Депутатите най-накрая приеха и на второ четене актуализацията на бюджета на ДОО

  • 09 септември 2021 13:25

  • 18450
  • 91
© Булфото (архив)

Депутатите вече трети ден не могат да се разберат за актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО.

След вчерашното извънредно заседание на бюджетната комисия в парламента днес трябва да приемат, че пенсионерите ще поличавят само добавка от 120 лева, което означава, че най-възрастните с най-ниската пенсия ще получават 420 лева с добавката до декември 2020 г. А от 25 декември тази година ще се премине към увеличаване на пенсиите, при което минималната ще стане 370 лв., а максималната - 1500 лв. За втората година от майчинството пък се предвижда увеличение от 380 на 650 лв.

Шефът на бюджетната комисия през Фейсбука на Слави: ГЕРБ, ДПС и БСП се подиграват с пенсионерите

Заседанието започна, след като имаше нужния кворум. Ива Митева предложи за гласуване избор на постоянна комисия, която да участва на международни делегации. 181 души гласуваха, а предложението беше прието със 135 гласа „за“.

След това Иван Хиновски от ИТН прочете декларация за Добричката епопея.

Конюктюрното премълчаване на българската победа. Добруджа заслужава от тази трибуна да отдадем почит на участниците в Добруджанската  епопея. В чест на този подвиг ние от предлагаме да се върне името на ген. Колев на 33-то училище в София. Поклон пред паметта им, каза той.

Ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" пък взе думата повод на това, че днес е 9 септември, за да припомни, че на тази дата през 1944 г. е извършен държавен преврат с участието на чужда армия.

,,Да припомня на народните представители и цялата българска общественост, че днес е 9 септември. На тази дата през 1944 г. е извършен класически държавен преврат с участието на чужда войска. Българската държава е окупирана от Червената армия и под въздействието организирано и логистично обезпечено от тази чужда армия в България е извършен преврат, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим, който 45 години разделя българската нация. Без да звучи патетично, но трябва да бъдат припомнени определени обстоятелства, защото е важно да има памет за това, което се е случило", обяви той.

Александър Симов каза, че не е очаквал декларация по повод 9 септември точно от "Демократична България".

Вашите родители са били членове на номенклатурата. Дори довечера те ще празнуват. Напускайте! Жертвите на левицата срещат ето това напускането на залата. Ето затова го има разделението. Нещата не вървят у нас, защото такива неща се използват от децата на старата номенклатура, за да градят политическата кариера. Поздравявам "Демократична България", които имат празник днес, обяви гневно от трибуната Александър Симов.

Докато той говореше, групата на "Демократична България" напусна пленарната зала.

Тошко Йорданов също се изказа остро по темата.

Нинова към българите: Съжаляваме за това, което ви причинява 46-ото НС

По-късно народните представители започнаха обсъждане на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански внесе допълнителен доклад.

Георги Свиленски от БСП излезе на трибуната и припомни какво вече е било прието преди два дни.

Това, което беше внесено от този допълнител доклад, въобще не отговаря на приетото. Тошко Йорданов, Мая Манолова,  и другите - вижте какво направихте! Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са вкарвали трето гласуване. Предлагам да се прекрати заседанието, за да се нанесат верните цифри, които бяха приети в Народното събрание, отсече той.

Ива Митева обаче му заяви, че не може да се допусне такава процедура.

Изненадващо с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП - добавка от 120 лв. за всички пенсионери до края на годината, нови скандали в НС

Йордан Цонев от ДПС уточни, че няма нарушение на Конституцията, но трябва да се върнат към основния доклад.

Хубаво е БСП да започнат да работят. Изрекохте много лъжи, г-н Свиленски. Защото казахте, че НС приехме. Не, вие приехте! БСП, двете комунистически партии ГЕРБ и ДПС го приехте. Комунистическите партии винаги са фалирали държавата. Така че двете комунистически партии БСП и ГЕРБ, заедно с част ДПС, отсече Тошко Йорданов.

След това Ива Митева предложи процедура да се гласува основния доклад, т.е да се върнат към 13 точка. Предложението бе прието със 174 гласа "за", но не стана ясно какво се гласува и поискаха да се прегласува

Хаос и скандали в НС! Депутатите не знаят махнали ли са охраната на Гешев, едва не се стигна до бой

,,Законът да влезе в сила от първи септември с изключение на член 13, който да влезе в сила от 25 декември'', каза окончателният вариант на доклада на Бюджетната комисия Любомир Каримански.

Екатерина Захариева каза, че в последните минути не се знае какво се прави в парламента.

,,Сега ще приемем в нарушение този закон на трето четене'', отсече тя.

Депутатите удължиха работното си време до приемането на бюджетите на НЗОК и ДОО

Йордан Цонев се обърна от трибуната към Десислава Атанасова, напомняйки, че именно ГЕРБ са правили много пародии през последните 10 години точно по отношение на бюджета.

За пародията, г-н Цонев, но не само, но и за лицемерието. С ваше участие гласувахме много процедури. Добре, че се намесихте да обясните на шефа на Бюджетната комисия, който вие избрахте, какво е нужно да се направи.  Нали ДПС беше въздържал се на актуализацията на бюджета на първо четене. Абсолютно лицемерие е, господа. Вчера ИТН, които не познават процедурата, ДПС  ги измъкна, защото ИТН не са запознати и рушат, обяви Десислава Атанасова.

,,ДПС винаги се е намесвала, когато трябва НС да се измъкне от тежка ситуация, както и страната'', отсече от трибуната Мустафа Карадайъ, който също даде пояснения как трябва точно да се процедира.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев пък каза, че ако ГЕРБ са били на власт в момента, е нямало изобщо да се стигне до искане за актуализация на бюджета. По думите му ГЕРБ са знаели как да се набавят необходимите средства и изобщо нямало да се стигне до "безсмислените" дебати в момента.

Междувременно между народните представители назря ново напрежение - този пък за "задкулисието". Тогава Стоян Мирчев от БСП намекна, че дочул за важно обаждане между кадри на ДПС и ИТН

Г-н Станев дойде да ви шушука: "Цонев вдигни си телефончето!" преди малко, заяви от трибуната на парламента Мирчев.

Разпален по време на продължаващите над два часа дебати по актуализацията на бюджета по Държавното обществено осигуряване Йордан Цонев посочи, че дядо на Мирчев бил сред организаторите на Възродителния процес.

,,Много се радвам, че аз и семейството ми не се харесвам на ДПС и вашия почетен лидер, защото вие се превърнахте в символ на корупцията'', отвърна депутатът от левицата и добави, че ИТН и ДПС са символ на задкулисието.

Депутатите удължиха заседанието си до 17.00 часа по предложение на "Има такъв народ".

Решено: Пенсиите се вдигат от 25 декември

Председателят на парламента Ива Митева наказа със забележка депутатите Филип Станев, Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Георги Свиленски, които започнаха да спорят от парламентарната трибуна "кой е по-голям палячо".

В крайна сметка парламентът успя да отрази приетите предложения в приходната и разходната част в бюджета и нанесе необходимите корекции за сроковете на вече приетите параграфи и с това приключи работата по държавното обществено осигуряване на второ четене. Това се налага, тъй като между първо и второ четене бяха приети предложения, за които не е направено изчисление в приходната и разходната част в първоначалното предложение на служебния кабинет. Става въпрос за сумите по предложението на ДПС за антикризисна мярка от 120 лв. добавка към пенсиите за месеците октомври, ноември и декември. В приходната и разходната част беше отразено и предложението на БСП от 1 октомври 2021 г. обезщетението за майчинство за втората година да стане 650 лв. Отразено беше още преизчислението на пенсиите с индекс 1.35, увеличението на тавана на максималната пенсия, както и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., които влизат в сила от 25 декември 2021 г. Така приключи гласуването на актуализацията на бюджета на ДОО и Ива Митева даде половин час почивка след продължителните дебати по темата.

Последвайте канала на

Novini.bg
18450 91

Свързани новини

Коментари 91

Добави коментар
онзи

2021.09.09 | 16:57

75
Браво на президента Радев ! Спря кражбите и за първи път рязко увеличи пенсиите на пенсионерите.

2021.09.09 | 18:14

91
мръшляци

2021.09.09 | 17:34

81
Платен комунист си ти троле

2021.09.09 | 17:19

80
Онзи прегледай се

2021.09.09 | 17:54

90
Борисов в затвора ! ГЕРБ да се забрани като ОПГ ! Крадци са !

2021.09.09 | 17:15

78
Важното е никога да не се забравя за кражбите , убийствата и геноцида над възрастните българи , идиотщините , простащините по време на 12 годишното управление на чекмеджетулупа Борисов и ГЕРБ ! Възмездие и тоталното им изчегъртване са необходими !

2021.09.09 | 17:51

89
Борисов , не псувай ! Знаем че си простак и идиот !

2021.09.09 | 17:49

88
Комунист с червен г,ъз и членска книжка на БКП е чекмеджето Борисов !

2021.09.09 | 17:35

82
Платен комунист троле си ти

2021.09.09 | 17:18

79
Я го духай бе червен помияр

2021.09.09 | 17:46

87
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата ,геноцида над пенсионерите , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !

2021.09.09 | 17:46

86
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата ,геноцида над пенсионерите , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !

2021.09.09 | 17:46

85
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата ,геноцида над пенсионерите , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !

2021.09.09 | 17:46

84
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата ,геноцида над пенсионерите , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !

2021.09.09 | 17:35

83
Престъпника Радев в затвора заедно с шайката от служебното правителство

2021.09.09 | 17:02

77
Руменчо е евнух. Той е фигурант на трона. Ще бъде осъден за нарушение на конституцията и това в последно време му личи на лицето. Ще му донеса в затвора надуто балонче във форма на президент, което ще спукам пред мутрата му!
ЗАКОН КАША!

2021.09.09 | 16:58

76
Член 1 от параграф 13, отменя аленея 7 от члне77 от член 400 от член . Що за глупости са това? Нищо не разбрахте какво приехте, аз също като тв. зрител на живо. Законът трябва да бъде ясен, точен! Засрамете се. Днес гласувахте шизофрения. Г-н Главчев ви разказа играта, той не е юрист. Той е с ясен разум. ИТН и Мая са лумпенизирани, Бутони за присъствие. С такива нацията ни загива.

Добави коментар

Водещи новини