Несебър поднови сътрудничеството си с Котор, Черна гора

  • 18 октомври 2021 15:50

  • 344
  • 0
Несебър поднови сътрудничеството си с Котор, Черна гора
© bulphoto (архив)

Несебър поднови сътрудничеството си с Котор, съобщиха от посолството ни в Черна гора. Това се е осъществило по инициатива и с посредничеството на посланика ни в Черна гора Меглена Плугчиева.

В онлайн среща кметовете на Несебър Николай Димитров и на Котор Владимир Йокич са подновили връзките между градовете, включени в престижната листа на Световното наследство на ЮНЕСКО, като са подписали Меморандум за сътрудничество.

Инфлуенсъри от Дания, Норвегия, Швеция и Финландия рекламират България

По време на онлайн подписването са присъствали и посланик Меглена Плугчиева, и Снежана Радович, посланик на Черна гора в България.

Меморандумът укрепва отношенията между двата града и установява бъдещото взаимодействие между тях в сферите на опазване на историческото наследство, културата, туризма; спорта, сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности, споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности, допълва БТА.

По инициатива на българското посолство в Черна Гора и със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи, в черногорския град събитието е отбелязано с изложба "Българските паметници под егидата на ЮНЕСКО", посветена на 65-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и 75-годишнината от създаването на специализираната агенция към ООН. Тя е била открита днес от посланик Меглена Плугчиева и кмета на Котор Владимир Йокич, в църквата "Свети Павел" в стария град на Котор веднага след подписването на Меморандума.

От 26 октомври експозицията ще бъде представена в столицата на Черна гора - Подгорица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини