Спряха акцията по претоварване от кораба „Vera Su“

  • 28 септември 2021 12:20

  • 2077
  • 3
Спряха акцията по претоварване от кораба „Vera Su“
© Булфото

Министърът на околната среда и водите Асен ЛичевАсен ЛичевАсен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по претоварване на насипен товар – урея от заседналия във водите на Черно море кораб „Vera Su“ поради възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море.

От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребания карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд.

Приложеният метод на разтоварване коренно се различава от одобрения от МОСВ. На среща с институциите, отговорни за провеждането на aварийно-спасителните действия, проведена късно вчера в БД „Черноморски район“, е решено 700 тона от насипния товар на кораба да бъде пакетиран в чували по един тон всеки. Пакетираният товар да бъде транспортиран с баржи при засилени мерки за безопасност за морската околна среда.

Сачева предупреди, че безсилието на властта може да доведе до екокатастрофа

Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените.

Дейността по претоварване е преустановена до осигуряване и въвеждане в действие на екологосъобразна технология, при която не се извършва разсипване на товара и замърсяване на водите.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
2077 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ХХХ

2021.09.28 | 14:38

3
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА

2021.09.28 | 12:36

1
Какъв е проблемът? Ще преторят водораслите ли?

2021.09.28 | 12:40

2
Да ще чакат да потъне, за какво да хабят пари като могат да ги откраднат. После ще пишат едни кинти за претоварване. Хем и както каза водораслите ще са наторение хем после пари за екологична катоастрофа ще трябва да се отделет от бюдгета дето ние(ти ще ги платиш)!

Добави коментар

Водещи новини