Президентът: Особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция

  • 22 август 2021 16:01

  • 2723
  • 69
Президентът: Особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция
© Президентство на РБ

Тежък нормативен проблем е издаването на разрешения за проучване и добив на подземни богатства да се извършва без информацията и съгласието на общините. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който посети днeс Болярово, съобщиха от Президентството.

Държавният глава се срещна с кмета на града Христо Христов и представители на местната власт. Кметът подчерта на срещата, че районът е земеделски и неговото бъдеще е в развитието на екологично чисто земеделие, животновъдство и туризъм. В тази връзка от местната власт определиха като изключително притеснителна досегашната практика за издаване на разрешения за проучване на наличието на подземни богатства без за това да са информирани местните общности. Те посочиха, че евентуална концесия за добив на метали на територията на общината, в която има много защитени зони по „Натура 2000“, е заплаха за водоизточниците и за екологичното състояние на региона. В земеделския район вече се отчита намаляване на дебита на водоизточниците и от общинското ръководство призоваха за тяхното съхранение и недопускане на замърсяването им при евентуален добив на метални руди.

По думите на президента особено важно е да не се допуска изпълнителната власт да пренебрегва общината като институция.  Пред журналисти след края на срещата Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на посочи и че е недопустимо местната власт да трябва да иска по Закона за достъп до обществена информация данни какви концесии е договаряла изпълнителната власт и какви проучвания в момента вървят на тяхна територия.

Влошаващото се състояние на ВиК инфраструктурата в Болярово и малките населени места, също беше сред темите на срещата. Като тежък проблем бе  откроена дискриминацията на населени места под 500 души, които на практика много трудно получават достъп до инвестиции за подмяна на водопроводната система. Необходимо е да се гарантират условия за съхранение и достъп до питейна вода в малките населени места, беше общата позиция на участниците в срещата, като беше изтъкнато, че с всяка година системата се амортизира. „Ако искаме да работим за България, в която няма такива драстични регионални дисбаланси, трябва да помислим за начина, по който се разпределят обществените средства“, заяви още президентът Радев.

Президентът Румен Радев ще посети утре Болярово и Тополовград

Представителите на местната власт призоваха и за изпълнение на програмата, изготвена от 5-те погранични общини – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово и Тополовград, която предвижда инвестиции от около 80 млн. лв. в местното здравеопазване, образование и насърчаването на бизнеса и има за цел да подобри условията за живот и да  промени негативната демографска картина в региона.

Преди началото на срещата президентът Радев поднесе цветя пред Паметника на загиналите боляровци във войните за национално обединение и разтоваря с жители на града.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2723 69

Свързани новини

Коментари 69

Добави коментар
Гумене

2021.08.23 | 07:22

69
Врътни едно коремно бе :)
Импийчмънт

2021.08.23 | 07:12

68
Съд и катвор!

2021.08.22 | 23:05

67
ЧТО ТОГДА ТЬI БУДЕШ ДЕЛАТ - ОПЯТЬ НА ХУЙ ПОЙДЕШ?
ПРЕЦЕДЕНТ КРАДЕВ

2021.08.22 | 22:33

65
ОСОБЕНО ВАЖНО Е ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ДА ОБЕРЕ КАКВОТО Е ОСТАНАЛО В ОБЩИНИТЕ! КИРО МЕНТАТА И МАЛКИЯ ПИНОКИО ДА СЕ ЗАДЕЙСТВАТ НЕМЕДЛЕНО! ПАРИ МИ ТРЯБВАТ ЗА ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ.

2021.08.22 | 22:34

66
и за Грипените трее връщаш към 6млн, и на рашките х10! тежка е съдбата на зеления чорап

2021.08.22 | 20:07

64
Мунчо обикаля страната с наши пари и само празни приказки и с празна кесия. А Бойко обикаля,Герб дари от субсидията си 200 000 за наводнението в Губеш и 180 000 Евро депутатите от ГЕРБ дариха лични пари за 8 фургона за опожареното село. Открийте разликата

2021.08.22 | 20:06

63
Защо като е искал да влезе в политиката и да участва в управлението на страната веднага не е задвижил процедурата за отказване ог канадско гражданство , а първо е изчакал да бъде поканен за министър , а след това само с една декларация т.с. без пълен пакет

2021.08.22 | 20:05

62
Президента доказа, че погази конституцията. Петков мошеник с двойно гражданство. След, като се накраде заминава за Канада. Спецов крадец на ДДС, Василев, с милиони задължения в Лондон. Да продължавам ли...Рашков имотния крал с 19 имота и ДС...Имал жена нотариус, че и моите съседи са мъж и жена нотариус и адвокат и нямат 19 имота. Радев, получил 6 милиона от Шведите за Грипените, може да му се размине, ама от Руснаците, няма да му се размине, защото си искат 60тте милиона получени от Радев ОТ порт Варна, защото не изпълни задачата на Решетников...

2021.08.22 | 20:04

61
ОТЧАЯН СТРАХ! Ето това е основният мотив, който движи действията на Радев и формираната клика около него. Сега е с имунитет, т.е. недосегаем, защото все още е президент. Да, но е оцапан до уши с шпионски скандал срещу родината си и с корупционни сделки - Грипени, Бобокови и т.н. Затова се е вкопчил в президентската власт. Играе хазартно, заложил е всичко и е готов на всичко - или ще е президент още един мандат или отива в затвора. Готов е и на диктатура - за да си спаси кожата... ...............................
Радев е нашият велик вожд

2021.08.22 | 19:54

57
Тиквата влиза в пандиза.

2021.08.22 | 20:03

60
Радев е АУТ
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.08.22 | 19:58

59
Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров

Добави коментар

Водещи новини