Фандъкова: Държавата да намери механизъм за компенсация за цените на природния газ

  • 15 октомври 2021 13:13

  • 332
  • 4
Фандъкова: Държавата да намери механизъм за компенсация за цените на природния газ
© Булфото (архив)

Настоящата ситуация с рекордния ръст на цените на природния газ, електрическата енергия и други суровини, правят живота на хората много по-скъп и пораждат огромен скептицизъм. А той може да се овладее само с адекватна реакция, както от най-високо ниво на ЕК, така и от националните правителства. Надявам се държавата в максимално кратки срокове да намери механизъм за компенсация на дисбаланса в цените на природния газ, каза кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска при откриването на конференцията "Зеления преход - решения и предизвикателства за България", организирана от dir.bg и 3еNews. БТА е медиен партньор на събитието. Подробности можете да прочетете в емисията "Зелена БТА".

Най-актуалната тема за мен като кмет на София и за гражданите са дисбалансите в цените на топлинната енергия и природния газ, които в момента пораждат преразходи в рамките на стотици милиони, каза Фандъкова. "Топлофикация София" произвежда топлинна и електрическа енергия, която е почти равна на мощностите на АЕЦ "Козлодуй". Това е стратегическо дружество, което не може да бъде заместено по никакъв начин, каза кметът.

Тя посочи, че по нейна инициатива беше променено законодателството, което позволи диверсификация на източниците на газ за дружеството. Сега завършихме цялостен план за модернизация, добави Фандъкова.

"Булгаргаз“ заплашва да спре доставките на газ на „Топлофикация София“

Той включва изграждане на нови мощности, които ще отговарят на екологичните стандарти на ЕК поне 30 години напред, и заместване на природния газ с водород.

Нужни са сериозни инвестиции за постигане на тази цел в следващите три години и аз се надявам, че ще получим подкрепа и от ЕК, и от държавата. За да стигнем до тази инвестиция обаче, е нужно да излезем от настоящата криза в сравнително стабилно състояние, затова се надявам държавата в максимално кратки срокове да намери механизъм за компенсация на дисбаланса в цените не природния газ, каза Фандъкова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
332 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
vale_karo

2021.10.17 | 20:12

4
Държавата да помогне,държавата да даде и т.н.Е чакайте,нали искахте държавата да я няма.Всичко да бъде частно.Е,защо не искате сега всичко от частниците?Най-интересното е ,че дори и те искат помощ от държавата.Ами хайде да направим пак всичко държавно!

2021.10.15 | 14:26

3
Браво Данче, най добрия кмет
мръсна крадла

2021.10.15 | 13:22

1
Радев отби гробарите от хранилката и сега тая ковра се чуди откъде да гепи кинти, за да храни гейберастията. Оставка и в затвора.

2021.10.15 | 14:26

2
Напротив. Ако Герб управляваше, щеше да има пари за всичко. А сега ще теглиш да ти дойде акъла, хихихихи.

Добави коментар

Водещи новини