Министър Светлан Стоев потвърди твърдата подкрепа на България към ООН

  • 24 септември 2021 09:42

  • 309
  • 0
Министър Светлан Стоев потвърди твърдата подкрепа на България към ООН
© Gettyimages/архив

Министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има потвърди твърдата подкрепа на България към ООН като израз на мултилатерализма и като глобален морален лидер в овладяването на съвременните предизвикателства, включително пандемията от коронавирус.

Той подчерта това във видео обръщение, излъчено по време на Министерската среща на Алианса за мултилатерализм, организирана в рамките на Общия дебат след откриването на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Във видеообръщението се изтъква и българската подкрепа за доклада на генералния секретар на ООН „Нашият общ дневен ред“ и основното му послание, че сега е времето за по-силна и инклузивна система, основана на мултилатерализма с център ООН. Напредък в устойчивото развитие не може да бъде постигнат без справяне с последиците от изменението на климата, влошаването на околната среда и загубата на биоразнообразие. „Моята страна подкрепя усилията, положени от агенциите, фондовете и програмите на ООН за ускоряване на изпълнението на националните ангажименти, поети в областта на развитието“, каза външният ни министър.

Зачитането на правата на човека и основните свободи, включително равенството между половете, правата на жените и децата трябва да бъде гарантирано, тъй като те бяха най -сериозно засегнати от пандемията. Министърът на външните работи открои необходимостта от обединяване на усилията чрез ефективно многостранно сътрудничество и безрезервна солидарност с нуждаещите се по света.

Срещата, която отбеляза две години от създаването на Алианса за мултилатерализъм, бе председателствана от Германия и Франция.

Стево Пендаровски от ООН: Готови сме за конструктивен диалог с България

Също в рамките на Общия дебат на 76-ата сесия на Общото събрание на ООН външният ни министър представи България на 12-ата Конференция за подпомагане влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Във видеообръщение той даде висока оценка на сключения преди близо 25 г. ДВЗЯО, който е един от най-важните стълбове на международната система за неразпространение на ядрено оръжие и разоръжаване.

 

Българският външен министър подчерта, че ДВЗЯО е изминал дълъг път и е постигнал важни успехи, довел до създаването на ефективна и уважавана международна система за наблюдение и е сложил край  на ядрените опити в почти всички държави. Като страна от приложение II, подписала и ратифицирала Договора, България непрекъснато призовава всички държави и по-специално държавите от приложение II, които все още не са го направили, да подпишат и ратифицират ДВЗЯO при първа възможност. Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има подчерта, че с влизането си в сила, Договорът ще осигури правно обвързваща глобална забрана за ядрени експлозии от всякакъв вид и това ще бъде решаващ напредък в благородните цели на ядреното разоръжаване и неразпространението.

Външният ни министър  призова и КНДР да подпише и ратифицира ДВЗЯО без забавяне и да се откаже от програмите си за ядрени и балистични ракети. Той поздрави Италия и Република Южна Африка за поемането на председателството на 12-ата Конференция за улесняване на влизането в сила на ДВЗЯO и изрази признателност за работата, извършена от Германия и Алжир като предишни координатори по член XIV. Той отправи и сърдечни пожелания за успех на д -р Робърт Флойд в бъдещите му начинания като новоназначен изпълнителен секретар на Организацията на ДВЗЯО.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини