Румен Радев обяви кой е ключът към европейската интеграция на Северна Македония

  • 01 септември 2021 19:03

  • 5381
  • 37
Румен Радев обяви кой е ключът към европейската интеграция на Северна Македония
© Пресцентър Президентство

Приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС и утвърждаването на демократичните принципи и норми на поведение на Балканите е в интерес не само на обединена Европа, но най-вече в интерес на всички граждани в нашия регион. Това заяви държавният глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на преди участието си в лидерския панел, посветен на разширяването на Европейския съюз, който се провежда в рамките на XVI Бледски стратегически форум в Република Словения, съобщиха от президентския прессекретариат. Президентът подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за българската външна политика, особено с акцент за европейската перспектива на Република Северна Македония.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

„За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори и точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато“ напомни президентът. Поради тази причина и служебното правителство, и президентската институция полагат системни усилия за възстановяване на диалога с политическото ръководство на Република Северна Македония на най-високо ниво, както и за отстояване на позицията на страната ни пред европейски партньори.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта, че България е най-заинтересована колкото се може по-бързо Република Северна Македония, а с нея е и Албания, да тръгнат по своя европейски път. Затова България очаква активен двустранен диалог с югозападната си съседка за постигането на правнообвързващи  гаранции, които да доведат до устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, особено след приетата резолюция през месец юли в парламента на Република Северна Македония, която циментира неизпълнението на двустранния договор за приятелство и доборсъседство.

„Очакваме не само ясни правнообвързващи механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония“, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава подчерта също така, че България е открита за диалог и е готова да окаже помощ на югозападната ни съседка, така че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за членство в ЕС. „Ние сме особено загрижени за спазването на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, а това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяването – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани заради своето българско самосъзнание“, заяви президентът. По думите му това е и реален показател, който ще докаже, че Република Северна Македония е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало.

Държавният глава изрази признателността си към президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на за възстановяването на  диалога на най-високо политическо ниво, „за да търсим приемливо, устойчиво във времето решение, което да гарантира правата най-вече на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“.

„Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България, тъй като има неща, които трябва да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са във фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи“, посочи още президентът. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази увереност, че с общи усилия по възможно най-бързия начин ще бъде намерено устойчиво решение, което няма как да бъде обаче за сметка на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Румен Радев ще участва в Бледския стратегически форум  

Президентът призова и парламентарно представените политически партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва и възможно най-скоро страната ни се нуждае от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред международните партньори. „Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне максимално на нашите приятели от Република Северна Македония, така че да намерим заедно тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще“, добави още държавният глава.

Европейската перспектива на Република Северна Македония беше във фокуса и на срещите на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на с председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в, с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, както и с заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Проблемите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония могат да се решат само в пряк диалог, който да води до реални резултати, подчерта на срещите държавният глава.

В разговора си с Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в българският президент отново открои  необходимостта Европейският съюз да разработи и приеме свой оперативен план за защита на сухопътните европейски граници при рязко увеличение на миграционния натиск, както и за своевременно осигуряване на финансова и материална подкрепа за страната ни.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5381 37

Свързани новини

Коментари 37

Добави коментар
Тошко.

2021.09.02 | 06:48

37
Кой си ти??????? От кога разбираш от такива неща?????????

2021.09.02 | 05:28

36
Да България внесоха смяна на закона за всс да бъдат сменени до 2 месеца.
Умник Гюро

2021.09.02 | 02:14

35
Кремълски помияр.
.

2021.09.02 | 01:44

34
Предателско копеле! Господ ще те съди!

2021.09.02 | 01:33

33
Всичко това е казал пред медии след срещата,а какво е казал на форума др.Радев не чухме..Говорено е от 4 г. за правата на българите и за учебниците,не е открил сега топлата вода,но те си тупат топката и играят зад гърба.За да се промени отношението към българите трябва да се каже истината ,защо им са отнети правата и идентичноста как от българи станаха македонци от днес за утре.Без да се заиграват с " окупация".А загиналите,а геноцида всичко трябва да се знае и тогава да се самоопределят.И как само се подхилква Заев лицемерно,а Радев чак му благодари,то няма за какво.Няма нужда от празни срещи,докато не започнат да действат.
PHAT FUSSI

2021.09.02 | 00:23

32
зеленият чорап е пътник!

2021.09.01 | 20:08

9
Нa всички нeпpeдy6eдeни 6ългapи e яснo, чe 12 гoдини ПП ГРОБ - ТИКВИ ЗЕЛЕНИ oстaвихa мaкeдoнцитe дa пpaвят кaквoтo си щaт, 6eз дa гъкнaт, зa дa нe "съpдят" Анжeлa. Всички пoмнят същo, чe пaлaчинкaтa ВНЕЗАПНО сe o6ъpнa в кpaя нa 2019, кoгaтo сe paз6pa, чe 6ившитe дoнoсници oт МВРО и нaглитe фapмaсoни oт сeлo Бyтaн нeмa дa влeзaт и тиквитe peшихa дa ги oстaвят дa сe пъчaт пpeд из6иpaтeля. Тe пaк нe влязoхa, нa двa пъти, нo нa6yтaхa дъpжaвaтa тaм, oткъдeтo Рaдeв и нeгoвия кa6инeт я дъpпaт вeчe 4 мeсeцa, вeчe с yспeхи. Бpaвo, Радев!
така е!

2021.09.02 | 00:14

31
тиквата с многото си "приятели" навън успя за 5 месеца само да иде на Ердо в лятната кухня, а и там му сочеха като на кьопек къде да застане...

2021.09.01 | 21:18

22
Я го духай бе червен помияр
долния гейбераст,

2021.09.01 | 21:11

21
яж на тиквата чепа

2021.09.01 | 20:21

14
Нещастник
Fill

2021.09.01 | 20:18

11
Научи се да пишеш на български тъпанар,само такива неграмотници харесват шАфьорчето.

2021.09.01 | 23:00

30
На Миш/ока му дай да разтяга локуми и да повтаря до втръстване заучени фрази и клишета. Когато се наложи да се върши истинска работа като да говори със Ер/до/ган относно нашествениците които заплашват да нахлуят със стотици хиляди само след около месец то тогава Му/нчо е пратен на майната си от турския президент който не го смята за равен на нивото си. Ерд/оган смята за истински мъж само Бо/йко.
Петолъчка

2021.09.01 | 21:38

24
Тоя как не му писна да повтаря едни и същи заучени фрази не знам. Ама те толкова си могат шофьорите на маршрутка!

2021.09.01 | 22:50

29
Абсолютен кратун ,виж че гледа като Моника Валериева.
Радев генерал Радев!!!

2021.09.01 | 21:54

25
За вашия интелект герберски, това са сложни думи и мисли !!!Аз ви разбирам че мисленето ви причинява главоболие не се напрягайте !!!

2021.09.01 | 22:49

28
Държавата е втасала,та този се замислил за макетата...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини