Йордан Цонев в НС: Българският списък "Магнитски" е незаконен и нарушава редица закони на ЕС

  • 24 август 2021 13:06

  • 1539
  • 10
© Булфото

Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно действията и бездействията на компетентните български органи във връзка наложените на 2 юни 2021 г. санкции на български физически и юридически лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на основание Глобалния закон 'Магнитски" за отговорност при нарушаване на човешки права проведе своето второ заседание.

Като първа точка в дневния ред бе записано изслушване на управителя на БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. във връзка с предоставяне на информация за обхвата и степента на въздействие на санкциите, наложени на български физически и юридически лица по глобалния закон "Магнтиски" върху българската банкова система, както и за мерките, които БНБ е предприело за ограничаване на негативните им проявления.  

Асен Василев и Хамид Хамид в спор за българските списъци "Магнитски", министърът намекна, че може да има разширяване на американския списък

Точка втора предвиждаше изслушване на министъра на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия относно необходимите законодателни промени за ограничаване на негативните проявления, наложени на български физически и юридически лица на санкциите по глобалния закон "Магнитски" върху българската финансова и икономическа система. 

"БНБ и тръговските банки бяха добре подготвени за тези мерки. Всички банки спазват тези санкции, защото последиците, ако това не се прави, са много сериозни. Мога да дам пример с една банка от Латвия, която не спазваше санкциите по отношение на Северна Корея, и само в рамките на 10 дни беше обявена в несъстоятелност. Това е причината да се изготви списък с разпоредби, които всички банки спазват", заяви в началото на заседанието управителят на БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г.

Управителят на БНБ ще бъде изслушан пред комисията "Магнитски"

"Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не спазва санкциите, може да бъде включена в обхвата на "Магнитски" и припозната в санкционния списък. Това е причината да предприемем тези превантивни мерки. Всяко едно забавяне може да струва скъпо", добави той.

"На 8 юли тази година Европейският съюз прие "Закон Магнитски на ЕС" за спазване на човешките права. За мен трябва да има дискусия за общоевропейски регламент, който да въведе норми за чужди санкции на територията на ЕС свързани с борбата срещу прането на пари и тероризъм", каза от своя страна министърът на правосъдието Янаки СтоиловЯнаки СтоиловЯнаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново. Завършил е право в Юридическия. "В момента в България не се прилага международно право по тази тема. Това е причината Министерски съвет да вземе решение 441 за съставянето на българския списък "Магнитски". Причината е да се предпазят държавни фирми да работят с тези "токсични" и "заразни" физически лица и фирми", разкри Стоилов. 

Йордан Цонев: Санкциите по закона "Магнитски" важат в САЩ, не и в Европа. Две от парламентарните групи се държат като "Мили Ванили"

"Имам няколко въпроса относно питането на ЕК към българското правителство за съставянето на българския списък "Магнитски". Там ясно е казано, че тези списъци са незаконни и комисията изявява становище, че едностранното налагане на вътрешни санкции ще наруши редица разпоредби на ЕС и ще наруши законите на ЕС", заяви депутатът от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на. "Българският списък нарушва всички много права. Трансакциите от България към България не могат да бъдат спрени. Има фирми и хора, попаднали в този български "черен" списък, които не могат да си платят сметките и към НАП дори. Всичко това е нарушение на техните права", категоричен бе Цонев.  

Филип Епитропов
1539 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Кдкк

2021.08.24 | 16:22

10
Нали затова си там ти- да представляваш интересите на олигарсите
Иван

2021.08.24 | 16:02

9
ДПС е най корумпираната партия, заедно с ортаците им от Герб

2021.08.24 | 15:27

8
Данчо ментата е негодник, но ТУК е АБСОЛЮТНО прав!!!Чужд закон няма действие на българска територия освен в случаите на чл.5,ал.4 от КРБ, а това го няма
????

2021.08.24 | 14:06

2
"Другарю" Цонев, а Вие с Вашета ОПГ-"дпс", ЗАКОННИ ли Сте????

2021.08.24 | 15:21

7
А ти си законен тЪпак, смръдльо
Моля, моля,

2021.08.24 | 14:55

6
Данчо Ментата не е "другар", той е син като надеждата на нашия народ за по-добър живот!
Азт

2021.08.24 | 14:27

3
Той понеже Йордан Цонев е чист като моминска сълза......

2021.08.24 | 14:53

5
Нарушава вашите крадци,Доган и Пеевски.

2021.08.24 | 14:52

4
Гн Цонев,вие сте типичен комарджия.Не вие мястото в парламента.Трябва да ве отсвирят.Не бъркай комара с политиката.

2021.08.24 | 13:10

1
Димитър Радев да подава оставка.

Добави коментар

Водещи новини