Пеканов: Липсващата с години визия в сектор „Енергетика“ спъва сега Плана за възстановяване

  • 26 септември 2021 17:53

  • 997
  • 4
Пеканов: Липсващата с години визия в сектор „Енергетика“ спъва сега Плана за възстановяване
© Кадър: БНТ

Липсващата с годините визия в сектор "Енергетика" е това, което спъва изпращането в Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост. Тази визия не е била развивана. Единственото нещо, което е оставено, е т.нар. "Интегриран национален план за енергетиката и климата", изработен от предишните управляващи. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Там е заложено, че България през 2035 г. процентът на използваните в страната ни въглища ще е 0, обясни той и добави, че в него не е заложено какви ще са стъпките, които трябва да се извървят дотогава. Именно върху това Министерство на енергетиката работи много активно.

Пеканов притеснен за европарите: Срещаме доста твърд тон от Брюксел

Пеканов е категоричен, че не е редно служебен кабинет да вземе съответните решения, но това ще трябва да бъде направено, за да бъде изпратен Планът за възстановяване и устойчивост.

"По него се предвиждат 12,6 млрд. за следващите 6 години. Проектите по него трябва да започнат да се реализират. Стъпките, които сме поели, са за възобновяеми енергийни източници, които да се изграждат на пазарен принцип през следващите 5 години; за парогазова централа, която да замени една от съществуващите централи, като не е уточнено коя", уточни Атанас Пеканов.

Отворен остава въпросът за американските централи, договорът на които изтича през 2024 и 2026. Предстои изследване на потенциала за геотермална енергия, както и реформи, отбеляза вицепремиерът по управление на европейските средства. Пеканов заяви, че проблемът е, че въпреки предприетите от служебното правителство стъпки, от Брюксел искат ясно поети ангажименти за затваряне на въглищните централи.

"Факт е, че има социално-икономически рискове за региона и трябва да решим, преди да обещаем, че ще закрием централите, как ще ги адресираме. Затова провеждаме срещи със синдикатите и работодателите. Имаме допълнителни средства - 1,2 млрд. евро, от Фонда за справедлив преход. За да ги отключим, трябва да имаме ясна обосновка. Но това не може да стане за ден-два", уточни той и допълни, че за момента служебното правителство не е променяло годината за затваряне на централите през 2035 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
997 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.09.27 | 07:43

4
На крива ракета, космосът й пречи. Просто сте негодни за тази работа, момче. Едно е да плямпаш дивотии на тълпата по площадите, друго е да те бива за нещо, а трето и четвърто е да го направиш. Вие просто НЕ СТАВАТЕ!

2021.09.27 | 02:07

3
Спъната е главата ти.
К. У. Р за БСП и боклука радеффф

2021.09.26 | 22:47

2
Мангоооо, какво общо има планът за възстановяване с енергийния пазар да е.ба твойта мама болшевишка некадърна и на педерастчето миризливо?! Нямате си капка понятие от управление да е.ба вашта мама и на некаърните номеклтурни отрочета от БКП-БСП!

2021.09.26 | 19:06

1
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана

Добави коментар

Водещи новини