Целеви средства за българското село поиска вицепрезидентът

  • 12 октомври 2021 15:29

  • 350
  • 1
Целеви средства за българското село поиска вицепрезидентът
© Пресцентър Президентство

За специален план за спасение на българското село се обяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. „Необходимо е ново планиране както в националния бюджет, така и при разпределението на европейските средства. Необходими са целеви средства за селата. Надявам се да срещнем партньорството на следващ редовен кабинет и следващ парламент и да постигнем реална грижа за българското село. Хората, които управляват България, да имат съзнанието за това.“ Това посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която беше гост на тържествената сесия на Общинския съвет в Трекляно по повод Деня на българската община и местното самоуправление, съобщиха от президентския прессекретариат.

Вицепрезидентът благодари на местната администрация на най-малката българска община за усилията, които ежедневно полагат за по-добрия живот на населението. Йотова припомни, че само 4 години след Освобождението на България е създаден първият закон, който поставя основите на дейността на местните власти. „Още тогава строителите на България са осъзнавали, че и в най-малката териториална единица населението трябва да има висок стандарт на живот, за да върви напред развитието на цялата държава“, посочи вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , открои огромните регионални дисбаланси в България и проблема с обезлюдяването на цели райони. „Финансовите ресурси на националния бюджет и от Европейския съюз се концентрират в няколко големи града, а за малките общини не остава почти нищо. Днес в географската територия на България имаме няколко Българии“, подчерта вицепрезидентът. По думите й тези разлики обричат бъдещето на българските деца. „В 21 век, за съжаление, в България децата нямат равен старт в живота, оказва се, че е важно къде си се родил – в малкото село или големия град“, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и припомни колко трудности са срещнали с президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на преди години, докато успеят да защитят от затваряне училищата в малките общини.

Вицепрезидентът се обяви категорично против разделението на България на центъра и България на периферията, където липсва адекватен достъп до здравна грижа, няма пътища. В община Трекляно няма аптека, посещенията на личен лекар са нередовни. „За всеки претендиращ за държавник водеща трябва да бъде грижата за хората и техния достоен живот“, посочи Йотова.

Радев: Преодоляването на предизвикателствата минава през сътрудничеството с общините

Вицепрезидентът отново открои настояването, споделяно и от общините, за по-голяма самостоятелност, за финансова децентрализация. „Необходима е промяна в законодателството, която да даде свобода на всички общини да се борят за средства, а не да чакат подаянията на по-голямата община или благоволението на държавата“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Кметът на община Трекляно Радко Петрунов удостои вицепрезидента с почетния плакет на общината.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
АСЕН ИЛИЕВ

2021.10.12 | 18:05

1
КЪСНО Е! У СЕЛАТА ВИ НЕМА ВЕЧЕ И КОКОШКИ :) ЗЕЛЕНО СЕ Г О Р И ЛЕСНО, АКО ГО ПРИ Т Ъ П Ч Е Ш ТА СУХОТО ОТДОЛУ ДА СУШИ ЗЕЛЕНОТО ОТГОРЕ. ЗАТОВА ВИ Т Ъ П Ч А В ГРАДОВЕТЕ :)

Добави коментар

Водещи новини