Комисията по външна политика: Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан

  • 18 август 2021 19:10

  • 595
  • 3
Комисията по външна политика: Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан
© Gettyimages (архив)

Трябва да се търси общо решение на ниво ЕС във връзка със ситуацията в Афганистан е общото мнение на народните представители от Комисията по външна политика, съобщиха от пресцентъра на парламента.

На първото си заседание членовете на комисията изслушаха служебния министър на външните работи Светлан Стоев за актуалната вътрешнополитическа ситуация в Афганистан и за предприетите действия от Министерството на външните работи и други държавни структури за извеждане на българските граждани и на местни граждани, работили за българското посолство, за служби на ЕС и НАТО и в помощ на българските контингенти в Афганистан. 

Външният министър с последна информация за българите в Афганистан и има ли мигрантски натиск по границата

Нито една държава не може да се справи сама със създалата се ситуация и затова усилията ни ще бъдат насочени в търсене на общо европейско решение, отбеляза след заседанието председателят на Комисията по външна политика Димитър Гърдев. Няма съмнение, че случващото се в Афганистан представлява потенциална заплаха за България от гледна точка на емиграционните вълни, които могат да бъдат насочени през Иран и през Турция, откъдето има само един маршрут към Европа и това е Балканският, подчерта той. Общо е мнението на участниците в заседанието, че България трябва да действа проактивно и да проектира ситуацията в различните варианти, съобщи Димитър Гърдев. По думите му трябва да бъде използван опита, който България има с подписването на споразумение с Турция във връзка с кризата в Сирия. 

Талибани стрелят във въздуха, за да разпръснат тълпите на летището в Кабул

Местните граждани, работили за българското посолство и мисии, както и за службите на ЕС и НАТО, естествено, че ще бъдат подкрепени и могат да разчитат на помощта на България, включително и за извеждането от Афганистан и за предоставяне на убежище, на което те имат право, отбеляза Димитър Гърдев.

Министърът на външните работи е информирал народните представители, че са постъпили 18 искания за извеждане на български граждани от Афганистан. Досега са изведени 13 наши сънародници, а  четирима се намират в затворен комплекс и проблемът е в осигуряването на тяхната безопасност до военната част на летището в Кабул. Един българин работи на летището и с негова помощ са били изведени останалите ни сънародници. На този етап е по-целесъобразно той да остане там, коментира Светлан Стоев. В контакт сме с българските граждани и се надяваме на положително развитие в следващите 24 часа, добави той и уточни, че няма българи, които са изпаднали в беда.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
595 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.08.18 | 19:57

1
то решението вече е взето от чичо сам, ЕС да свалят гащите и да се надупят на пристигащите 3 мил. резаци
Смел муджахедин

2021.08.19 | 07:29

3
Българи сте цялото ЕС, свикнали сте да се дупите. Както е казал патриархът на литературата ви, "преклонена глава сабя не я сече". Ама не винаги :)))
Комисията по външна политика

2021.08.19 | 07:28

2
Ние сме безгласна паплач, която само чака да ни пуснат отнякъде парички, които да прилапкаме.

Добави коментар

Водещи новини