Панайотов е сигурен, че българите ще бъдат изтеглени от Афганистан и ще се върнат живи и здрави

  • 18 август 2021 13:30

  • 763
  • 4
Панайотов е сигурен, че българите ще бъдат изтеглени от Афганистан и ще се върнат живи и здрави
© Булфото (архив)

Българската държава ще направи всичко необходимо, за да се изтеглят българските граждани от Афганистан, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Георги Панайотов след заседанието на Министерския съвет. Той подчерта, че настояваме пред съюзниците да обърнат приоритетно внимание на изтеглянето на нашите граждани. Министърът допълни, че е сигурен, че те ще се върнат живи и здрави вкъщи.

По думите на Панайотов на този етап се знае за общо седем българските граждани, които очакват евакуация от Кабул. Някои от тях вече експлицитно са поискали да бъдат изведени. "Поради това, че българските граждани нямат задължение да се регистрират пред българска държавна институция, страната не може да бъде абсолютно прецизна в техния брой, но на този етап се знае за седем души", уточни Панайотов.


"България е в тесен контакт със съюзници и партньори относно евакуацията на българските граждани от Афганистан, защото операцията на НАТО приключи, България няма свой военен контингент на територията на Афганистан и нямаме сили и средства, разчитаме на съюзници и партньори", уточни министърът. По думите на Панайотов помощта на съюзниците е необходима, за да се гарантира сигурността на нашите граждани, те да са сигурни, че тяхната лична безопасност ще бъде осигурена. Преди ден или два на летището в Кабул беше прострелян заместник-ръководителят на мисията на ООН, това говори за ситуацията, посочи министърът.
Част от българските граждани вече са изведени извън страната, работи се по извеждането на останалите.

Извеждането става по въздух основно, но не само. В момента в Кабул има самолети на наши съюзници - основно американски, планирани са полети и на други съюзници като Чехия, Румъния, Нидерландия. България води разговори с тях.

Георги Панайотов: Имаме готовност да разположим до 1050 военнослужещи по границата

По думите на Панайотов кацането до летище Кабул, излитането от летище Кабул, в момента не става много просто, трябва много прецизна, ювелирна операция да се направи. "Един от най-сериозните проблеми е придвижването на подлежащи на евакуация от тяхното местонахождение до летището, градът се контролира от талибаните, не от съюзническите сили и това е доста сложно упражнение", посочи министърът.

Попитан дали е обсъждано на заседанието на МС участието на България в общоевропейска схема, която да приюти афганистански граждани, сътрудничили на съюзниците, Панайотов каза, че информация ще има малко по-късно днес в комисията по външна политика на Народното събрание.

България е в постоянен контакт през Министерството на външните работи с нашите съседи. Има засилване на мигрантския поток, както нееднократно беше заявено, включително от министър Рашков в българския парламент, каза Георги Панайотов.

Министерството на отбраната може да участва в охрана на държавната граница. Имаме разработени планове за действия при засилен мигрантски натиск, както по протежение на българо-гръцката, така и по протежение на българо- турската граница, посочи Панайотов.

Плановете са били прегледани в началото на август, като докладите са, че те работят, потвърдено е, че Българската армия може да се включи. По протежение на българо - турската граница сме готови да разположим до 1050 военнослужещи и 145 единици бойна техника -въздухоплавателни средства , хеликоптери, дронове, кораби, колесни машини, наблюдателни пунктове, каза министърът. Панайотов уточни, че все още няма необходимост, но българската страна има готовност. Военнослужещите ще бъдат разположени 24 часа след заповедта. Това ще се случи при поискване от страна на министъра на вътрешните работи. В момента, по моя информация, Центровете за мигранти все още имат капацитет, допълни министърът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
763 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.08.18 | 15:52

4
Недей ми обяснява на мене за 2 дена стана авганистан много след това
Ако беше Борисов

2021.08.18 | 15:30

3
До сега да са се прибрали.

2021.08.18 | 14:07

2
Преекспонирате ситуацията
Тоя па!

2021.08.18 | 13:47

1
И от къде е сигурен?

Добави коментар

Водещи новини