Шефката на ЦИК: Готвим се за сценарий с избори 2 в 1

  • 26 август 2021 08:30

  • 974
  • 5
Шефката на ЦИК: Готвим се за сценарий с избори 2 в 1
© БНТ

Времето за президентските и за евентуалните предсрочни парламентарни избори е такова, каквото е за всички избори – не по-късно от 60 дни преди изборите те трябва да се насрочат. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.

За ЦИК е важно колкото е възможно по-скоро да разберем датата за изборите и да разберем какви ще са те, за да започнем подготовката за вота възможно най-рано. Целта е избирателите да могат да упражнят своя глас, да имат достатъчно технологично време, заяви тя.

Подготвяме се за сценарий с избори 2 в 1. В близките дни ще направим в колко секции са гласували повече от 400 избиратели, за да обезпечим секциите с достатъчно машини. Ако изборите са 2 в 1, смятаме че трябва да се закупят допълнително машини, за да сме спокойни. В момента не мога да кажа колко допълнително, защото все пак трябва да се видят и възможностите на производителя. В зависимост от сметката, която направим за натовареността на избирателните секции, ще се прецени какъв брой трябва да бъдат закупени, посочи Нейкова.

Към този момент няма решение, че "Сиела" ще се са доставчици на допълнителния брой машини, но те са сред възможните изпълнители. В зависимост от представените оферти, ще се вземе решение, добави председателят на ЦИК.

В отговор на въпрос колко ще се струват избори 2 в 1, Камелия Нейкова припомни, че план-сметката за проведените на 11 юли парламентарни избори е била около 57 млн. лева., а разходваният бюджет е около 23 млн. лева, като тук влизат и около 10 млн. лева за закупуването на 1637 машини. Този разход вероятно ще се повтори. Вероятно ще се увеличи възнаграждението на секционните избирателни секции. От друга страна, при избори 2 в 1 ще се спести от логистиката. По наша информация Министерството на финансите подготвя план-сметка от 133 млн. лева за двата тура на президентските избори. Мисля, че дори изборите да са 2 в 1, тези пари ще стигнат, коментира Камелия Нейкова.

ЦИК: Няма неразрешими проблеми с техническото обезпечаване на изборите

По думите ѝ, ако изборите са 2 в 1, избирателят трябва да има възможност да избере дали да гласува и на президентските, и на парламентарните избори.

Личното ми мнение е, че смесеното гласуване – хартиено и машинно, не е удачен вариант, но решението трябва да се вземе от законодателя. Каквото реши законодателят, ние ще го приемем, заяви Нейкова.

Тя каза още, че очаква броят на избирателните секции в чужбина да се повиши.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
974 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Анонимен

2021.08.26 | 09:07

3
Служебното правителство краде милиарди, че някакви милиони ли ще броим!
Сия Данчева

2021.08.26 | 16:31

5
Глупаво, просто изказване, на прост човек.

2021.08.26 | 09:33

4
направете избори седем в едно, ако искате. тоя ошав е известен с фалшификация на изборите. най-добре е да направите избори КРЪСТОСЛОВИЦА, като влезна в кабината да гласувам да реша кръстословицата и по този начин да разбера кой печели президентския пост!
Анонимен

2021.08.26 | 09:07

2
Служебното правителство краде милиарди, че някакви милиони ли ще броим!

2021.08.26 | 08:47

1
С кого се чука, за да я направят шефка? Искам да я чукам.

Добави коментар

Водещи новини