Светлан Стоев: Българите в Украйна сближават страните ни и обогатяват връзките ни

  • 25 август 2021 18:49

  • 699
  • 0
  Светлан Стоев: Българите в Украйна сближават страните ни и обогатяват връзките ни
© МВнР

„Поздравявам Ви с 200-годишнината на Болград. Днес в Болград и Болградския район, в Одеса и Одеска област и в други краища на Украйна живеят много украински граждани с български корени. Те са лоялни граждани на Украйна, естествен мост, който сближава българския и украинския народ, и обогатява нашето двустранно сътрудничество в области като образование, наука и култура“.

С тези думи министърът на външните работи Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има приветства жителите на града по повод двувековния му юбилей. Той, заедно с губернатора на Одеска област Сергей Гриневецкий и кмета на града Сергей Димитриев, откри юбилейните тържества в града.

В приветствието си външният ни министър открои специалната връзка и място на Болград в българската история и даде висока оценка на силния дух на етническите българи, научили се да ценят единството и дружбата, живеещи в хармония с останалите етноси в Украйна.

В този контекст външният ни министър препотвърди последователната подкрепа на Република България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, за европейската й и евроатлантическа ориентация. Присъстващите представители на украинската държава благодариха за участието на страната ни във важната за Украйна учредителна Среща на върха на Международната Кримска платформа и тържествата в Киев по повод 30 г. от независимостта на страната.

„Приветстваме тенденциите, протичащи в украинското общество в законодателен и практически план, насочени към защитата на етническите малцинства, позволяващи им да съхраняват и развиват своята езикова и културна идентичност, в съответствие с европейските стандарти“, каза Светлан СтоевСветлан СтоевСветлан Стоев е завършил УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има.

Преди това външният ни министър бе посрещнат по стара българска традиция с хляб и сол в историческата болградска гимназия „Г.С. Раковски“, където проведе среща с кмета Сергей Димитриев и поканени от него представители на български дружества и организации в Украйна. На срещата присъства и губернаторът на Одеска област Сергей Гриневецкий.

„Възхитен съм от това, което виждат очите ми тук. От сърце Ви благодаря за усилията да съхранявате българския дух и затова, че носите България в сърцата си“, каза министър Стоев. В хода на срещата той анонсира изпратените по повод 200-та годишнина на Болград официални поздравителни адреси от вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и председателя на Народното събрание Ива МитеваИва МитеваИва Митева Йорданова-Рупчева е родена на 25 октомври 1972 г. в Разград. Завършила е висше и подари на библиотеката на гимназията български книги.

Отговаряйки на въпроси от българската общност по време на срещата, българският първи дипломат увери, че темата за българската диаспора в Украйна винаги е високо в дневния ред в контактите между българските и украинските власти. Той припомни срещата си от 23 август с външния министър Дмитро Кулеба, по време на която изрази и очакване да получим бърз отговор по българското предложение за разкриване на консулска канцелария в Болград, която да улесни връзките на българската общност с България. Министър Стоев отбеляза и че специално е благодарил на украинските власти за съхраняването и окрупняването на Болградския район през 2020 г.

В рамките на дискусията българският външен министър припомни, че до момента страната ни е финансирала в Украйна проекти по линия на официалната ни помощ за развитие на стойност 850 000 евро, като голяма част от тях са свързани с благоденствието на 200-хилядната българска диаспора.

В Болград, заедно с официалните гости на честванията, външният ни министър се поклони пред паметника на основателя на града генерал Иван Инзов, посети и църквата „Свето Преображение Господне“, осветена през 1838 г. В рамките на визитата си в Болградския район на Одеска област министър Стоев посети за кратко и населеното с етнически българи село Заря, което 4 пъти за последните 20 г. е печелило конкурса за най-благоустроено село в Одеска област. Селото има собствен етнографски музей и паметник, посветен на основателите му, дошли преди 200 години от българските земи. Министърът на външните работи на Република България получи почетен знак „Болград-200“ и грамота по повод двувековния юбилей на града.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
699 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини