Гълъб Донев: Увеличение на минималната работна заплата не седи на дневен ред

  • 28 август 2021 09:39

  • 1770
  • 3
Гълъб Донев: Увеличение на минималната работна заплата не седи на дневен ред
© Нова телевизия

Увеличението на пенсиите е средно около 64 лева, като средната пенсия става 550 лв. Това, което прие парламентът на първо четене, е предложението, което внесе служебното правителство – 340 лв. минимална пенсия, 170 лв. социална пенсия за старост, 1500 лв.максимална пенсия и средно увеличение от 12,5% за абсолютно всички пенсионери в страната. Това обясни в ефира на "Събуди се" по Нова телевизия вицепремиерът и социален министър Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Той посочи, че над 50 лв. на месец ще получат 1,132 млн. пенсионери. Това увеличение е средно около 86 лв. То ще засегне предимно хората от средния ешелон. 954 000 ще получат малко под 50 лв. увеличение на пенсиите. От служебния кабинет предлагат компенсирането до линията на бедност да става през социалното подпомагане. Предвидени са 35 млн. лв. за това доплащане към пенсиите, за да достигне доходът им размер над линията на бедност.

13,3% е увеличението на минималната пенсия, 14,3% е увеличението на социалната пенсия за старост. Няма да има хора, които да получат под 50 лв. увеличение. Това, че предложението се прави от служебно правителство не е грешка и препъникамък, който да доведе дебата в парламентарна зала до неприемане на изменението, коментира министър Донев.

Социалният министър обясни още, че за момента няма възможност месечната добавка от 50 лева към пенсиите да нарасне на 120, каквото предложение направиха от ГЕРБ.

По отношение на майчинските Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С предположи, че би било възможно размерът им да се увеличи през втората година.

Без промяна на депутатските заплати

Що се касае до минималната работна заплата обаче социалният министър посочи, че в момента тя е в размер на 650 лева и увеличението ѝ "не седи на дневен ред".

Мярката 60/40 продължава да се изпълнява. Общо 400 млн. лева са заделени за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия. Разбира се, ще продължи изплащането и на помощи за родители на деца до 14-годишна възраст, които учат дистанционно, поясни Гълъб ДоневГълъб ДоневГълъб Донев е служебен министър на труда и социалната политика в кабинета на Огнян Герджиков. С.

В заключение вицепремиерът обяви, че безработицата в страната е на исторически ниско ниво.

Владимир Василев
1770 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гого

2021.08.28 | 12:21

3
Президента си е зелен чорап и фигурант ,а мутрите в момента ни управляват е ограбват
Новини.бг - медиен кенеф

2021.08.28 | 10:05

2
управляван от полуграмотен шизофреник, който нарича Президента "Зелен чорап", а протестиращите "лумпени".

2021.08.28 | 09:53

1
От 2 години по медиите и телевизиите върви кампания наречена ЛЪЖА срещу Бойко Борисов на принципа "аз чух"...." знаеш ли какво разбрах " или " чух от сигурен човек", Това си беше милицоинерска акция от такива,като Атанасов и Хр Иванов от ДеБъ, Бойко Рашков, драскачите наречени сценаристи около Учиндолския селяндур Слави водени от българоубиеца Румен Радев.Тази акция вървеше умишлено да се разбие високия рейтинг на Борисов и Герб за да може сега некъдърниците и мафиотите да вземат властта, както и стана

Добави коментар

Водещи новини