Нинова се закани: БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева и преизчисляването на пенсиите

  • 08 септември 2021 18:55

  • 1257
  • 7
Нинова се закани: БСП няма да отстъпи от добавките от 120 лева и преизчисляването на пенсиите
© bulphoto (архив)

“Искаме да сме ясни каква е позицията на “БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България”. Ще започна по-отдалече. Първо: По време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиите на протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всичко ние - четирите партии, сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента.” Това заяви лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за на брифинг в парламента.

"Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация на бюджета трябва да има. Не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства за пенсионери, за майки, работници и бизнес, за самоосигуряващи се. Партиите на протеста ни отказаха тези разговори, защото сме си правели пиар. Още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, липса на решения и взаимни обвинения", припомни Нинова.

Корнелия Нинова: И извънземните да бяха предложили увеличение на пенсиите, и тях щяхме да подкрепим

"Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка. И второ решение - трайно и занапред и след декември - да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35. Минималната пенсия да стане 370 лв. и да се увеличи прага на максималната, както и майчинството за втората година да стане 650 лв. Това са решения, приети на две гласувания и категорични за парламентарната практика - приети са", изтъква лидерът на социалистите.

'Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени под някаква форма. Искам да сме ясни. Ние държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата - пенсионерите и младите семейства. Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, както са гласувани и както трябва да ги изпълни служебното правителство, е 453 милиона. Това е възможна сума за събиране. Ето защо: цитирам Министерство на финансите от август месец: "Съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. И това е само към юни. От юни до края на годината има още 6 месеца. И засега събираемостта върви добре", каза Нинова.

"Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета, от миналата седмица 200 млн. заем. И могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация като например - няма нужда КЕВР да си плаща милиони бонуси към заплати от 5 хиляди лв. Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме вече с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден с почивки, с извънредни заседания е излишно. Абсолютна излишна загуба на време", смятат от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е.

Решено: Пенсиите се вдигат от 25 декември

"Ясни са параметрите - 120 лв. помощ, антокризисна заради ковида, преизчисляване на пенсиите така, както го е посочил служебният кабинет. И изобщо да не ни излизат с приказки, че трябва да вземат от едни, за да дадат на пенсионерите. Това бяха Бойковоборисовски похвати - противопоставяй различни съсловия и управлявай. Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество. Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, приети са и няма да взривят бюджета. Ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни. Апелираме към всички - за спокойстяие, разум и отговорност. Ако продължават така, особено партиите на протеста, не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация. И тогава да се сърдят на себе си. Но ние няма да позволим отговорността да се прехвърля върху БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е", каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

 

Мая Йорданова
1257 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2021.09.16 | 07:58

7
Кучка,

2021.09.16 | 07:58

6
Кучка,
гнусна червена

2021.09.08 | 21:40

5
кукувица! Демагогия,лъжи и въздух под налягане.

2021.09.08 | 21:22

4
Никога , ама никога не забравяйте престъпленията , кражбите , убийствата , побоищата ,геноцида над пенсионерите , идиотщините и простотиите на Борисов и режима му през 12 - те години упрвление ! СЪД и ЗАТВОР , КОНФИСКАЦИЯ !
НЯМА ПРОБЛЕМ БОРИСОВ

2021.09.08 | 19:22

3
ЩЕ ГИ ИЗПЛАЩА!
НЯМА ПРОБЛЕМ БОРИСОВ

2021.09.08 | 19:22

2
ЩЕ ГИ ИЗПЛАЩА!

2021.09.08 | 19:14

1
ГОТВЕТЕ СЕ ЗА 4ТО МЯСТО,А ПЕНСИОНЕРИТЕ МНОГО НАМАЛЯХА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВАС И НА ГРОБ!

Добави коментар

Водещи новини