Загуба на пространствена ориентация е причината за инцидента с падналия МиГ-29

  • 24 септември 2021 12:20

  • 3197
  • 13
© Novini.bg

Поканих г-жа Димитрина Попова да разговаряме. Част от разговора вече го проведохме насаме, сега ще продължим пред вас. МО приключи всички дейности, които по закон трябва да извършим около катастрофата с Миг-29, пилотиран от подполковник Терзиев. Разчетохме черната кутия. Това заяви служебният министър на отбраната Георги ПанайотовГеорги ПанайотовГеорги Великов Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие. Завършил е със златен медал Немска.

На срещата присъстваха синът за загиналия пилот, адвокатът на Димитрина Попова, ген. Евтимов, ген. Попов, ген. Сотиров, ген, Русев и полк. Василев.

Панайотов увери, че МО е извършила всичко необходимо, въпреки че не е било лесно да се намери черната кутия. Били са проведени беседи с всички участници в учението: „През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност. Във всеки момент обществеността и медиите бяха информирани защо и как го правим“.

„Подполковник загина при изпълнение на служебния си дълг след успешно завършена бойна задача. Аз не го познавах лично, но съм гледал негово интервю. Това, което видях е един достоен български офицер. Искрени съболезнования, защото е изключително тежко да загубиш човек като Вальо Терзиев. Светла му памет!“, с тези думи министърът почете паметта на загиналия пилот.

Обявяват всички предприети действия за изясняване на инцидента с падналия МиГ-29

Панайотов увери, че разследването на Прокуратурата продължава. Въпреки това той изрази резерви, защото отразяването на случая рефлектира върху служещите в армията.

Димитрина Терзиева се обърна към полк. Василев като поиска обяснение какво означава загуба на пространствена ориентация: „Защо не се води пилотска грешка този термин и какво означава?“

„Загубата на пространствена ориентация се получава заради особености на организма. Не е формулирано като пилотска грешка, защото в такава ситуация пилотът не осъзнава в какво положение се намира. Смятаме, че до последната секунда пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира и затова не е предприел действия за излизане от нея. Затова не смятаме, че при случилото се има пилотска грешка. Той е загубил пространствена ориентация и не е успял до последно да я възстанови. Според нас пилотът не е осъзнал положението и затова не е предприел действия“, отговори полк. Русев.

Той съобщи, че не само самият полет е бил обект на проверката. Редом със самия полет се води разследване за физиологичното състояние на пилота и на техниката.  Вдовицата на загиналия пилот поиска обяснение къде се намират документите, с които са разглеждани различните аспекти на разследването. Тя получи уверение, че всички документи са в Прокуратурата.

Министър Панайотов обявява утре окончателните резултати от проверката за падналия МиГ-29

Попова попита дали са открити причини за инцидента сред документите, които разглеждат останалите аспекти.  Като съпътстващи причини бяха посочени: неправилна преценка на групата за насочване, неправилно разпределение на вниманието на пилота и особеностите на полета в нощно време.

„Той не е възстановил пространствената ориентация до последния момент. Няма нито един момент, в който носът на самолета да е повдигнат в хоризонтално положение. В следствие на пространствена дезориентация в него е възникнало усещане, че е в хоризонтално положение и затова не е повдигнал носа на самолета“, обясниха от МО.

Димитрина Попова дали тя може да получи документите, свързани с разследването, след като депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев ги е поискал и получил. Министър Панайотов уточни, че документите съдържат класифицирана информация и са обект на разследване, затова не могат да бъдат предоставени на външни лица.

Журналисти попитаха дали министър Панайотов се е срещал или обаждал на Димитрина Терзиева. Тя отговори, че ген. Петров й се е обадил, за да предложи на сина й участие в летни лагери.

Терзиева поиска потвърждение от ръководството на разследването по случая, че не е имало неизправности в подготовката и съпътстващите дейности. Полк. Русев отговори: „През всички етапи за подготовката комисията не е открила причини, които пряко да са довели до произшествието“.

Според експерт черната кутия трябва да бъде разчетена и в България. На това министърът възрази, че руснаците са я разчели със софтуер и са преформатирали данните така, че да може данните да бъдат четени тук.

„В Русия само са снети данните. В България не разполагаме със софтуера, който определя реда на данните. Ние не сме искали анализ от руската страна. Целият анализ е направен тук. Няма прекъсване на записа в нито един момент“, обясни полк. Русев.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
3197 13

Коментари 13

Добави коментар
Анонимен

2021.09.24 | 14:40

6
След удара от руска ракета!

2021.09.24 | 15:48

13
Е голяма работа и да го е ударила ракета
Правилно

2021.09.24 | 15:32

12
Руснаците тестват нова ракета на живо!

2021.09.24 | 13:02

2
Постоянно трябва да се правят брифинги за некадърността на един пилот и глупавата му грозна вдовица всекидневно даже искам

2021.09.24 | 15:11

11
Mnogo e protivna jenata
авиаторе

2021.09.24 | 14:59

10
А,тези, които го водят от сушата?? Те, къде спали, ли са ??
Mitaka

2021.09.24 | 14:58

9
РАДЕВ И МИНИСТЪРА ОСТАВКИ ЗА ЛЪЖИТЕ. РАКЕТА СВАЛИ ПИЛОТА, А ТЕ УБИХА ОФИЦЕРА НЕ Е САМОУБИЙСТВО
сжз

2021.09.24 | 14:49

8
Ако кажат че е технически проблем никой няма да иска да се качи на руски таралясник.
Все пилотски грешки

2021.09.24 | 14:48

7
Хеликоптера дето се разби и той беше пилотска грешка. Сега пък пространствена ориентация
Анонимен

2021.09.24 | 14:40

5
След удара от руска ракета!
Кфк

2021.09.24 | 13:14

3
Ама точно така бе. Няма начин фа не е като производителя само той може да прочете черната кутия. Руските самолети не може да имат технически повреди.

2021.09.24 | 14:11

4
Ако разбираше нещо щеше да си мълчиш. Разформатирали са данните със софтуера и са оставили нашите военни да направят експертизен анализ на база ДАННИТЕ. Няма как да си "измислят" какво е станало или да симулират нещо защото това би им струвало повече от колкото просто да покрият щетите в случай на дефект( да ти подскажа има застраховки и за военна техника).
САшо

2021.09.24 | 12:40

1
А уредите в самолета? И те ли са загубили пространстева ориентация? Този е егати смешника!

Добави коментар

Водещи новини