Ето всички решения, взети на днешното заседание на служебния кабинет

  • 23 септември 2021 12:52

  • 4716
  • 1
Ето всички решения, взети на днешното заседание на служебния кабинет
© Булфото (архив)

На днешното си правителствено заседание служебният кабинет на премиера Стефан Янев прие десет решения, сред които бе това, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще отговаря за провеждането на президентските и парламентарните избори на 14 ноември.

Ето и останалите решения, взети от Министерски съвет:

Определен е нов представител на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество

Правителството определи нов представител на Министерския съвет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Съгласно Кодекса на труда Националния съвет за тристранно сътрудничество се състои от по двама представители на Министерския съвет, на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Националният съвет за тристранно сътрудничество се ръководи от заместник министър-председател. С Указ № 244 на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 16 септември 2021 г. е назначен нов министър на финансите, което налага определяне на нов представител на правителството в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Във връзка с променения състав на правителството Министерският съвет освободи от състава на Националния съвет за тристранно сътрудничество Асен Василев и определи на негово място за член на Националния съвет за тристранно сътрудничество Валери Белчев - министър на финансите.

МС реши: Бойко Рашков ще отговаря за изборите

Променено е решение на МС за приватизация на имот - частна държавна собственост

Със свое решение правителството одобри изменение на РМС № 836 от 2015 г. за приватизация на имот - частна държавна собственост, изм. с РМС № 412 от 2019 г. Касае се за възлагане от правителството на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да извърши приватизация на имот - частна държавна собственост, управляван от Министерството на финансите, който е почивен комплекс "Мальовица" в с. Кранево, община Балчик, област Добрич. Решението вече е променяно с РМС № 412 от 2019 г., като с цел преодоляване на липсата на инвеститорски интерес, по предложение на Агенцията (сега Агенцията за публичните предприятия и контрол), са облекчени отчетените като твърде рестриктивни условия за приватизация на имота. В хода на приватизационната процедура е изготвен анализ на правното състояние на този имот, в който е констатирано, че част от съществуващата туристическа сграда не е отразена в кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Кранево, общ. Балчик и в акта за държавна собственост. Приетото днес изменение на Решението отстранява непълнотите в кадастралните карти и кадастралните регистри на с. Кранево, общ. Балчик, като се коригират параметрите на имота, съобразно действителното фактическо и правно състояние, също така са отразени и настъпилите промени в нормативната уредба.

Променя се статутът на част от имот в рамките на ГКПП „Калотина“ и се разрешава премахването на 16 сгради и съоръжения

Министерският съвет прие решение за промяна на статута на част от имот, намиращ се на ГКПП "Калотина", управлявана от Агенция "Митници" и Главна дирекция "Гранична полиция". Частта от имота, която досега е била публична държавна собственост, се трансформира в имот - частна държавна собственост. Решението на Министерски съвет е обусловено от необходимостта от премахване на 16 сгради и съоръжения, разположени на територията на ГКПП "Калотина" във връзка с предстоящата реконструкция на пункта.

Областна дирекция „Земеделие” в Ямбол получава за управление държавен имот в града

По решение на Министерския съвет Областна дирекция "Земеделие" в гр. Ямбол получава за управление имот - публична държавна собственост, за нуждите на Общинската служба по земеделия "Тунджа - Ямбол". Той се намира на ул. "Александър Стамболийски" № 8 в град Ямбол и представлява сграда със застроена площ 100 кв. м и правото на строеж върху терена. Имотът ще бъде използван от общинската служба за офиси, които са подходящи и за обслужване на хора с увреждания.

Черна гора открива почетно консулство в България

Министерският съвет прие днес решение за откриването на консулство на Черна гора в България, ръководено от почетно консулско длъжностно лице. Почетен консул ще бъде българският гражданин Андон Тушев, който разполага с необходимите обществени и бизнес контакти, за да съдейства за развитието на икономическите отношения, особено в области като строителство и градоустройство, както и за осъществяването на проекти в сферата на културата и спорта. Към момента Андон Тушев е управител на "ТАЛ Инженеринг" ЕООД и други компании. Политическият диалог между България и Черна гора се развива все по-интензивно през последните години, което създава предпоставки за активизиране на двустранните икономически отношения, както и тези в сферата на културата. Откриването на почетното консулство допълнително ще стимулира развитието на двустранното сътрудничество в тези области. Седалището на почетния консул на Черна гора е град Пловдив, а консулският окръг обхваща територията на областите Пловдив, Габрово, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол и Русе.

Одобрена е българската позиция за редовното заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност

Правителството прие позицията на България за редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия и научни изследвания), което ще се проведе на 28 и 29 септември 2021 г. в Брюксел. Ръководител на българската делегация ще бъде заместник-постоянният представител на Република България към Европейския съюз Иванка Ташева. В частта „Вътрешен пазар и индустрия“ е предвидено провеждането на два ориентационни дебата: за изпълнението на актуализираната нова индустриална стратегия за Европа: ускоряване на зеления преход: Пакетът „Подготвени за цел 55“ от гледна точка на индустрията и за разработването на насочени към бъдещето политики за конкурентоспособността на ЕС и допълнително насърчаване на единния пазар: обединяване на усилията за по-добро законотворчество. В частта „Научни изследвания“ министрите ще проведат обмен на мнения по темата за управлението и осъществяването на Европейското научноизследователско пространство и ще приемат заключения относно глобалния подход към научните изследвания и иновациите.

Одобрени са резултатите от неформалния видеоконферентен разговор между министрите на икономиката и на финансите на държавите-членки на ЕС

Министерският съвет одобри доклад с резултатите от неформалния видеоконферентен разговор между министрите на икономиката и финансите на държавите - членки на ЕС, проведен на 6 септември 2021 г. Участниците обмениха мнения по оценките на Комисията относно плановете за възстановяване и устойчивост на Ирландия и Чехия. Представена беше информация за постигнатото по отношение на оценката на получените до момента 25 плана и следващите стъпки. Съветът ЕКОФИН вече прие 16 национални плана за възстановяване и устойчивост. Те ще спомогнат за насърчаване на растежа и за справяне с предизвикателствата, свързани с дигиталния и зеления преход, като същевременно бъдат адресирани проблеми от структурен характер, идентифицирани в рамките на Европейския семестър.

Одобрен е доклад с резултати от неформалното заседание на Съвета ЕКОФИН

Министерският съвет одобри доклад с резултатите от неформалното заседание на ЕКОФИН, което се проведе на 10 и 11 септември 2021 г. в Бърдо, Словения. Министрите и управителите на централните банки на държавите - членки на ЕС обсъдиха влиянието на климатичните рискове върху регулирането на финансовия сектор и вариантите за насочване на Специални права на тираж на МВФ към уязвими страни. В рамките на заседанието вниманието беше насочено към устойчивото възстановяване и сценариите за фискално приспособяване, като обект на дискусия бяха и предизвикателствата на данъчното облагане през новото столетие.

Бюрото по защита на застрашени лица става второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на правосъдието

Бюрото по защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, което се преобразува в самостоятелна организационна структура - ,,Бюро по защита на застрашени лица” към министъра на правосъдието, се определя за второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на правосъдието. Това прие днес Министерският съвет с Постановление. Постановлението е изготвено във връзка с приетия Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство (ЗЗЛЗВНП). С приетите изменения и допълнения се въвежда ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, който ще предостави на правоприлагащите органи необходимия инструментариум за постигне на определените от закона цели. С приемането на акта ще се осигури изпълнението на предвиденото в ЗЗЛЗВНП и организационното преминаване на Бюрото по защита на застрашени лица към министъра на правосъдието.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4716 1

Коментари 1

Добави коментар
Mitaka

2021.09.23 | 14:33

1
ОСТАВКА *По времето на Бойко българина успя да спести 90 милиарда по банки.Ха сега да тегли за да оцелее и да му дойде, акъла в главата* .

Добави коментар

Водещи новини