомитоваДоц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 на среща с Джузепина Дзара - посланика на Италия, съобщиха от Министерството.

Дипломатът е подчертала, че италианският бизнес проявява сериозен интерес към инфраструктурни обекти в нашата страна, в т.ч. пътни и жп проекти, чието изпълнение е важно за развитието на търговско-икономическите отношения между България и Италия.

От особен интерес за италианската страна са големите пътни проекти АМ "Хемус", АМ "Струма" и тунелът под Шипка като стратегически за свързаността на България с останалите държави, е станало известно на срещата.

Министър Комитова е запознала Дзара с хода на строителството на магистрала "Хемус", като е подчертала, че служебното правителство продължава всичко, което досега е започнато.
"Реалните срокове за завършване на 51-километровата отсечка между Ябланица и Плевен е 2024 година", е обяснила министърът и е добавила, че продължението след Плевен е в процес на отчуждителни процедури и ръководството на МРРБ полага усилия да ги ускори, за да може да стартира реално строителство през 2022 година.

Друг приоритетен обект за страната ни е изграждането на тунела под Шипка, е станало известно от думите на Комитова, като за целта е проведена обществена поръчка, има избран изпълнител, но няма сключен договор, тъй като няма осигурено финансиране.

"Нашата цел е да създадем транспортна инфраструктура по направление север-юг на картата на Европа, която да свърже Черно море с Адриатическо, Средиземно и Балтийско море", е обяснила Комитова.

Именно такива връзки са тунелът под Шипка, който се свързва с пътя Велико Търново-Русе, моста при Русе, на юг до Егейско море, и проектът на автомагистрала "Черно море".

Залагаме много и на нашето трансгранично сътрудничество през програмата "Интеррег Средиземно море", в следващия програмен период, в която България ще бъде партньор с още 13 държави, е станало известно на срещата.

Комитова: Има фирми, които са взели авансово 1,4 млрд. лева, а сега искат още 900 млн.

Константин Тодоров
401 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2021.10.18 | 18:42

3
НА РАДЕВ КРАДЛИВАТА ЦИГАНКА!
Анонимен

2021.10.18 | 20:47

4
80% от откраднатото отива за Радев, 20% за крадеца!

2021.10.18 | 17:48

2
Комитова е една гадна бабка. Името й подсказва, че е от комунистически род.

2021.10.18 | 17:05

1
Да от всичко си личи как комитова подобрява свързаносста със спиране на всичко. Пак приказки за заблуда.

Добави коментар

Водещи новини