Фандъкова избрала Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат, за да засили контрола над почистващите фирми

  • 14 октомври 2021 11:46

  • 867
  • 6
Фандъкова избрала Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат, за да засили контрола над почистващите фирми
© Булфото (архив)

"Работата на Столичния инспекторат основно е да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а работа на терен. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда, за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. И затова поканих Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември, за да се засили контрола върху почистващите фирми". Това каза днес кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на сесия на Столичния общински съвет /СОС/ по повод назначения от нея нов директор на Столичния инспекторат - Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември.

Той бе освободен от поста главен секретар на МВР във връзка с проявите на насилие под колоните на Министерския съвет на протестите през миналата година. Кметът Фандъкова го назначи за директор на Инспектората няколко месеца след като дългогодишният директор Веска Георгиева почина.

Скандалът с Ивайло Иванов се разгаря: ГЕРБ-СДС изригна срещу опонентите

По повод настояването на общинския съветник от "Демократична България" Методи Лалов за директор на Столичния инспекторат да бъде назначен не външен човек, а служител на инспектората, кметът Фандъкова каза, че не толерира какъвто и да е натиск за решения, които по закон и правилник взима. Тя каза, че за нея е странно общински съветник да кадрува в администрацията. "Очаквам да чуя и конкретно име. Кадровият въпрос очевидно е много наболял както вътре в коалицията на г-н Лалов, така и на всякакви нива в държавата. Аз нямам никаква склонност да се меся в кадровите решения на други организации", посочи кметът.

Тя съобщи, че в момента подготвя промяна, с която ще предложи Столичният инспекотрат да не бъде отделно външно звено, а част от администрацията на Столичната община. Целта на тази промяна е по-добър контрол и по-ясна отговорност на всеки - от инспектор до ръководител, обясни Фандъкова.

"Що се отнася до срамния случай на насилие по време на протестите, който всички видяхме, аз съм изразявала нееднократно своята позиция. Категорично осъждам проявата на насилие и ограничаване на правото на протест на гражданите. Доказала съм, че не се поддавам на какъвто и да е натиск и не съм забранявала протести - нито срещу Орешарски, нито срещу Борисов, нито срещу Комитова, нито срещу себе си. Защото забраната означава да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително с употребата на сила. Сигурна съм, че няма ръководител в МВР, който да даде такова разпореждане", заяви столичният кмет.

Тя отбеляза, че насилието се доказва и за него вече има наказани полицаи. Преди няколко дни новият главен секретар на МВР обяви, че министерството разследва 11 служители на полицията, които са превишили правата по време на протестите миналата година, посочи кметът Фандъкова.

Тя каза, че нейната категорична позиция е, че всеки полицай, който е превишил правата си, употребил е сила срещу мирно протестиращи или вече задържани граждани, трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона.

На този фон бившият главен секретар на МВР Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември нито е проверяван, нито е викан да дава обяснения, нито има твърдения за неговата съпричастност към грозните сцени, които всички видяхме, каза още столичният кмет.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
867 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Хахахаха

2021.10.14 | 11:58

1
С бой ли ги контролират обръчите? Или тоя е бил назначен да бие мангустите по улицата, дето махат метлите? Нищо не ѝ се разбира от глупостите на Юрданка Крадлъкова.
Е

2021.10.14 | 13:48

6
Бегай при Маямата да ти обясни :)
Браво

2021.10.14 | 13:47

5
Много добро решение!
Г

2021.10.14 | 13:07

4
Рашков ти си голям БОКЛУК
Вътрешен човек

2021.10.14 | 12:42

3
Вълка плаща директното на Фандъкова
Thu

2021.10.14 | 12:04

2
Ще ги бие ли ако не вършат работа ? И без това само се подпират на метлите по улиците.

Добави коментар

Водещи новини