Процедури и срокове: Доц. Смилов разясни всички варианти на сложната политическа ситуация

  • 24 август 2021 11:30

  • 4606
  • 12
© Колаж: Novini.bg/ Булфото

Процедурата е ясна – президентът има известно време да прецени кога да разпусне Народното събрание и да бъдат насрочени следващите извънредни парламентарни избори, коментира пред Novini.bg доц. Даниел Смилов, политолог и специалист по сравнително конституционно право. 

В петък Радев ще връчи третия мандат и особеността е, че се връчва не на кандидат за премиер, а на парламентарна група, разкри политологът. 

Политолог: ИТН подведе стотици хиляди българи, Кирил Петков може да поднесе изненада

Реалистичният избор, който държавният глава има е между БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", "Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се.БГ е гражданска платформа с председател Мая Манолова. Манолова е категорична, че". Няма срок за връщане на третия мандат. Към 7 септември ще е ясен резултата от третия мандат. След това президентът ще вземе решение дали и кога ще разпусне НС – в порядък от седмица. Така парламентът може да бъде разпуснат за началото на учебната година – 15 септември, а изборите ще са два месеца след края на 46-ото Народно събрание.

Дори и парламентарните и президентските избори да не са на една и съща дата, те ще са много близо. Избори 2 в 1 ще спести ресурси, но ще натовари избирателните комисии. Дали ще са на две различни дати, то и двата вота ще влияят един на друг. Това няма да е лесно, а при някои избиратели може да има объркване. 

Допълнителна особеност са двата тура на президентските избори - балотажът е много възможен.

Съставът на служебния кабинет зависи изцяло от държавния глава, като той може да преназначи и същото правителство. Някои от министрите могат да бъдат сменени. Смятам, че Радев ще направи леки промени, но по-голямата част от министрите ще останат, заяви доц. Даниел Смилов. 

Трети парламентарни избори за година са прецедент, това значи че политическите партии имат проблем - най-вече тези, които трябва да формират новото мнозинство. Очевидно е, че ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с са нежелани. Отговорността за съставяне на правителство е върху "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен", БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от", "Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се БГ! Ние идваме!Изправи се.БГ е гражданска платформа с председател Мая Манолова. Манолова е категорична, че", а така може да се окажем в същата ситуация. 

Писател: Благодарение на българите Борисов вече е в миналото, Слави щеше да е същият като него

Слави Трифонов и ИТН искат правителство на малцинството, което да управлява с плаващо малцинство. БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е и ДБ и ИБГНИ си представяха мнозинство като по-консолидирано, да разработят заедно програма, и основните решения да се взимат общо, завърши доц. Смилов.

По материала работиха Радина Лазарова и Галя Георгиева 

Чуйте повече във видеото

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4606 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Mitaka

2021.08.24 | 16:02

12
МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ЗА ГЕРБ ИНАЧЕ ЩЕ ХОДИМ ДЕСЕТ ПЪТИ НА ИЗБОРИ

2021.08.24 | 12:17

4
По добре на нови избори,отколкото Нинова да е на власт.

2021.08.24 | 14:48

11
Ако парламентът не състави кабинет, мафията ще го направи Иван Костов Иван Костов Бившият премиер Иван Костов (1997-2001) коментира по БНР политическата криза и шансовете да се състави кабинет от този парламент. Парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна, защото според мен олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации. Поради това политическата система е в патова ситуация. Едните искат реформи, но не могат да излъчат изпълнителна власт, другите могат да излъчат, но не смеят
мииии

2021.08.24 | 13:05

10
нинова и сега е на власт чрез пРецедента беТъпак!!!!

2021.08.24 | 12:59

9
НОВИ ИЗБОРИ ДО ДУПКА ИЛИ ДА ОСТАНЕ ЗА РЕДОВЕНО СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДУМА ДА НЕ СТАВА ЗА БСП ДА КОМАНДЕРЕ ПО ДОБРЕ СЛАВИ ОТ КОЛКОТО НИНОВА ЛЪЖАТА

2021.08.24 | 12:25

7
При всички случаи отиваме на нови избори. партията на Славуца има 65 деПутки, Изправи се, ние МУТРИ идваме 13. От останалите подкрепа няма! така че по-добре е да отидем директно на избори, за да не се губи време.

2021.08.24 | 12:57

8
ВСИЧКИ ПАРТИИ ДРАПАТ ЗА МИЛИОНИТЕ САМО ДБ И ИЗП НИЕ ИДВАМЕ САМО НАТЯХ ВЯРВАМЕ НЯМА КАКВО ДАСЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ
ДъБъ няма да подкрепят

2021.08.24 | 12:18

6
мандата в бе.се.пе, защото имали такова предварително споразумение всички пар.тии в дъбъ, ама ще правят коалиционно пра.вителство с тях и за тва няма проблем хахаха Каква поли.тика ще води това коа.лиционно пра.вителство ?

2021.08.24 | 12:15

1
Трябва да има правителство.

2021.08.24 | 12:17

5
РЕЗИДЕНТ ТЪПАНАР

2021.08.24 | 12:15

3
Ако има Нинова власт,веднага ще пробута държавата на Кремъл,и тя дае премиер за винагу.Целта и е да зграбчи милийончета и да си подаде оставката.Щото знае чее пътник.

2021.08.24 | 12:15

2
Не давайте на Нинова юздите на държавата,те си са Путинисти.Нинова е осещаме колко е жадна за власт,за кокала а не за да помогне на България да излезне от блатото.

Добави коментар

Водещи новини