България и Хърватия потвърдиха желанието за задълбочаване на сътрудничеството и свързаността между двете страни

  • 12 октомври 2021 16:14

  • 344
  • 3
 България и Хърватия потвърдиха желанието за задълбочаване на сътрудничеството и свързаността между двете страни
© МВнР

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има и хърватският му колега Гордан Гърлич-Радман потвърдиха отличните отношения между двете държави и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството, включително за подобряване на свързаността.

„Връзките между нашите две страни датират от векове, а днес потвърдихме желанието за изграждане на стратегическа дълбочина на двустранните отношения, както и за продължаване на сътрудничеството по теми от взаимен интерес“, заяви министър Стоев, който прие Гордан Гърлич-Радман на първо официално посещение у нас. Външният ни министър приветства хърватския си колега, който е голям приятел на България и познава страната ни от времето, когато е работил като дипломат в хърватското посолство в София в средата на 90-те г.

„Хърватия и България се отличават с изключителни двустранни отношения. Българският и хърватският народ исторически доказват, че в тази част на Европа, която е била поле за големи стратегически надпревари, двете страни винаги са имали светли и добри отношения“, заяви Гордан Гърлич-Радман.

По време на разговорите в Министерството на външните работи бяха обсъдени двустранните отношения, както и общите цели - заедно вървим по пътя към членство в Шенген и Еврозоната, както и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. България и Хърватия споделят и общи ценности като близки партньори в ЕС и НАТО.

Министър Стоев подчерта, че бъдещи политически консултации между двете министерства на външните работи са необходима стъпка не само с оглед на задълбочаване на политическия диалог, но и от гледна точка на набелязването на конкретни области за разширяване на сътрудничеството. Догодина двете страни отбелязват 30 г. от установяване на дипломатическите отношения, което разкрива допълнителни възможности за съвместни инициативи.

„Има нереализиран потенциал за развитие в множество сфери като сигурността, икономиката и търговията, туризма, културата, образованието“, заяви министър Стоев. Усилията трябва да са насочени към подобряване на свързаността, като важна стъпка в това отношение е откриването в края на юли 2021 г. на пряка въздушна връзка София – Загреб. Въпреки позитивната тенденция за увеличаване на стокообмена през последните две години – от 270 млн. евро през 2018 г. на 354 млн. евро през 2020 г., той е далеч под възможностите на двете страни.

Сред темите на разговорите бяха и въпроси от европейския дневен ред, между които и присъединяването към Шенгенското пространство - цел и за двете страни. Двамата министри потвърдиха, че като външни граници на ЕС, България и Хърватия имат общи ангажименти и възможности за защита на интересите, като ще работят солидарно за приемане в Шенген.

По време на срещата беше обсъден и въпросът за европейската интеграция на страните от Западните Балкани – тема, която бе един от приоритетите както на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., така и за хърватското две години по-късно.

„За България европейският път на страните от Западните Балкани е основен външнополитически приоритет още с приемането на страната ни за член на ЕС през 2007 г. Подкрепихме и приятелска Хърватия, която стана част от европейското семейство през 2013 г.“, заяви Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

България остава последователна в подкрепата си за европейската интеграция на държавите от региона, включително на Република Северна Македония. Външният ни министър подчерта, че през последните месеци българското правителство е инвестирало сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията ни. В същото време България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. „Българската страна много внимателно следи за спазването на правата на гражданите в Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това е въпрос, който се поставя не само по двустранна линия, но и от гледна точка на покриването на Копенхагенските критерии на европейско ниво“, заяви първият ни дипломат. Българската страна е проактивна, добронамерена и разчита на доброто желание на Република Северна Македония за постигане на конкретни резултати, които да послужат по-нататък за вземането на съответните решения.

Хърватският министър на външните работи и европейските въпроси потвърди, че Хърватия е сред най-силните застъпници на разширяването на ЕС. Той подчерта мнението и на двете страни, че присъединяването към ЕС е възможно само при изпълнение на всички критерии за членство.

В рамките на визитата на тържествена церемония в зала „Договори“ на МВнР министърът на културата проф. Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си и министър Гърлич-Радман подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата, която ще допринесе за задълбочаване на връзките.

По време на разговорите хърватският министър на външните работи изрази благодарност към България за „истинския и силен жест на солидарност“ за предоставената помощ за справяне с последствията от разрушителните земетресения в Хърватия през 2020 г.

Външният ни министър изрази надежда, че постигнатото по време на днешната първа официална визита у нас на Гърлич-Радман ще бъде възприето като план за действие от следващото редовно българско правителство.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
344 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Въййй

2021.10.12 | 17:19

1
Хòрàтà ни видяхà кàквò прèдстàвлявàме и кàк нàшàta държàвà искà дà зàтриè èдноò бългàрò-хървàтскò дружèствò. Дòйдè Бòкò и прòстò гò зàтвòри. Зàщо пòслè нямаà инвèстиции,нямà и нямà дà имà
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.12 | 17:54

2
ВЕЧЕ СТЕ СВЪРЗАНИ! ОСЪДИЛ СЪМ ВИ НА С М Ъ Р Т И НЯМА ДА ВИ ИМА В НОВИЯ СВЯТ :)
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.12 | 17:56

3
МНОГО ДОБРЕ СИ СПОМНЯМ, КАК ПРЕДАДОХТЕ ВАСИЛ ЧЕРНОЗЕМСКИ :) А ПРИ МЕНЕ, НЕМА ПРОШКА ЗА ТАКИВА ВРЪТКИ!

Добави коментар

Водещи новини