Нинова: Няма да участваме в разговори, с които отнемаме правомощията на президента

  • 23 август 2021 14:30

  • 3435
  • 6
©

Лидерът на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за призова да се изчака търпеливо президентът да вземе решения на коя партия да връчи мандата, предаде репортер на Novini.bg.

"Президентът сам да реши на кого ще връчи третия мандат и вместо партиите да се пазарят на кого да бъде връчен той, всяка да излъчи експерти и да се заемем с актуализацията на бюджета".

" За 5 г. мандат нито веднъж ние като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия и няма да го направим и сега, отбеляза Нинова и допълни, "г-жа Манолова направи предложение до петък да се съберем трите партии и да проведем консултации по три въпроса - да вземем решение помежду си на коя партия да връчи мандата президентъ, да разработим приоритети и да консултираме състава на Министерския съвет". 

"Разбираме, че ситуацията е изключително напрегната. Затова се изисква висока степен на разум. Нашата позиция е да се спазват законите на страната и досега сме го спазвали. Ние няма да погазваме Конституцията и да налагаме на президента на кого да връчи мандата. Предлагаме всички да запазим търпение до петък и да изчакаме да видим на кого президентът ще връчи мандата за съставяне на правителство“, каза тя.

Президентът връчва третия мандат тази седмица

"Несериозно е да се пазарим на кого да бъде връчен мандата за съставяне на правителство. Намираме тези разговори за противозаконни, не можем да участваме в разговори, в които отнемаме правомощията на президента, изтъкна Нинова.

„Ако президентът прецени да връчи мандата на нас, ще започнем разговори. Първият приоритет на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, след като им бъде връчен мандата ще е в 7 дневен срок да излъчат премиер, след това да се наредят приоритетите на кабинета, а накрая и да се избере персонален състав на правителството. Докато чакаме третия мандат, има въпроси, които не могат да чакат и предлагаме протестните партии и ние да излъчим икономисти, финансисти и експерти по социална политика и вместо да се пазарим кого да излъчим за 3-ия мандат, да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета. Най-важният проблем е това и на държавата, и на хората", настоя тя.

Мая Манолова предлага три стъпки за съставяне на кабинет

БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще участва в разговори с този, на когото бъде мандата, независимо кой е, каза Нинова. Но от партията ще държат на своите приоритети.

Предварително споразумение за приоритети едва ли е необходимо, а и едва ли ще ни стигне времето, категорична бе тя. Нинова обаче подчерта, че с по-голяма спешност през тази седмица е гледането на бюджета.

"Не е серизоно да се пазарим на кого да бъде връчен мандатът. Ако ще правим правова държава, ще спазваме законите на страната, да дадем личен пример как се прави това", призова тя.

Във връзка с актуализацията на бюджета, Нинова отговори: "Държавата ще функционира, няма да я оставмим така. Но ще има проблем в здравната сфера - знаете колко са изморени и малко лекарите и медиците, те имат нужда от тези 1000 лв. като стимул, има нужда от лекарства - ремдесивир, презичисляване на пенсиите, инфлацията вече изяжда, каквото и да е увеличение на доходите. С някои от предложенията на служебния кабинет не сме съгласни, ще внесем и свои".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3435 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2021.08.23 | 14:45

1
Корнела и се иска да е премиер. Как изигра подло ИТН .Но криви са й сметките.

2021.08.23 | 16:00

6
Кой щее остави,ще хвърчът всички.
Е

2021.08.23 | 15:21

4
Все ще е по-добре от шнорхела :)

2021.08.23 | 15:59

5
Нали обеща да предложиш служебното правителство.Защо лъжеш,щеве изхвърлим от парламента.Щесе отрази на Президента.
Алоу, биволицата!

2021.08.23 | 15:20

3
Не забравяй че изнони неговия брат масон Гергов (за което браво)! А масоните за злопаметни и подмолни същества!

2021.08.23 | 14:48

2
Ами чакай си с умрялата партия. на теб ще се падне честта, последна да удариш ключа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини