Стефан Янев даде своята оценка за предишния служебен кабинет: Надминахме очакванията

  • 16 септември 2021 18:09

  • 1833
  • 80
Стефан Янев даде своята оценка за предишния служебен кабинет: Надминахме очакванията
© Булфото (архив)

На практика имаме безпрецедентен случай – един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет. Иначе оценката за представянето на различните министри се дава от президента, който назначава служебния кабинет. Всичко, което е взето като решение, е било обсъдено. Тук не говорим за даване на негативна оценка, че не са се справили, те са проявили желание да напуснат тези постове. Конкретно г-н Тодоров вече не е транспортен министър, тъй като такова бе неговото желание. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV служебният министър-председател Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

По отношение на новите министри в служебния кабинет Янев посочи, че те са избрани на базата на техните биографии, качества и опит, както и готовността им да продължат политиката на правителството.

Кухнята на вземане на решение не включва само двама човека – президента Радев или моя милост, защото сме преминали един дълъг път с определен опит и знаем, че едноличните решения не са добри решения. Всичко е било обсъдено и с други хора, допълни още той.

Служебният министър-председател коментира и темата с енергетиката.

Янев: Имаме нужда от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство

,,Много е лесно да критикуваш, че някой не се справя в един сектор с много тежко наследство, с много проблеми, сектор, който не е бил реформиран в последните 10-15 години. Конкретната оценка за работата на определен министър не касае толкова неговото оставане, колкото оценката колко тежък е даденият сектор. Да се критикува е много лесно. Енергетиката е много тежък сектор, така че оценката е комплексна. А и въпросът не е в личностите, а в общата политика. Влизайки в персонални нападки, това не води положителен заряд за обществото, така не се казва как ще се реши даден проблем'', обясни той за решението енергийният министър Андрей Живков да запази поста си и в новия служебн кабинет.

Инфлацията вече очевидно излиза от очакваните прогнози и е възможно да продължи към възходящ ред. Обезпокоителни са и цените на електрическата енергия. Инфлацията и високата цена на тока се дължат на един феномен и той е, че целият свят е в период на възстановяване от кризата, което в световен мащаб води до повишаване на цените на основните енергоносители и на металите, което дава отражение по отношение на основните производства. В почти цял свят бяха вкарани в обращение и много свежи пари, близо 13 трилиона, което също повлия на инфлацията, разяни служебният премиер на въпрос за шоковото увеличение на цените, което ни очаква след Нова година.

,,Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. В цял свят бизнесът търси евтина енергия, за да произвежда евтино и да е конкурентноспособен. Можем да поставим началото на диалога, затова трябва ни стратегия, чрез която за 5-10 години да можем да постигнем определени резултати'', каза още Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

Членовете на новия служебен кабинет с внушителни професионални биографии

,,Неслучайно в речта при клетвата на служебния кабинет днес казах, че предстоящите месеци няма да са никак леки. Тенденциите на световните пазари са такива и за съжаление това, което се вижда на борсите, е обезпокоително'', добави той.

Вчера имахме възможност да направим отчет за последните над четири месеца и когато се събраха всички отчети, си дадох сметка, че сме свършили много работа, даже надминахме очакванията. Вчера специално благодарих на парламента, че се зае с тази важна задача като актуализацията на трите бюджета, която е важна за всички българи, коментира още Янев.

Служебният министър-председател отрече обвиненията от ГЕРБ, че администрацията на президента и служебното правителство участва в купуването на партии.

ГЕРБ захапа служебния кабинет: Какво точно свърши толкова, че Радев така го хвали?

,,Не мога да коментирам неща, които са в медиите и предвид факта, че предизбораната кампания вече е пред очите ни. Специално от президента не съм чул желание да иска да прави партия, тъй като той е заявил много отдавна, че ще бъде кандидат за президент'', уточни Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен.

На въпрос дали би подкрепил политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев Янев отвърна дипломатично, че подкрепя всяка българска партия, която се стреми към парламентарно представителство, спазвайки законите и Конституцията на страната.

Като служебн премиер не мога да взема страна и да кажа, че подкрепям точно тази партия. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв. Няма лошо да правят партия, това е тяхното желание и част от демократичния процес, уточни той.

,,Ситуацията с гражданствотото на Кирил Петков е в процедура в Конституционния съд. Мисля, че той е направил всички законосъобразни стъпки да декларира това. Вече дали има процедурни нарушения, ще се произнесе съдът'', каза още Янев.

На въпрос дали има мачкане на политически опоненти премиерът отговори, че това е много силно определение и допълни, че такива неща започват да се говорят в публичното пространство преди всяка предизборна кампания.

Владимир Василев
1833 80

Свързани новини

Коментари 80

Добави коментар

2021.09.17 | 04:02

77
Къде оставяш шашмага с двойното гражданство на баш-министъра? Ами историята със Спецов? Ами цените на хляба-че отиват към 2лв. Ами министър на здравеопазването-АНТИ ВАКСЪР без практика? Ами че тоя завистлив неудачник разбишка големите болници в навечерието на очаквания взрив от болни? Почвам и аз да мисля, че конците на баш фуражката ги дърпа руският генерал. Не може да е чак толкова тъп.
Platen optimist

2021.09.17 | 07:51

80
Moje

2021.09.16 | 22:48

64
Сам да си дадеш оценка е пошло и смешно! Просто един разумен човек не би си позволил такова нещо!
Otbor yunaci

2021.09.17 | 07:50

79
Trebvat mu i polojitelni ocenki...
STEFANOS

2021.09.16 | 22:58

65
Умря циганката, дето ни хвалеше!
Great

2021.09.16 | 22:59

66
Нищо съществено не сте направили.
Platen optimist

2021.09.17 | 07:49

78
A lova na vestici ?

2021.09.17 | 03:51

76
Вярно е, че надминахте очакванията! Вместо да ваксинирате по 50,000 на ден, ваксинирахте по 1,000-3,000 и сега сме последни,а чакаме големия взрив. Не плащате на лекарите за Ковид. Спряхте Хемус. Спряхте ремонтите (напр.към Перник) Докарахте най-високата цена на тока в Европа. Докарахте мощна инфлация, която вече изяде увеличените пенсии. До каквото се допряхте-съсипахте го. БРАВО!

2021.09.17 | 02:23

75
Янев си уредил децата,не е корупция,К.Петков далаверата с двойно гражданство не е корупция нито нарушение на основния закон,че и партия с двойно гражданство ще регистрира.Калпав министър на енергетиката остави тарикати да вдигат цени на горива и ток до най скъпи в Европа без да им търси отговорност.Отношение към медици- унизително,ваксинация слаба,а този проект с двама мошеници плюс Спецов е падение.За изхвърляне сте.Че спряха и Хемус,едни некадърни кариеристи
КОМЕДИАНТ!

2021.09.17 | 00:26

74
НАГЪЛ СМЕШНИК!

2021.09.16 | 23:06

67
До момента в страната имахме служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев издигнат от БКП/БСП ! Основната цел на всяко служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори, но това не стана, а вместо това, служебното правителство действа, като предизборен щаб  на президента Радев за президентските избори! Основният им принцип до сега в управлението на страната е манипулацията, а основна им дейност се ограничи до дивашки реваншизъм и простащина!

2021.09.17 | 00:09

73
МНОГО ТОЧНО казано! Браво!

2021.09.16 | 23:13

70
И какво по точно направихте на практика!? Всички цени със скок нагоре! Инфлацията е повече от 50% , и къде ги видяхте тези забогатели пенсионери измъкнати от мизерията! Всички средства за добавките към пенсиите бяха заложени от правителството на Борисов! Не се хвалете , а се засрамете и напуснете!
КЗЛ

2021.09.17 | 00:04

72
Комунист няма как да се засрами, приятелю. Нагли, безочливи и крадливи uзрoди.
Пф

2021.09.16 | 23:31

71
Те му казват докара страшна инфлация, той мята главата при Ризова вика знам. И се хвали наглеца долен
катана катана

2021.09.16 | 23:07

68
воените (генералите) без преврат превзеха власта в българия, честито хунта.
Да

2021.09.16 | 23:13

69
Абсолютно

Добави коментар

Водещи новини