Безличието на партиите: Защо толкова се бавят с кандидат-президентите си?

  • 23 септември 2021 12:26

  • 5985
  • 23
Безличието на партиите: Защо толкова се бавят с кандидат-президентите си?
© Снимки: Бултофо, Колаж: Novini.bg

Предизборната кампания вещае да бъде абсолютно безлична. От медиите се лансират стари идеи, които не носят смисъл на съществена промяна, правят се сметки за сбор на депутати, но липсват ясно очертание на политики. Изглежда не само избирателят се изтощи от избори, но и самите партии. Едва ли е случайно, че за разлика от друг път сега няма надпревара за регистрация за участие на вота. В Централната избирателна комисия (ЦИК) с ентусиазъм от спряганите за влизане в бъдещия парламент отидоха единствено от “Продължаваме промяната” на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на.

 

Състезание с един кон

Изборите 2 в 1 ще сблъскат две сюжетни линии - за парламента и за президентството. Очаква се вниманието да е фокусирано предимно към битката за следващото Народно събрание, което най-накрая да съумее да излъчи редовно правителство.

Не по-малко интригуващ обаче е президентският вот. Засега безспорно настоящият държавен глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на няма конкуренция. Някои считат вота за състезание с един кон и критикуват водещите политически сили като ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, че все още забавят кандидатурата си.

От партията на бившите управляващи излизат разнопосочни коментари за номинацията. В изявите на Борисов се чете “презастраховане” от евентуален провал.

46-ият парламент удари дъното, промяна не се вижда

Веднъж Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г каже, че вече е ясен канидатът и нещо повече - известен е, разпознаваемо, друг път - избегне въпроса с лаконичното, че още се обсъжда.

По информация на Novini.bg в действителност в ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в няма постигнато съгласие коя да е кандидат-президентската двойка.

Дори БСП, които подкрепиха президентската двойка Радев-Йотова за втори мандат с решение на Националния съвет, успяха да засилят интригата, коментирайки, че процедура по номинации все пак ще има. Както е известно социалистите се засегнаха от безмълвието на държавния глава по отношение на създаването на политически проект на двама от бившите служебни министри. В БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е дори е имало предупреждение, че хора от президентството може да работят в полза на дуото Петков-Василев. На социалистите не се хареса и предварителната подкрепа на служебния премиер Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен за бъдещия проект.

Докато има съмнения около пълното доверие на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е към Радев, неговото вице - Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , - обяви, че Инициативен комитет ще издигне двойката за нов мандат.

Калоян Паргов: Очаквах повече от г-н Бойко Борисов

Отново се предполага, че освен от лявото политическо пространство Радев и Йотова ще бъдат подкрепени и от дясно и център-дясно, дори от симпатизанти на патриотичните формации.

Своята подкрепа за сегашния президент неотдавна обяви и Слави ТрифоновСлави Трифонов Станислав Тодоров Трифонов e български певец, телевизионен водещ и продуцент. Роден е в. В интервю в предаването "Панарома" лидерът на "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" (ИТН) обясни, че Радев "изпълва най-добре" представата му за държавен глава. 

“Демократична България” е другата формация, от която се очакваше по-рано и по-категорично да обяви кандидат-президентската си двойка. Вместо това ДБ се впусна ентусиазирано да предлага подкрепа за Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, които ще играят на изборите с “Продължаваме промяната” (коалиция с ВОЛТ и Средна европейска класа). 

Представители на ДБ не веднъж са се изказвали ласкаво за Радев. Все пак обаче се очаква те да имат свой собствен кандидат. Засега не изглежда осъществими призивите за обща кандидатура на десните партии. Петков и Василев на свой ред бяха категорични - подкрепят Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Въпреки че са извън последните два парламента интерсно е да се види и фигургата, на която ще заложат ВМРО. По информация на Novini.bg обсъжданите имена са лидерът на партията Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и доц. Милен Михов. Няма изгледи за обща кандидатура между ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа и НФСБНФСБНационален фронт за спасение на България (НФСБ) е българска националистическа политическа партия, и ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на. Трите формации се явиха заедно на предсрочните парламентарни избори през юли, но резултатът им беше изключително незадоволителен и ги остави извън 46-тото Народно събрание. ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа обаче са се наложили в политическото пространство и техните избиратели са в очакване. 

Докато другите партии още умуват, лидерът на “Възраждане” смело заяви, че ще се бори срещу Радев. В коментар пред Nova той не допусна вариант за подкрепа на сегашния президент на балотаж, изтъквайки, че Радев е като Борисов и го е разочаровал.

Александър Томов и проф. Лъчезар Аврамов пък са кандидатират за президент и вицепрезидент, издигнати от "Българска социалдемокрация" - Евролевица". 

Инициативен комитет пък ще издигне кандидатурата на бившият служител на ДАНС Росен Миленов за президент. Неговото име доби популярност по време на антиправителствените протести през 2020 г. 

Първият кaндидaт зa "Дондуков" 2 пък беше журналистката и прeдceдaтeл нa cдружeниe „Aзбукaри” Цвeтa Кирилoвa. 

По материала работеха Борислава Бибиновска и Радина Лазарова

Последвайте канала на

Novini.bg
5985 23

Свързани новини

Коментари 23

Добави коментар
ЕЛЕКТPА

2021.09.23 | 17:49

22
Престоя на корумпирания Каун в прецеденството доказа, че всеки полуграмотен и крадлив ром, става за тоя пост. До там я доведе Кауна Радеф, тази ненужна институция, като я изпразни от съдържание, сега соросоидите, искат да направят това и в София...
ЕЛЕКТPА

2021.09.23 | 23:51

23
Престоя на корумпирания Каун в прецеденството доказа, че всеки полуграмотен и крадлив ром, става за тоя пост. До там я доведе Кауна Радеф, тази ненужна институция, като я изпразни от съдържание, сега соросоидите, искат да направят това и в София
МИ КЪ

2021.09.23 | 17:42

21
БОЙКО ПРЕЗИДЕНТ! ВЕЧЕ ТРИНАЙСТА ГОДИНА ГЕРБ СТАВАТ ПЪРВИ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ДО СЕГА? ОПОНЕНТА ИМ БСП СЕ БОРИ ЗА 4 МЯСТО? ЕДНОДНЕВКИТЕ - МУТРИ, ДЕССАТЧИЦИ И ЧАЛ ГАРИ СЕ НАИГРАХА НА ВЛЕЗ-ИЗЛЕЗ И УПРАВЛЯВАЙ ЕДНА СЕДМИЦА.
П УТИН

2021.09.23 | 17:41

20
БОЙКО ПРЕЗИДЕНТ! ВЕЧЕ ТРИНАЙСТА ГОДИНА ГЕРБ СТАВАТ ПЪРВИ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ДО СЕГА? ОПОНЕНТА ИМ БСП СЕ БОРИ ЗА 4 МЯСТО? ЕДНОДНЕВКИТЕ - МУТРИ, ДЕССАТЧИЦИ И ЧАЛ ГАРИ СЕ НАИГРАХА НА ВЛЕЗ-ИЗЛЕЗ И УПРАВЛЯВАЙ ЕДНА СЕДМИЦА.
ПУТИН

2021.09.23 | 17:41

19
БОЙКО ПРЕЗИДЕНТ! ВЕЧЕ ТРИНАЙСТА ГОДИНА ГЕРБ СТАВАТ ПЪРВИ НА ВСИЧКИ ИЗБОРИ ДО СЕГА? ОПОНЕНТА ИМ БСП СЕ БОРИ ЗА 4 МЯСТО? ЕДНОДНЕВКИТЕ - МУТРИ, ДЕССАТЧИЦИ И ЧАЛ ГАРИ СЕ НАИГРАХА НА ВЛЕЗ-ИЗЛЕЗ И УПРАВЛЯВАЙ ЕДНА СЕДМИЦА.
ЕЛЕКТPА

2021.09.23 | 17:21

18
Защо ли, защото след престоя на корумпирания Каун, всеки полуграмотен и крадлив ром, става за тоя пост. До там я доведе Кауна Радеф, тази ненужна институция, като прецеденството, като я изпразни от съдаржание...
Франк

2021.09.23 | 17:04

17
Бавят се, защото кандидатурата на Радев е силна, който да се изправи срещу него, ще бъде с уронен престиж и победен. Изчакват, той нещо да сгафи. И да се ваксинирате, мушмуроци.
ПРОРОК

2021.09.23 | 15:47

16
Не е нужно да си НА показ, пред стартиралите кандидат президенти, това не е гаранция за успех. СЛЪНЦЕТО СВЕТИ ЕЖЕДНЕВНО НА НЕБОСКЛОНА И НЕ СЕ НУЖДАЕ ОТ СТАРТ ЗА НАДПРЕВАРА. ЩЕ ИМАМЕ НЕВЕРОЯТЕ ПРЕЗИДЕНТ , НЕСПРАВЕДЛИВО, РЕВАНШИСТКИ УНИЗЕН, ПРЕКРАСЕН, ЧОВЕК ДЕМОКРАТ.

2021.09.23 | 14:43

15
Цялата Банкя мирише лошо ! Ората казват че Бойкото се насрал от страх ! Не иска да отива на избори срещу Радев ! Радев щял дагонайбе у въздуха , ората ши видят и после ко - смърт от срам !

2021.09.23 | 12:57

3
КОЙ ГЛУПАК Е ПИСАЛ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ? БЪЛГАРИЯ Е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА!

2021.09.23 | 14:38

14
Беше ! Сега е Радевска !

2021.09.23 | 14:35

13
Отсега обявявайте Радев за президент ! Няма защо да харчим милиони напразно ! Всички ги е страх , най - много Борисов чекмеджето !

Добави коментар

Водещи новини