Политолог: От ИТН пропуснаха шанса си, проектът на Василев и Петков може да внесе промяна

  • 27 септември 2021 11:41

  • 4001
  • 2
Политолог: От ИТН пропуснаха шанса си, проектът на Василев и Петков може да внесе промяна
© Личен архив

Със сигурност "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" /ИТН/ ще претърпи отлив на избиратели. Причината е, че ИТН е нова партия, която мобилизира в голяма степен граждани, които не симпатизират на утвърдените партии. Това са млади хора или хора, които гласуват по-спонтанно, без особена идеологическа обремененост. Такива избиратели лесно се преориентират към нови формации. Това коментира пред Novini.bg политологът Теодора Йовчева.

,,Проблемът е, че хората, които гласуваха за ИТН, искаха да видят как новото замества "старото". Само че ИТН пропуснаха шанса си да покажат това – те избраха да бъдат странични наблюдатели вместо да управляват. Първият път отказът сработи и партията си повиши резултата. Вторият път обаче вече показва по-скоро неспособност да се доведат на власт нови хора'', допълни тя.

Тошко Йорданов: С ДПС и ГЕРБ е абсурдно да имаме взаимоотношения, с всички останали е логично да бъдем партньори

Според нея след третите поред предсрочни парламентарни избори вече би било редно да бъде съставен редовен кабинет или в противен случай има риск доверието в партиите да регистрира сериозен спад.

Редно е след трети избори вече да се формира правителство. Ако не стане, рискът доверието в партиите да се срине, както и избирателната активност да бъде рекордно ниска, е твърде голям. Виждаме, че социологическите проучвания вече регистрират по-ниска подкрепа за партиите, от които се очакваше да излъчат кабинет в миналия парламент. От друга страна се появиха нови играчи, които могат да повлияят на преговорите и да хвърлят мост между формации, които по-трудно си сътрудничеха в 46-тото НС. Според мен големият въпрос е от колко партии ще е правителството. Имаме сериозни индикации, че тройната коалиция ще бъде задмината като брой партии в управлението. Още нещо, броят на партньорите ще покаже намеренията на правителството. Ако то иска да прави реформи, ще търси голям брой партньори и ще се стреми към oversized cabinet. Ако иска просто да оцелее, тогава ще се търси минимално печеливша коалиция, разясни политологът.

Теодора Йовчева не изключи хипотезата тонът към ГЕРБ в следващото НС "да омекне" и бившите управляващи да бъдат поканени на масата за преговори за нов кабинет.

,,Случващото се в 46-тия парламент премести прожекторите на недоволството към ИТН в голяма степен. В началото повечето от партиите/коалициите се легитимираха през отрицание на ГЕРБ. В последствие, когато започна да става ясно, че и в следващ парламент ситуацията няма да е драстично различна, тонът омекна. Според мен ГЕРБ биха били поканени, ако се види, че без тяхна подкрепа няма да може да има мнозинство и това ще доведе до следващи избори'', коментира тя.

Социолог: В следващото НС очаквайте коалиция между ГЕРБ, ИТН и ДПС

По думите ѝ проектът на бившите министри Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на и Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически би могъл да внесе промяна в диалога между парламентарно представените формации, което би могло да се окаже от ключово значение за излъчването на редовно правителство.

Следващият парламент се очертава още по-фрагментиран. "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" може да заеме 5-о място според социологическите проучвания. Това не е за подценяване, защото в ситуация, в която преговорите между съществуващите участници не са били успешни, появата на нов може да внесе промяна. ПП демонстрира по-голяма диалогичност в сравнение с ИТН, което е знак, че шансовете за формиране на правителство са по-големи. Виждаме, че ПП демонстрира добър диалог с ДБ и ИБГНИ, но е и мост към БСП. Може да се окаже, че ПП ще са в позицията на king makers, аргументира се Йовчева.

Кирил Петков: Не трябва да правим изкуствени проекти само за да имаме един общ фронт

По отношение на избирателната активност тя смята, че този път тя ще бъде по-висока.

,,Както се видя, най-трудно е да се прогнозира избирателната активност. На миналите избори тя беше ниска и като обяснения бяха посочвани машинното гласуване и летният сезон. Е, сега едно от условията ще липсва – изборите ще са през есента. Според мен фактът, че ще има избори 2 в 1 ще повиши избирателната активност. Още повече, че единият избор е мажоритарен, а там личната харизма е допълнителна мотивация за гласуване'', уточни политологът.

На финален въпрос за президентския вот Теодора Йовчева обясни, че на този етап срещу Радев няма издигнати реални конкуренти.

Радев предизвика Борисов на президентски дуел: Стига се е крил зад партията си

Засега няма издигнати реални конкуренти на Радев. Парадоксално, по-малките партии изпревариха с кандидатурите си по-големите. ДБ анонсираха, че ще имат техен кандидат, което е правилният ход за тях като формация. Въпросът е дали ГЕРБ ще номинират фигура, която да успее да привлече електората на ДБ на втори тур. Те са в сложната дилема хем да номинират кандидат, който да им стегне редиците, хем да може да мобилизира периферия. Обикновено се говори за решаващата подкрепа на ДПС, но според мен подкрепата на ДБ има по-сериозно значение в случая, посочи в заключение тя.

Владимир Василев
4001 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
A стига им правили

2021.09.27 | 14:22

2
реклама на тия стерилни гущери. 800 дни оправяне май ви бяха малко!

2021.09.27 | 13:19

1
ПРОЕКТА НА ДВЕТЕ ЛЪЖЕЦА И ГЛЕДАЩИЯ КАТО НАРКОМАН ЩЕ ИМА КОЛКОТО МАЯ МАНОЛОВА

Добави коментар

Водещи новини