Какви са правомощията на президента след връщането на третия мандат?

  • 07 септември 2021 09:19

  • 45357
  • 2
Какви са правомощията на президента след връщането на третия мандат?
© БНТ

След като БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е върне третия мандат, президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Той обаче няма много време за това, тъй като пред него има конституционни срокове. Темата коментира в сутрешния блок на БНТ Симона Велева, доктор по конституционно право.

"Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на Народното събрание, той е едномесечен. Не прдвижда конкретен срок за разпускане на Народното събрание обаче. Това е така, защото виждаме палитрата от конситутционни казуси, в която се намираме цяла година", каза тя.

По думите ѝ целта на Конституцията е да има разумен срок в който президентът да разпусне Народното събрание и с указа, с който разпуска Народното събрание, в двучмесечен срок трябва да имаме дата за нови парламентарни избори

"Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент", заяви Велева.

БСП връща третия мандат на Румен Радев утре

Тази, другата или най-късно по другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Велева е категорична, че трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият. При правителството има непрекъсваемост на мандата.

"Аз мисля, че даже и в момента той е най-дълго действащият най-новата ни история. Това, което на мен ми прави много силно впечаталение в сегашния парламент, с всичките му особености и очаквания, които имаше към него него, е че той наистина върна духа на парламентаризма в смисъл, че има постоянен парламентарен контрол. Аз не съм виждала правителство, което толкова често да ходи на парламентарен контрол", коментира тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
45357 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.09.07 | 12:39

2
Ще станем значи нещо подобно като в Афганистан защото те нямат президент в момента нито министър прецедател
ГЕРБ и ДПС

2021.09.07 | 10:31

1
Директно във Белене.

Добави коментар

Водещи новини