Гълъб Донев: И за пенсионерите, и за майките, и за бизнеса има осигурени пари

  • 13 септември 2021 08:59

  • 4626
  • 9
© Кадър: БТВ

Както е разчетен бюджетът от Народното събрание и както бе приет бюджетът за Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, парите за пенсиите са осигурени. 120-те лева за пенсионерите ще бъдат изплащани като антикризисна мярка и всички български пенсионери ще получават тази добавка, независимо от размера на пенсиите им. Това заяви в сутрешния блок на bTV служебният министър на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

Той призна, че колкото и да се увеличават пенсиите, те все няма да бъдат достатъчно адекватни, за да осигурят добро качество на живот за пенсионерите в страната.

Чобанов: Добавките от 120 лв. не са купуване на гласове

Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. увери, че няма риск преизчисляването на пенсиите от 25 декември да не се случи, тъй като промените вече са заложени трайно в Кодекса за социално осигуряване.

На въпрос какво ще се случи с добавката от 120 лева след Нова година социалният министър посочи, че това ще бъде решено от следващия парламент.

Какво ще се случи от 1-ви януари ще реши новото Народно събрание. Но е факт, че тази добавка подпомага българските пенсионери, защото всеки един лев го използват, за да задоволят своите нужди, а по този начин подпомогат и потреблението в страната, коментира той.

,,Както се видя, парламентът не можа да излъчи редовно правителство, затова промените, започнати от служебния кабинет, бяха свързани с повишаването на доходите на българските пенсионери. Целяхме всички пенсионери да получат увеличение на пенсиите, така че беше резонно служебното правителство да предложи това увеличение на пенсиите'', добави още социалният министър.

На финала по тази тема той поясни, че в момента около 24 хил. пенсии са ограничени от тавана.

В момента 24 хил. пенсии са с таван. Трябва постепенно да нараства максималният осигурителен доход и плавно да нараства и максималната пенсия. Възможно е вдигане на 3400-3600 лв. на осигурителния доход, каза министър Донев.

Гълъб Донев: Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране

На въпрос за увеличението на размера на майчинските помощи за втората година на 650 лева Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. заяви, че то влиза в сила от 1-ви октомври, за което също има решение на Народното събрание.

Добавките от 120 лева към пенсиите и разходите за увеличение на майчинските ще струват на бюджета около 905 млн. лева и средствата са гарантирани, посочи социалният министър.

,,При нас майчинството е едно от най-дългите в света – 410 дни. Майките получават 90% от осигурителния доход, на който са се осигурявали. Разбира се, при по-дълго откъсване от пазара на труда се губят професионални умения и качества, като по-малкото участие в пазара на труда води и до различни размери в пенсиите'', допълни той.

Гълъб Донев: Увеличение на минималната работна заплата не седи на дневен ред

Що се касае до икономическите мерки в помощ на бизнеса, Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София. подчерта, че през юни и юли са били изплатени средства в размер на близо 120 млн. лева по мярката 60/40, а помощта за август "предстои да се разгледа".

Ричард Алибегов с тежки обвинения към служебното правителство

Накрая министър Донев увери, че средства ще получат и тези родители на ученици, които са принудени да останат вкъщи и да използват неплатен отпуск заради обявените противоепидемични мерки.

Родителите, които заради обявените противоепидемични мерки ще останат вкъщи и ще ползват неплатен отпуск, ще получават за едно дете една минимална работна заплата, а при две и повече деца – 930 лева. Това са пари, които също са гарантирани, обяви в заключение Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е роден през 1967 г. в София.   Завършва 35-а Руска езикова гимназия в София..

На последен въпрос за бъдещето си Донев отговори, че все още не е разговарял с президента Радев за оставането си в следващия служебен кабинет.

Последвайте канала на

Владимир Василев
4626 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2021.09.15 | 06:47

9
Донев, защо не казваш за високите,цени, нищо,не,си,Спасил,мутро
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2021.09.13 | 12:12

8
Нещо не ви вярвам.
а

2021.09.13 | 11:05

7
Точно тези пари дето давате на пенсионерите надуват цените. Те няма да усетят увеличението нито на пенсиите нито на цените. Останалите хем ще плащаме това увеличение хем ще духаме супата с високите цени.
Дккс

2021.09.13 | 11:04

6
Има пари казваш бол? ГЕРБ като си ги стискаха сега някой друг да ги раздава.

2021.09.13 | 10:17

5
Гълъб,ли, си, Сврака,ли, си,нали, нямаше, пари, лъжец, Мутро,радева,
Хубаво е да помним

2021.09.13 | 09:11

1
КОЙ се опитваше да саботира актуализацията на бюджета още от месец април. Трите БКП-та - БКП-ГРОБ/СДС, БКП-ДПС и БКП-БСП, както и Славуца, като си менкаха топката и ролите през цялото време.

2021.09.13 | 09:26

4
ГРОБ, защото спряха петилетката на човека с джипката. При него строежа на магистралите е пред благоденствието на хората …. вместо магистралите да чакат по-добри времена и по-качествени строители, докато хората живеят нормален живот
Пунта Мара

2021.09.13 | 09:16

2
А,най-вече за сегашните и бъдещите пенсионери "депутати" и "управляващи",които ТИХОМЪЛКОМ ПАК си ВДИГНАХА ТАВАНА?! Защо бе, "другари-господа" "депутати" след като ОЩЕ има пенсии ПОД 200 лева???????????????????????????????

2021.09.13 | 09:18

3
пунта мара отдавна се крие като пyтка, не я споменавай нея.

Добави коментар

Водещи новини