Ето какво се разбраха управляващи, работодатели и синдикати за COVID мерките за бизнеса

  • 01 октомври 2021 14:07

  • 2832
  • 3
©

Извънредната епидемична обстановка оказа негативно влияние на фирмите. Това налага продължаване на мерките за подпомагане на бизнеса. Става въпрос за мерките „Запази ме“ и „60/40“. Представителите на държавата обаче категорично отхвърлят варианта за нов дизайн на мярката 60/40, за което настояват бизнесът и синдикатите. Това заяви вицепремиерът и служебнен социален министър Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. по време на брифинг в МС след заседанието на НСТС, предаде репортер на Novini.bg.

Служебното правителство отхвърли и друго предложение на бизнеса и синдикатите - за август и септември да се плаща по досегашните условия, а за октомври, ноември и декември да има ново постановление с по благоприятни прагове за достъп.

Високата цена на тока вдига таксите за детските градини и удря по социалните услуги?

„Октомври месец отново да продължим да разговаряме да искаме промяна, нов дизайн на постановлението. Това ще отиде отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях. Нещото, което най-много ме притеснява, е това, че ние ще излезем извън рамките на утвърдената, на нотифицираната държавна помощ по реда на това постановление от милиард и 800“, заяви Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

По мярката 60 на 40 за месеците юни и юли фирмите със спад на приходите с 40 и повече процента спрямо съответния месец на 2019 г. получиха компенсации за заплати и осигуровки от 60%, а за тези със спад от 30% компенсацията бе 50 на сто. Новата COVID мярка, която правителството договаря с транспортния бранш, ще е с бюджет от 15 милиона лева до края на годината, заяви още социалният министър.

От КНСБ заявиха, че правителството ще предостави нотификация, която ще бъде предоставена на новото правителство, касаещо финансовата политика за следващите шест месеца на годината.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ заяви, че са подкрепили удължаването на мярката 60/40. Ако се наложи хората да излязат в неплатен отпуск по време на пандемията, те ще трябва да си платят здравните вноски. Тези разходи няма да се поемат за сметка на бюджета. Беше повдигнат въпроса за попечителските съвети и добавките към пенсиите. За размерите на добавките няма да се дава информация.

Навременната подкрепа е най-важна за хората. Това, което се обсъжда днес ще осигури една подкрепа на заетостта. Искаме да се промени прага на допустимост от 30 на 25, за да може по-голям брой работещи хора и предприятия да бъдат подпомогнати, посочиха от АИКБ.

Министър Донев каза, че дебатът за размера на минималната работна заплата редстои. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2832 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Разбраха се:

2021.10.01 | 17:42

3
Уволнявай и им иби майката, ще внасяме араби да ни бачкат без пари.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.10.01 | 17:41

2
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.
ХХХ

2021.10.01 | 16:11

1
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

Добави коментар

Водещи новини