България на кръстопът: Как да се откаже от въглищните централи, без да остави хората без препитание?

  • 15 октомври 2021 11:09

  • 1737
  • 14
© Булфото

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост. Това заяви премиерът Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен по време на форума „Зеленият преход - решения и предизвикателства за България“. Събитието се провежда в София и специално участие в него има Франс Тимерманс, заместник-председател на Европейската комисия с ресор Европейски зелен пакт.

Темата със затварянето на въглищните централи у нас е сериозно поляризирана у нас и създава напрежение между работещи, синдикати и еколози. След среща с представителите на "Мариците" правителството заяви, че ще направи предложение до ЕК, което ще залегна в Плана за възстановяване, който пък трябва да бъде внесен в Брюксел още тези дни.

"Нашият план не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни", коментира премиерът, цитиран от БНР.

Тимерманс за въглищните централи: Колкото по-дълго чакате, толкова по-скъпо ще струва на данъкоплатците

Ето какво каза Тимеманс по темата: 

"В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони трябва да бъдат обучени и преквалифицирани. Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив и начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен".

След среща с властта: В ново държавно предприятие ще работят миньорите от Маришкия басейн

Междувременно събитието беше съпътсвано с два протеста - на синдикатите, които се притесняват от затварянето на въглищните централи, и на "Грийнпийс", които настояват, че въглищата най-силно замърсяват въздуха в България. 

Снимка: Булфото

Франс Тимерманс разговаря с представителите на КТ ‚Подкрепа“, които го посрещнаха със свещи, символизиращи бъдещето на страната ни, ако затворим комплекса „Марица-изток“ без наличието на справедливи преходни стратегии и перспектива за работещите в сектора.

Те се обърнаха към изпълнителния заместник-председател на ЕК с думите „Г-н Тимерманс, това е светлото бъдеще, което ни очаква. Вие обещахте, че никой няма да остане зад борда!“.

На събитието за зелената сделка днес присъстваха и служебният вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел и др.

Още по темата - чуйте и в това видео: 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1737 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2021.10.15 | 13:33

14
ВМЕСТО ТИМЕРМАНС ДА ИДВА НАТО ДА ШИБА РУСКИЯ ПИДИРАСТ РАДЕВ-ЯНЕВ

2021.10.15 | 12:58

13
Най - важното е никога , ама НИКОГА да не се забравя за кражбите , убийствата и геноцида над възрастните българи , простащините и идиотщините по време на 12 годишното управление на чекмеджетулупа Борисов и ГЕРБ ! Възмездие и тоталното им изчегъртване са необходими !
tikwata

2021.10.15 | 11:22

4
тиквата обикаля с джипката 12 години по пътищата и нито един проблем не е решил. всичко се замиташе под килима и ни баламосваше с няколко строежа. никаква политика, никаква стратегия, нищо. само кражби

2021.10.15 | 12:16

12
Също като всички преди него и след него. Нищо ново не е направил или не направил

2021.10.15 | 12:16

11
От ЕС няма да дадат и 1 стотинка на крадливите комунисти като Радев и компания.
Тенев

2021.10.15 | 11:35

6
Хора, не е само при нас проблемно- Бойко изпусна момента за инвестиция във обновяеми източници на енергия

2021.10.15 | 12:15

10
Бойко ли го изпусна? Аз пък си мислех, че Тодор Живков го изпусна, пък после го изпусна, Луканов, Жан, Костов и всичките утрепки преди и след тях.

2021.10.15 | 12:13

9
Много лесно като ги остави без работа и те сами ще се преместят в чужбина да живеят и работят.
Рени

2021.10.15 | 11:57

8
Никакво премахване на централите. Чуждите сили да си гледат техните централи. Хората трябва да работят.

2021.10.15 | 11:37

7
НЕ Е КРЪСТОПЪТ А ПЪТ НАПРЕД.

2021.10.15 | 11:22

5
Просто нама да се отказваме от тецовете и излизаме от тая голяма измама наречена" зелена зделка".

2021.10.15 | 11:22

3
Грийнпиис са екотерористи и достатъчно богати да не бачкат. Няма грам акъл в тях. Енергетиката по цял свят се съсипва и отделно подкрепят мерки за депопулация. НИКОГА ДА НЕ СЕ ДАВА ТРИБУНА НА ТАКИВА КЛОУНИ-УБИИЦИ !

Добави коментар

Водещи новини