Емил Радев: С резолюция ЕП призова да се спре използването на животни 
в научните изследвания

  • 17 септември 2021 09:29

  • 319
  • 2
Емил Радев: С резолюция ЕП призова да се спре използването на животни 
в научните изследвания
©

С резолюция Европейският парламент призова да се спре използването на животни в научните изследвания. Почти единодушно – с респектиращото мнозинство от 667 гласа „за”, ЕП предприе стъпка напред, потвърждавайки ангажимента си да насърчава високите стандарти за хуманно отношение към животните. Така българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и зам.-председател на Интергрупата за защита на животните Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) коментира гласуваната от ЕП резолюция относно мерките за ускоряване на прехода към иновации без използването на животни в научните изследвания, регулаторните изпитвания и образованието.

„Темата отдавна е обект на дебати, така че на фона на бавния напредък приемам като положителен знак факта, че около документа се обединиха шест политически групи. Гласуваният текст е кратък, но ясен и категоричен. В него се изтъква, че ЕС е инвестирал значителни средства в научни изследвания и проекти като технологии за биологично производство, микрофизиологични системи, изкуствен интелект и триизмерен биопечат на тъкани и микроорганизми. Утвърдени и прилагани в регулаторната уредба, тези нови възможности позволяват да се намалят и дори изцяло да се заменят изпитванията върху животни”, отбеляза Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Емил Радев за новата мигрантска вълна: ЕС трябва да укрепи външните си граници, преди да е станало късно

По думите му използването на животни в провежданите през годините изследвания има своята роля за борбата на човечеството с редица заболявания, но развитието на науката и иновациите дава шанс старите методи да се заместят от ефективни алтернативи.

„За да стимулира разработването на механизми, чрез които да се избягват изпитванията върху животни, ЕП настоява в резолюцията Комисията да предостави и подходящи инструменти за средносрочно и дългосрочно финансиране”, обясни българският евродепутат.

Той допълни, че ускоряването на прехода към новите методи изисква съвместните усилия на европейските институции и държавите-членки, на академичната общност, на частния сектор. Според Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014) гласуваният текст на практика допълва Директива 2010/63/ЕС, която определя основните правила за защита на животните, използвани за научни цели, но не предвижда стратегия за намаляване и заместване на тези животни.

Емил Радев: С регламента за системата е-CODEX създаваме условия за по-ефективен достъп до правосъдие

Резолюцията, изготвена от работна група и базирана на дългогодишните дебати в Интергрупата за защита на животните в ЕП, е естествено продължение на въпроса, отправен към Европейската комисия в края на миналата година относно плановете и действията за ускоряване на прехода към наука без използване на животни. В мотивите към въпроса до ЕК се посочва, че въпреки отчитания лек спад на броя на животните, използвани в науката, допълнителни 12 млн. животни, които са развъждани именно за целите на изследванията, са били умъртвени, без да бъдат използвани.

Весела Найденова
319 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.17 | 10:13

2
Само върху хората. От година насам това е факт!

2021.09.17 | 09:38

1
Гербав пират, крадец, заради който България отново е съдена и ще плаща милиони.

Добави коментар

Водещи новини