От ДБ стартират инициативата за прозрачни и честни избори "Ти броиш"

  • 20 септември 2021 13:50

  • 404
  • 6
От ДБ стартират инициативата за прозрачни и честни избори "Ти броиш"
© Булфото (архив)

Инициативата за прозрачни и честни избори „Ти броиш” започна третата национална кампания за набиране на “пазители” на вота на 14 ноември. Кампанията търси 12 000 души, колкото са и секциите в България, които да са готови да отделят един свой ден, за да работят за гарантирането на безпроблемното протичане на изборите, съобщиха от пресцентъра на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от". 

Като членове на секционните избирателни комисии те ще наблюдават как протича гласуването от началото на изборния ден до финала му, когато се обработват данните от машинния вот, а при нарушения ще подават сигнали през платформата "Ти броиш". “Когато стане дума за избори, българите често мислят за “измама”, за купен или контролиран вот и се чувстват обезверени. Защото не знаят как да противодействат на това. И в резултат хората не отиват до урните. С инициативата “Ти броиш” в немалка степен успяхме да променим това и да покажем, че честността на изборите зависи от нас самите. Когато в изборното помещение има човек, който е там не просто за да получи парите си като член на СИК, а съзнава мисията си да е гарант за честността на вота и че види ли проблем веднага ще реагира, това променя “изграта”. Затова ние наричаме тези хора пазители на вота”, разказва ръководителят на екипа от доброволци, който разработва платформата “Ти броиш” Ивайло Мирчев от “Демократична България”. 

Ивайло Мирчев: Няма нищо трагично и след следващите избори да няма управление

“Целта ни е да включим максимално много хора, които наистина искат да гарантират честния изборен процес, а не просто да се говори как се крадат гласовете. Изключително важно е да свършим реална работа, затова нашите представители ще получат обучение, включително за това какви са най-честите нарушения. Затова и те ще имат зад гърба си силен екип, към който при нужда да се обърнат в изборния ден”, казва още Мирчев.

Както и в предходните избори, членовете на комисии ще бъдат подкрепени от юридически екип, който ще оказва пълно съдействие при сигнали за нарушения - от правна консултация до обработване и придвижване към институциите на сигналите за нарушения. В третото си издание платформата “Ти броиш” ще предоставя и някои нови функционалности. Хората ще имат възможност да следят през сайта tibroish.bg не само информация за нарушения в изборния ден. Ще бъде достъпна и информация за подаваните сигнали за нарушения в рамките на цялата предизборна кампания. 

Ивайло Мирчев: Промяна има. Борисов го няма

Симулаторът за машинно гласуване, който пожъна успех в кампанията за изборите през юли, сега ще бъде обновен. Предстои да бъде демонстрирано как точно ще изглежда машинният вот “2 в 1” и всеки потребител ще може да изпробва как ще се гласува и за президент, и за парламент. Новости ще има и при видеоизлъчването от нощта на изборите. С последните промени в Изборния кодекс бе дадено правото членовете на секционни избирателни комисии да заснемат процеса по преброяване на гласовете - от момента, в който бъде обявен края на изборния ден и членовете на СИК извадят разпечатката от машината и нанесат данните в протоколите. “Ти броиш” дава възможност за едновременно излъчване на видео от всички секции.

“Ти броиш” започна като инициатива за граждански контрол върху изборния процес и се разгърна до мащабна кампания, която цели да гарантира честността на вота като осигури наблюдение на всяка от 12-те хиляди секции в страната.Желаещите да се включат в третото издание на “Ти броиш” могат да се регистрират на https://tibroish.bg/signup.

Филип Епитропов
404 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петър

2021.09.21 | 20:52

6
Всичко е лъжа и измама, на ДБ, особено за избори, вяра не може да се има!
Тони

2021.09.21 | 00:02

5
Поредната Пи Ар акцийка на Ицака
Гергана

2021.09.20 | 16:10

4
Тея пък са самата честност и прозрачност. Айде моля, популизъм до шия.
Алена

2021.09.20 | 14:43

3
Ах леле, ДБ, прозрачност и честност. В едно изречение са ми несъвместими, дори и смешно.
Любчо

2021.09.20 | 14:42

2
ЛЕВЧЕТА СЪБИРАЛИ, А ЦЯЛАТА СТРАНА БЕШЕ ЗАЛЯТА С ТЕХНИ БИЛБОРДОВЕ. САМО В СОФИЯ ГИ БРОИХА 80....А БОЙКО НЯМАШЕ НИКЪДЕ.
Mitaka

2021.09.20 | 14:41

1
НА ИЗБОРИТЕ СТЕ ПОСЛЕДНИ ХИХИХИ

Добави коментар

Водещи новини