Български евродепутати за санкциите по "Магнитски": Корупция, правителството на Борисов и кръгът „Капитал“

  • 16 септември 2021 13:09

  • 1305
  • 3
Български евродепутати за санкциите по "Магнитски": Корупция, правителството на Борисов и кръгът „Капитал“
© Колаж: Novini.bg/ Фейсбук/ Прес

Трима евродепутати с позиции по повод санкционираните българи по закона Магнитски. 

Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и - ДБ/ЕНП:

Хилядите протестиращи срещу корупцията българи не могат да разберат тишината на Европа по проблемите, които доведоха до санкциите на САЩ по закона „Магнитски“, се казва в писмено изказване на евродепутата от „Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено отРадан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, внесено във връзка с днешното изслушване в Европейския парламент.

На изслушването в Страсбург тази сутрин Европейската комисия обяснява защо е бездействала срещу корупцията в България, докато САЩ са наложили санкции на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и Илко Желязков и техните мрежи.

В изказването си Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и заявява, че докато САЩ налагат санкции механизмите на ЕС за прилагане на върховенството на закона за неефективни.

САЩ за "Магнитски": Ще продължим с мерки срещу замесените в корупция

Ето и пълното изказване на Радан Кънев:

Санкциите по Закона „Магнитски“, наложени от администрацията на САЩ на български физически и юридически лица, са безпрецедентни в историята на ЕС. Те ясно показват, че антикорупционните механизми в България не работят. Нещо повече – че механизмите за гарантиране на Върховенството на правото в ЕС са, поне засега, неефективни.

България е подложена на два мониторингови механизма от ЕК и един – от Съвета на Европа. И въпреки това, централният проблем с провала на Главния прокурор и прокуратурата въобще да се бори с политическата корупция, не е разрешен, съдебната реформа е блокирана на нивото от 2015 година, а общият упадък на институциите се задълбочава.

Лицата, санкционирани от властите в САЩ, изглеждат недосегаеми в България – 14-те проверки срещу Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на са прекратени, няма разследвания срещу Илко Желязков, а нито едно от обвиненията срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от не е за корупция.

Колеги, ние всички сме наясно, че санкциите на САЩ нямат правна сила в ЕС и го приемаме. Но десетки хиляди българи, които протестираха срещу корупцията и за правова държава, не могат нито да разберат, нито да приемат тишината в Европа за проблеми, лесно видими през един океан разстояние.

Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее - БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е/ ПЕС 

Защо Европейската комисия си затваряше очите, циментира правителството на Борисов, а корупцията в България трябваше да бъде забелязана от Вашингтон? Това попита ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее по време на дебата в Страсбург за глобалния закон „Магнитски“ на САЩ.

„Тези лица бяха санкционирани от правителството на САЩ заради корупция. Това е ужасяващо свидетелство за пълния провал на българската държава в борбата с корупцията през последните 12 години. И защото говорим за държава членка на Европейския съюз, този провал е и европейски”, каза пред евродепутатите Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

„Още по-тревожен е фактът, че България е под пряк мониторинг на Комисията от присъединяването ѝ през 2007 г. именно по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. Само преди 2 години Комисията заключи оптимистично, че България се бори успешно с корупцията и е показала реален напредък по всички показатели“, добави социалистът.

„Сега една от констатациите няма как да е вярна - или Министерството на финансите на САЩ е погрешно информирано за случващото се в България, или Комисията държи очите си затворени в продължение на много години.

За българските граждани няма съмнение, какво е реалното положение в страната.

В продължение на години Комисията публикуваше весели доклади, изпълнени с бюрократични клишета за състоянието на върховенството на закона и корупцията в България и това постигна две неща:

1. Тя циментира корумпираното правителство на Борисов (ЕНП) във властта, докато той се хвалеше с голямата подкрепа, която имаше в Брюксел, колко близък е с важните хора тук, колко пари Брюксел дава на “своето“ правителство

2. Това подхранваше отчаянието и евроскептицизма на българските граждани - те виждаха, че олигархията става все по-богата и по-дебела с пари от Европейския съюз и българите постоянно питаха – „Защо Брюксел мълчи? Не виждат ли какво става тук? Как би могла Комисията да допусне това?“

Моят въпрос е как тази корупция може да бъде забелязана чак от Вашингтон, но не и от Брюксел. Как можем да претендираме, че Европейският съюз е глобален играч, ако не можем да почистим собствената си къща?“, завърши Петър ВитановПетър ВитановПетър Витанов е роден на 18 април 1982 г. в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее.

Пленарният дебат е въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия, изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Членовете на Европейския парламент искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

По-конкретно, евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в Съюза.

Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е - ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с/ АЛДЕ:

Днес по време на обсъждането в пленарна зала на темата за санкциите, идващи от САЩ и върховенството на закона, евродепутатът от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и съпредседател на партия АЛДЕ Илхан КючюкИлхан КючюкИлхан Кючюк е роден на 16 септември 1985 г. в гр. Севлиево. На европейските избори през май 2014 г. е, зае категорична позиция относно санкциите по закона „Магнитски“. Според него липсата на активност от страна на европейските институции относно наложените санкции е предпоставка за незаконните действия, предприети от българското служебно правителство.

„САЩ е най-важният стратегически партньор на ЕС, но в този случай нашите партньори са дълбоко подведени от кръга „Капитал“ начело с олигарха Иво Прокопиев. Моите основания за това твърдение са, че както виждаме обвиненията към г-н Пеевски са абсолютно несъстоятелни и това всеки изминал ден се доказва. Определени лобисти говореха че са участвали в процеса по изготвянето на санкции, въпреки че реално нямат място в него. Не на последно място, ден преди оповестяването на санкциите от САЩ, една от най-влиятелните фигури в този кръг заяви, че „очаква благи вести от САЩ“. И тъй като знае механизма на оповестяване, в рамките на Вашингтон, няма как информацията да е изтекла, ако не работят и други лобисти в целия процес. Г-н Пеевски не им допада, защото с трите медии, които има продължава да изобличава техния олигархичен модел, а ние ще продължаваме да ги изобличаваме пред европейските институции.“, заяви Кючюк по време на изказването си в пленарна зала.

Евродепутатът допълни още каква е структурата на кръга „Капитал“, а именно - силно медийно влияние, претенции за абсолютна защита на човешките права и свободи и либерализъм, но по-интересни са разклоненията на кръга, които са пряко свързани с неправителствените организации.

Важни въпроси относно българския списък "Магнитски", които все още чакат своите отговори

В своето изказване Кючюк категорично заяви, че кръгът „Капитал“ участва в няколко поредни управления без обаче да се е явявал на избори, като цитира думите на бившия премиер Борисов, че 6-ма министри в неговото първо правителство са били посочени от кръга „Капитал“.

От своя страна съпредседателят на партия АЛДЕ увери, че ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с ще продължава да комуникира с американските си и европейски партньори и да изобличава кръга „Капитал“ за търговията с влияние.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1305 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Mitaka

2021.09.16 | 13:39

1
Тоя Радан, някой дали му пука, какво лъже

2021.09.16 | 14:11

3
Очевидно рязаните са се пооцапали - хвърлили са се да викат "Aма те ни мразят и за това ни клеветят." Все едно не знаем кой е хидроинженера от сараите и кой разпределя порциите на кръговете фирми. Чак и до теб е стигнала някоя порцийка.
Умник Гюро

2021.09.16 | 13:47

2
Българските евро-гейове.

Добави коментар

Водещи новини