Йотова: Във век на технологии имаме нужда от дух, за да запазим човешкото в себе си

  • 30 септември 2021 14:54

  • 350
  • 6
Йотова: Във век на технологии имаме нужда от дух, за да запазим човешкото в себе си
©

Във век, в който често се твърди, че всичко е технологии и цифровизация, за да запазим човешкото в себе си, имаме нужда от дух, от изворите си и от красивото слово. Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по време на заключителната част на международната пътуваща конференция „Живописна България. Български литературни маршрути II“. Събитието се състоя на „Дондуков“ 2 с участието на младежи от европейски университети и преподаватели, които са се включили в проекта.

Второто издание на международната конференция се проведе под патронажа на вицепрезидента Йотова и беше посветено на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов. В международния мултидисциплинарен проект се включиха учени от 10 европейски университета, два от които български – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Младежите и техните преподаватели чертаят туристически маршрути, които съчетават произведения на български автори със забележителности в нашата страна.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта, че участниците в проекта са имали възможността не просто да се докоснат до българската литература, а чрез нея да изучат историята и културата на един народ, който се „ражда не толкова от крепостите и оръжията, а от книжовност и писменост“. „Повече от 11 века ние имаме писмена традиция и държавност, която ни дава основание днес да бъдем горди българи. Именно перото и книжовността ни изважда от робството, изграждат нацията ни, създават българското Възраждане, изключителен феномен, много различно от западноевропейския Ренесанс и от културата и историята на страните на Балканския полуостров“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По думите на вицепрезидента младежите от десетте европейски университета са успели да изучат българската литература и ценности през погледа на своите собствени народи, в което се изразява и същността на обединена Европа. „Вие сте представители на нещо, което в съвремието ни става все по-голям дефицит, а именно желанието и амбицията не просто да опознаеш другия, различния до теб, но и да опиташ се да го разбереш и да проследиш корените на националния дух, формирането на народностни ценности през вековете, да го сравниш със собствената си култура“, заяви вицепрезидентът Йотова. „Днес, вие млади хора, сте най-чудесната визитка на моята страна и истински повелители на словото“, допълни вицепрезидентът.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изрази признателност към усилията на всички преподаватели, които поддържат нашите лекторати по български език и литература в различни водещи университети зад граница. „За да преподаваш в чужбина цялата история и ценностна система на един народ и държава се изисква голяма отговорност, сърцатост, професионализъм и любов към страната ни. Надявам се, че мрежата от лекторати ще стане все по-голяма“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и потвърди ангажимента си да продължи да работи върху възобновяването на позициите на българистиката.

По време на заключителното събитие на „Дондуков“ 2 днес вицепрезидентът връчи сертификати за участие в международната конференция.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
350 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Умномислещ

2021.09.30 | 17:47

6
ДУХА ТИ ТРЯБВАШЕ,ДОКАТО ДУХАШЕ НА ВИДЕНОВ.ДОЛНА ДЕБИЛНА ЧЕРВЕНА УРУСПИЯ.
Mitaka

2021.09.30 | 14:58

1
Червена баба, на която заклаха комунистическия и баща, като свиня във влака
Юю

2021.09.30 | 16:42

5
Точно От свой съселянин заради кражба на апетитна земя Ето вижте кой ни управлява д-р и другари комундели

2021.09.30 | 16:03

3

2021.09.30 | 16:04

4
Одъртяла брантия.

2021.09.30 | 15:29

2
Свинкя

Добави коментар

Водещи новини