Министър Стоев: Просперитетът на ЕС зависи от хората, младите са гръбнакът на нашето бъдеще

  • 12 октомври 2021 18:30

  • 391
  • 8
Министър Стоев: Просперитетът на ЕС зависи от хората, младите са гръбнакът на нашето бъдеще
© МВнР

Просперитетът на Европейския съюз зависи от хората, младите са гръбнакът на нашето бъдеще. Ние носим отговорност да им осигурим по-добри възможности чрез създаване на повече работни места, отстраняване на демографските проблеми, защита на нашите граници и допълнително подобряване на качеството на живот в Европа.

Това подчерта министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има по време на откриването на онлайн дискусия – граждански диалог в София със заместник-председателя на ЕК и съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа Дубравка Шуица. Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа и бе открита от министър Стоев и министъра на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на официално посещение у нас.

Гражданският диалог бе на тема „Конференция за бъдещето на Европа: образование, движение на мозъци и демографски тенденции“, а фокусът му бе върху важни въпроси за младите хора - от демографията, сътрудничеството в областта на науката и иновациите, до търсенето на по-добри условия и възможности за образование и развитие на младите в родните им страни.

Във встъпителното си слово в Дома на Европа министърът на външните работи изтъкна значението на солидарността и връзките между държавите-членки на ЕС особено в период на предизвикателства.

„Изменението на климата, миграцията, здравната пандемия, дезинформацията и проблемите със сигурността тестваха ЕС, както никога досега. Те причиниха несигурност сред гражданите на държавите членки. Сега, повече от всякога, Европа трябва да бъде обединена - това е единственият ни шанс да продължим напред”, заяви министър Стоев.

Той посочи, че за България Конференцията за бъдещето на Европа е отлична възможност за обмен на мнения, особено с оглед преодоляване на настоящата пандемия и изграждане на капацитет за устойчивост на бъдещи кризи. „Очакваме структуриран дебат, фокусиран върху най-важните политики за обществата и гражданите. Можем да направим ЕС по-силен и по-устойчив, като се съсредоточим главно върху това, което обединява и сближава държавите членки, както и върху сътрудничеството между институциите на ЕС. Надяваме се дебатът в Конференцията да ни даде идеи как да постигнем по -добре тази цел”, каза външният ни министър.

Българската страна приветства поставянето на преден план в дневния ред на ЕС темата за демографията, особено с оглед на продължаващите негативни демографски тенденции в Европа. Загрижени сме за обезлюдяването на региони с по-неблагоприятни икономически условия. Застаряването на населението и намаляващият дял на работещите са част от основните проблеми, които трябва да бъдат решени.

В рамките на събитието еврокомисарят по въпросите на демокрацията и демографията Дубравка Шуица подчерта, че за първи път сега ЕС отдели специално комисарски портфейл на темата демография. По думите й освен двата важни за Евросъюза прехода -  зеленият и цифровият, преходът в демографията също има голямо значение за бъдещето на съюза. Тя представи и интерактивния инструмент за наблюдение и предвиждане на демографските промени в ЕС – „Демографски атлас“, достъпен  на електронната платформа на Конференцията за бъдещето на Европа.

В своето изказване заместник-председателят на ЕК подчерта и значението на България като държава-член на Европейския съюз, включително и в геополитически план. Дубравка Шуица изрази мнение, че е важно България, както и родината й Хърватия да бъдат приети в Еврозоната и Шенген.

Конференцията за бъдещето на Европа е съвместна инициатива на Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия и цели да даде водеща роля на европейските граждани в определянето на приоритетите на ЕС чрез множество свързани събития и дебати, както и чрез интерактивна многоезична цифрова платформа.

Днешното събитие бе организирано от Министерството на външните работи на България и Министерството на външните и европейските въпроси на Хърватия в сътрудничество с Представителството на Европейската Комисия в България и PanEuropa България.

Министър Стоев даде висока оценка за значението на подобни дискусии като заяви, че България ще продължи да работи за организиране на подобни форуми и в бъдеще, за да даде глас на хората от ЕС.

Борислава Борисова
391 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Турбо комунист!

2021.10.12 | 21:50

8
Турбо Идиот!
Турбо комунист!

2021.10.12 | 21:50

7
Турбо Идиот!
Гост

2021.10.12 | 21:10

6
Тъпанар комунист
Гост

2021.10.12 | 20:28

5
Кой си ти бе комунист пррост
Гост

2021.10.12 | 20:28

4
Кой си ти бе комунист пррост
Гост

2021.10.12 | 20:28

3
Кой си ти бе комунист пррост
Гост

2021.10.12 | 20:28

2
Кой си ти бе комунист пррост

2021.10.12 | 18:34

1
Празни приказки, младите са грабнака я се старци управляват и взимат решения :). Може би има предвид че младите могат да носят

Добави коментар

Водещи новини