Социолог: Часовникът вече върви назад! Протестните партии ще понесат щети, а ГЕРБ може би ще се изкачат нагоре

  • 19 август 2021 09:13

  • 1188
  • 8
Социолог: Часовникът вече върви назад! Протестните партии ще понесат щети, а ГЕРБ може би ще се изкачат нагоре
© Bulphoto/архив

"По начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кога ще бъде третият проучвателен мандат ще се определи от три фактора. Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент". Коментарът направи пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад:

"Идва моментът, в който вече пред избирателят ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Според социоложката на първо място щети ще понесе първата политическа сила в парламента - "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен":"Преди всичко за начина, по който тя реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство".

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство: "Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?".  

Защо България си причини от нищо нещо?

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в да повишат резултата си. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1188 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Анонимен

2021.08.19 | 16:08

8
Вместо да разиграват циркове, Слави и неговите инфантилни хрантутници да слезат сред народа да гасят пожари !
Анонимен

2021.08.19 | 16:05

7
Вместо да разиграват циркове, Слави и неговият хрантутници да слезат сред народа да гасят пожари !
ЧИНГИЗ ХАН

2021.08.19 | 10:48

6
ЩЕ ОСТАВЯ ЖИВИ, САМО ТИЯ, КОИТО СЕ ПОКАТЕРЯТ ОБРАТНО НА ДЪРВЕТАТА! ЧАСОВНИКА БЪРРРРЗА! ЖЕНА НА КРЕВАТ МЕ ЧАКА :)

2021.08.19 | 09:31

1
ДА ТИ ПИКАЯ НА ИЗМИСЛЕНАТА СОЦИОЛОГИЯ.ИЗОБЩО НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА.А КАК ЩЕ СТАНЕ ГО ПАЗЯ ЗА ИЗНЕНАДА.

2021.08.19 | 10:11

5
ДАНО СЕ СБЪДНЕ ТАЗИ ПРОГНОЗА И НАЙ-СЕТНЕ ДА ВЛЕЗЕМ В НОРМАЛНИ РЕЛСИ И ДА СЕ ПРАВИ НЕЩО, А НЕ САМО ЗЛОБА И КРИТИКИ И РЕВАНШИЗЪМ - РЕЗИДЕНТСТИКЕ ИНСИНУАЦИИ

2021.08.19 | 10:11

4
Ахаха :)))

2021.08.19 | 10:11

3
ИТН ще претърпи крах , а не протестните партии !

2021.08.19 | 10:11

2
Др социопад,пусниси оная песничка(може би може би) и чакай от умрял писмо.Герд да дръпне да но назад.

Добави коментар

Водещи новини