Новаков: Има вероятност България да не получи евросредства по Плана до края на годината

  • 08 октомври 2021 10:20

  • 810
  • 6
Новаков: Има вероятност България да не получи евросредства по Плана до края на годината
© Кадър: Bulgaria ON AIR

Два месеца има Европейската комисия, за да оцени Плана, един месец е срокът за Европейския съвет. От внасянето до авансовото плащане има поне три месеца. Планът беше готов още в края на мандата на миналото правителство. Ако служебното правителство е искало, можеше да го внесе, защото имаше предварителна положителна оценка от Европейската комисия. Това заяви Андрей НоваковАндрей НоваковАндрей Новаков е български политик от партия ГЕРБ и евродепутат в групата на Европейската народна в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той се надява страната ни да не загуби евросредства, но подчерта, че самото забавяне се отразява на бизнеса и икономиката ни.

Забавянето не е добре нито за бенефициентите, нито за икономиката. Това са 1,6 млрд. евро, които вече можеха да подкрепят малкия и среден бизнес. Да се използват за възстановяване на икономиката от пандемията - за хотели, транспорт, туризъм, подчерта Новаков.

Янев: До 15 октомври изпращаме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

Другото му опасение е, че колкото повече държавата бави Плана, толкова повече неща ще трябва да се включат в него.

Другият проблем е, че реално сега не се знае какво включва той. При нашия вариант всички знаеха какво има. Имаше четири големи публични обсъждания по сектори и след всяка от тях обхватът се увеличаваше, заяви евродепутатът.

Все пак Новаков е оптимист, че ЕК ще прояви снизхождение и ще покаже къде са грешките, за да бъде приет и да започнат плащанията към България. 

Пеканов: Липсващата с години визия в сектор „Енергетика“ спъва сега Плана за възстановяване

Новаков подчерта и напредъка по предложението му за единна система в Европа, която да проследява пробега на автомобилите втора употреба.

От първа ръка разбрах какво е да събираш с години пари за кола - и то втора употреба, и да се окажеш излъган. Продават една кола уж на 100 000 км пробег, а тя се оказва 300 000, примерно, обясни евродепутатът. 

Андрей Новаков: Половината от колите втора употреба в Европа са с манипулирани километражи

Целта на единната система е, когато един автомобил бъде внесен от Италия, например, и мине границата на страната към друг собственик, да се знае какъв е реалният му пробег.

Три години след като предложих създаването на системата на ЕК беше получена висока оценка. Очаквам държавите членки да се включат и тази информация да бъде достъпна до органите на КАТ, уточни Новаков.

Владимир Василев
810 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.10.08 | 11:59

6
трай бе крадльо ,не е твоя работа
Гербеерасть

2021.10.08 | 11:57

5
Гербопацул, сатанист дуай
ZORBA гръка

2021.10.08 | 11:21

4
Кой ще им даде от Европа пари на тия крадливи комунисти, бре ??!!
Гост

2021.10.08 | 10:48

3
Този продаваше очила на Слънчака преди години Носега е спец по всичко
тиквата

2021.10.08 | 10:36

2
върни еврата и златоот тикво мъртъв си

2021.10.08 | 10:31

1
Защо всички "млади гейберасти" са правени по един калъп, тоя е същия като Гейорг. Тиквата такива момченца ли обича да обича вече?

Добави коментар

Водещи новини