Комисията „Магнитски“ отложи първото си заседание

  • 17 август 2021 14:00

  • 637
  • 0
Комисията „Магнитски“ отложи първото си заседание
© Булфото (архив)

Заседанието на временната комисия „Магнитски“ в парламента е отложено за друга дата, без да се посочва коя. Това трябваше да е първото заседание, на което депутатите да изслушат служебния финансов министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

В началото на юни Съединените щати наложиха санкции на трима български граждани по закона „Магнитски“ за „значителната им роля в корупцията в България“.

Санкционирани бяха бизнесмените Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от и Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на. Третият, посочен от финансовото министерство на Съединените щати, е Илко Желязков – към момента на санкциите бивш заместник-председател на Държавната агенция за технически операции и заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Посочени бяха още трима български граждани - бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев, бившият директор на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият секретар на агенцията Красимир Томов. Те, според документите, са „участвали в корупционни действия, подкопали законността и доверието на българската общественост в демократичните институции“.

ВАС върна за ново разглеждане дело на „Евросъдружие“ във връзка с „Магнитски“

След тези съобщения Министерството на финансите и ресорната му Национална агенция за приходите предприеха редица действия, за да установят свързани физически и юридически лица и публикуваха няколко списъка. Не липсваха и обжалвания от засегнати от санкциите.

Последвайте канала на

Калина Христова
637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини