Експерт подозира българин за хакерската атака срещу сайта за преброяване

  • 08 септември 2021 10:21

  • 581
  • 0
Експерт подозира българин за хакерската атака срещу сайта за преброяване
© Pixabay

Извършителят на хакерската атака срещу сайта за преброяване у нас най-вероятно е  българин. Това съобщи за БНР Любомир Тулев, експерт по киберсигурност и бивш служител на ГДБОП.

Тулев обясни, че вероятно атаката е осъществена чрез така наречените ботнет мрежи, които използват хиляди заразени компютри в други държави. Именно поради тази причина официалните данни сочат, че атаките идват от Швеция и Китай.

„Почти съм убеден, че той е българин. Този човек може да бъде във всяка една точка на света, стига да има интернет достъп и да разполага с необходимите знания и, разбира се, да разполага с достъп до такава ботнет мрежа, която лично той е изградил или съответно я е закупил, защото такава ботнет мрежа дори може да бъде закупена в тъмния интернет просто за нуждите на неговото ползване“, каза Любомир Тулев.

„Някой хакер в Швеция да се интересува от платформата за преброяване в България сякаш ми се струва толкова нерелевантно в тази ситуация. Огромна е вероятността, почти съм убеден, че това е българи, който просто се е опитвал едва ли не да се надсмее, да покаже всъщност колко, за пореден път едва ли не не сме си добре свършили работата“, продължи експертът.

Хакери удариха сайта за електронно преброяване

Преди ден в социалната мрежа Фейсбук  се разпространява масово рекламно съобщение от името на голяма компания за дрехи.

Любомир Кулев обясни, че това е вид атака, целяща контрол над профили в социалните мрежи и достъп до данните в тях.

„В момента, в който вие кликнете на този линк, който ви е бил изпратен от ваш приятел, защото някъде се намерили в интернет, в компрометирана платформа, вие на практика давате достъп до търд парти апликация да управлява вашият профил и да поства от ваше име, например на вашата стена или да изпраща до вашите потребители или вашите приятели съобщения“, обясни той.

Константин Тодоров
581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини