Има ли енергийна мафия в България и защо цената на тока на Енергийната борса е най-висока в цяла Европа?

  • 24 август 2021 10:11

  • 3964
  • 12
© Novini.bg

На заседание на временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години се провежда изслушване на ръководството на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), предаде  репортер на Novini.bg. Целта на заседанието е комисията да установи има ли енергийна мафия в България и защо цената на тока на Енергийната борса е най-висока в цяла Европа. 

От ръководството на БНЕБ уточниха, че още от първата сесия на борсата цените и количествата се изчисляват по един и същ начин, като участниците електронно представят своите оферти "купува" и "продава".

Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов увери, че причина за поскъпването не е пазарното обединение на българо-гръцката граница от 11 май - обединяване на оферти, които двете борси – българската и гръцката, събират, на сегмент "ден напред". Припомняме, че заявената цел на обединяването беше да даде възможност българските борсови играчи да виждат определен брой оферти "купува" и оферти "продава" от гръцки такива, както и обратното.

Попитан кой е взел решението за присъединяването на Българската независима енергийна борса към гръцката енергийна борса, Константинов заяви, че в ръководството на Енергийната борса няма човек, който да вземе еднолично решение. Ние изпълняваме решения на Европейския съюз. Не сме ценорегулаторен орган. Ние сме организиран пазар, който просто среща офертите на купувачите и продавачите. Цените винаги са определяни на база на офертите на борсовите участници. За поскъпването на електроенергията в Европа има обективни фактори, подчерта шефът на БНЕБ.

От КЕВР и Министерството на енергетиката също отрекоха решението да е тяхно.

От ръководството на Комисията изказаха своето възмущение от отказа да се поеме отговорност за решението. Има субекти, които добре са спечелили от това поскъпване, а последствията остават за българския бизнес и българските граждани, заяви председателят Мая Манолова.

Румен Гечев коментира, че не е сериозно да няма отговор на въпроса кой е взел решение за милиарди.

"Пазарното обединение с Гърция, и което и да е друго било пазарно обединение не влияе на цените, камо ли драматично. Затова апелираме да не очакваме някакви чудеса и от пазарното обединение с Румъния, защото обмен с Румъния, България има изключително голям, над хиляда мегавата за всеки час или поне има възможност за такъв обмен, има разполагаем капацитет, така че самото пазарно обединение улеснява търговията, прави използването на трансграничния капацитет много по-ефективно, но не се отразява драматично на цените, било то в посока нагоре или надолу", каза още изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов.

Уволненият зам.-енергиен министър за скъпия ток: Следете пътя на парите и кой печели от стрес и хаос в държавата

Технологично не може да тръгнат отведнъж 1000 мегавата. Това каза изпълнителният директор на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД Живко Динчев по време на изслушването. По думите му това може да стане, ако "ТЕЦ Марица изток 2" има договор за капацитет.

На въпрос дали могат да се правят плановите ремонти на ТЕЦ-а във време, когато не се ползва много електроенергия, Дичев обясни, че освен представляваната от него въглищна централа, са и двете американски централи, както и два блока на АЕЦ "Козлодуй". По думите му не може всеки да направи през пролетта да си направи плановите ремонти. Затова от Електроенергийния системен оператор и Министерството на енергетиката планират ремонтите на всички централи.

В отговор на критиката, че страната ни изнася евтината си електроенергия, а скъпият ток се продава на българския пазар, изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов заяви: "Ние задоволяваме дефицит в региона, не в България. В България няма дефицит. Нещата отиват на зле в региона от гледна точка на цена, ако не се изградят нови мощности. Ако наистина трябва да се помогне на бизнеса, това е вариант през въглеродните емисии да се върнат част от парите. Има и други начини, с които да се помогне на бизнеса, но регулативно да намалим цената на електрическата енергия за съжаление аз не виждам как".

 

Константин Тодоров
3964 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
alf

2021.08.24 | 14:11

12
Това е мафия и ако се вържеме на нея сериозно ще страдаме. Цената на тока е една и не се променя няма как да е борса това не са марули. Излезте на протести от сега утре ще е късно и за физическите лица

2021.08.24 | 13:07

11
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ ПОСТРОИ ТУРСКИ ПОТОК

2021.08.24 | 13:05

10
Това е икономиката на Борисов! С навирен към турците задник и руски потоци постигна вдигане на цените.
123

2021.08.24 | 12:44

9
Това е икономиката на Радев. Това успя да постигне с вдигнати юмруци. Нужно е обаче да вдигне и двете си ръце по високо, за да се заварди от камъните които скоро ще полетят към него.
Българският "бизнес" е нелеп

2021.08.24 | 11:20

4
Рeвaхa зa "свo6oдeн пaзap", пoдaдoхa им "свo6oдeн пaзap", цeнитe сe вдигнaхa, щoтo зa изнoс e пo-изгoднo дa сe пpoдaвa, oткoлкoтo нa нaшитe жaлки гeшeфтapи и сeгa гeшeфтapитe peвaт и искaт дъpжaвaтa дa им oсигypявa ниски цeни нa тoкa... Кaпитaлизъм пo гaньoвски.
Pinokio

2021.08.24 | 12:17

8
Banditite sega se kazvat biznes.
Румен Радев

2021.08.24 | 12:08

6
Ако аз управлявах, нямаше да се краде!! Пахахахайахахайай
Platen optimist

2021.08.24 | 12:16

7
Zastoto niamashe da ima kakvo da se krade!

2021.08.24 | 11:32

5
Туристи и тypоператори говорят за родопа

2021.08.24 | 10:59

3
ИМА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ И ТЯ ПОСТРОИ РУСКИ ПОТОК, ТЯ СЕГА ИСКА ДА ГОНИ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ
Аз

2021.08.24 | 10:47

2
Не, няма мафия, има поставени от политиците лица, които вършат безобразията и им се отчитат

2021.08.24 | 10:45

1
Цената на зелената енергия + краденето. Да не мислите, че короната е по-евтина. Тестове и ваксини + крадене.

Добави коментар

Водещи новини