Илияна Йотова: Имаме нужда от дух и от красивото слово във век, в който казват, че всичко е технологии

  • 30 септември 2021 12:21

  • 285
  • 1
Илияна Йотова: Имаме нужда от дух и от красивото слово във век, в който казват, че всичко е технологии
© Булфото (архив)

Във век, в който казват, че всичко е технологии, имаме нужда от дух и от красивото слово, за да запазим човешкото в себе си. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, която беше домакин на "Дондуков"2 на заключителната част на международната пътуваща конференция "Живописна България. Български литературни маршрути II".

Във второто издание на проекта се включиха учени от 10 европейски университета, два от които български - пловдивският "Паисий Хилендарски" и софийският "Св. Климент Охридски". Екипите от преподаватели, докторанти и студенти по българистика разработиха 14 литературни маршрута на девет езика, презентиращи българската литература и култура в европейски контекст.

Радвам се, че много млади хора от Европа обръщат внимание на българската литература и история, не само защото им е интересно, а защото считат това за свое призвание, професия и бъдеще, се обърна вицепрезидентът към студентите. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , допълни, че те имат огромната привилегия да изучават сред най-старата литература в Европа, да изучават историята и културата на народ, който се ражда не толкова от крепостите и оръжията, а от книжовност и от писменост.

Вицепрезидентът посочи, че младите учени са част от една мрежа на истинските посланици на България. Тя поздрави и всички преподаватели, които поддържат лекторатите по български език и литература във водещи университети в чужбина.

Вицепрезидентът Йотова е домакин на заключителната част на международна пътуваща конференция

Второто издание на международния проект започна на 24 септември и гостува в седем последователни дни на шест града в България - София, Карлово, Пловдив, Казанлък, Ахтопол и Стара Загора. Конференцията беше посветена на 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

На срещата в президентството днес бяха връчени сертификати на младите учени за участието им в програмата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2021.09.30 | 15:03

1
ТАЗИ ЩЕ СЕ ПУКНЕ. НЕКА Я ОСВОБОДИМ НА ИЗБОРИТЕ

Добави коментар

Водещи новини