Новата парламентарна комисия по дигитализация ще има обществен съвет

  • 20 август 2021 21:36

  • 1059
  • 6
Новата парламентарна комисия по дигитализация ще има обществен съвет
© bulphoto (архив)

В Народното събрание днес за първи път заседава постоянната Комисия по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Комисията е нова за парламентарната история на страната и създаването ѝ е инициирано от “Демократична  България”, съобщават от пресцентъра на партията.

Депутатите решиха към комисията да се създаде обществен съвет - консултативен орган от експерти и представители на граждански организации. На заседанието присъстваха представители на над 20 институции и организации, сред които Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Комисията за регулиране на съобщенията, “Информационно обслужване” и др. и на професионалните сдружения от ИТ сектора - БЕСКО, БАИТ, БАСКОМ, АИБЕСТ.

Депутатите създадоха 22 постоянни комисии, ИТН поемат едни от най-важните

“Благодаря на депутатите, които проявиха зрялост и подкрепиха идеята да има такава комисия. Надяваме се това да е нова страница не само за парламента, но и за страната ни, за да можем след две или три години, надявам се това да не звучи утопично амбициозно, да се поздравим с една различна страна поне в дигитално отношение”, обърна се към членовете и гостите на първото заседание на комисията председателят ѝ Ивайло Мирчев от “Демократична България”.

Основните приоритети на комисията ще бъдат свързани с електронната идентификация, регистрите на различните администрации, достъпът до отворени данни - както се обединиха членовете ѝ, с това “да спрем да разкарваме гражданите от гише на гише”.

“След доста месеци борба сме днес тук заедно и сме на близки позиции. Има необходимост от комисията, има какво да се свърши и остава да покажем резултатите от това”, каза членът на комисията Благовест Кирилов (БСП).

Той посочи като приоритет пред комисията и подобряване на цифровизацията на икономиката и достъпа до отворени данни. Представителите на ИТ сектора приветстваха създаването на обществен съвет като мост между бизнеса и държавата. “Вярваме, че това е началото на нещо много по-дългосрочно, защото нещата, които трябва да направим са свързани с развитието на нашата страна в следващите много на брой години. Виждаме като приоритет на комисията не само електронното управление, но и създаването на по-добра среда за високотехнологичните компании”, обърна се към народните представители Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация БЕСКО. Той изброи и някои краткосрочни проблеми, с които комисията да се заеме - свързани с ковид кризата като дигитални трудови книжки или работата в дигитална среда, но също европейските регулации, подобряване на условията за сините карти и стартъп визи, така че страната да привлича и експерти отвън и др. 

Зам.-министърът на информационните технологии Христина Велинова изтъкна работата на ведомството ѝ по статегията за цифрова трансформация на България до 2030 г. 

“Нашата координационна роля понякога е доста сложна. В процеса участват различни институции и министерства и в тази връзка много разчитам на тясното сътрудничество с парламентарната комисия. Ние сме отворени за всякакво съдействие”, увери Велинова.

“Живеем в страна, в която бабите комуникират с внуците си електронно, но гражданите не комуникират с институциите си електронно. Ние заявяваме много ясно и точно, че сме за електронно управление, за дигитализация, но с две условия - абсолютна сигурност на информацията и сигурност на правата на гражданите”, изтъкна Валя Гигова, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет. На следващото заседание на комисията по дигитализация ще бъдат избрани членовете на обществения съвет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1059 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ХХХ

2021.08.21 | 12:49

6
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
Еми...

2021.08.21 | 05:32

3
Де6елата свиня е в парламента само за едно - да му махнат ени данъци от двете фирмета. Вижте му писаниците у фейса отпреди да стане дупетат.
Жон Галт

2021.08.21 | 09:26

5
Дай, Боже, всекиму!
Нищоправец

2021.08.21 | 07:56

4
МНОГО КРАДАТ ТИЯ,БЕ.
филанкиши

2021.08.20 | 22:24

2
СРАМ МЕ Е ЗА ТЕ ГЛЕДАМ!

2021.08.20 | 22:02

1
Няма смисъл

Добави коментар

Водещи новини