Гълъб Донев: Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране

  • 09 септември 2021 15:45

  • 3245
  • 2
Гълъб Донев: Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране
© Булфото (архив)

Не се налага вдигане на възрастта за пенсиониране. Това увери министърът на труда и социалната политика Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С, след като Народното събрание прие окончателно актуализацията в бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г.

Министър Донев, заедно с министъра на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на присъстваха на дебата по предложената актуализация и варианта, който депутатите гласуваха в пленарна за увеличение на пенсиите от 25 декември. Министър Донев поясни, че това е вариантът, който може да бъде изпълнен. По думите му вариантът дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през есенните и зимните месеци. Според Донев приетите текстове гарантират и повишение на минималната пенсия на 370 лв., на максималната пенсия на 1500 лв., както и повишение на социалната пенсия за старост и на всички пенсии, които се изчисляват на тази база.

Относно възможността промените да бъдат отменени от следващо правителство, Донев бе категоричен, че веднъж дадено едно право не се отменя, още повече, че въпросното преизчисление на пенсиите е закъсняло.

Министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на каза, че общата сметка за промените натоварва държавния бюджет, който предстои да се гледа със 115 млн. лв. допълнителен разход за трансфер в бюджета на ДОО и уточни, че има допълнителни 300 млн. лв. приходи до септември, които могат да бъдат използвани.

"Парламентът прие бюджет на ДОО, който е разумен, устойчив във времето и гарантира, че пенсионерите ще продължат да получават по високи пенсии от догодина или докато нов парламент не реши да ги вдигне повече", коментира Василев и добави, че с предвидената социална добавка се гарантира, че да няма да има пенсионери под линията на бедност.

Депутатите най-накрая приеха и на второ четене актуализацията на бюджета на ДОО

Константин Тодоров
3245 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.09 | 17:37

2
Радев и бандата от служебното правителство в пандиза

2021.09.09 | 16:33

1
Нали намалихте възрастта на умиране

Добави коментар

Водещи новини